Da li kalorijski monitori zaista funkcionišu

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kalorijski monitori koje možemo videti na mnogobrojnim kardio mašinama današnjice ili u obliku sata za ruku, postali su veoma popularni i često predstavljaju preko potrebnu motivaciju mnogima od nas. Glavno pitanje na koje ćemo pokušati da odgovorimo jeste i da li oni zaista funkcionišu.

Kada je u pitanju kvalitet treninga, brojevi u koje gledate ispred sebe na ekranu, predstavljaju više smernice nego nešto u šta bi trebali slepo da verujete. Količina kalorija koje sagorite na jednom treningu zavisi od vašeg ukupnog fitnes nivoa. Na primer, početnik vrlo lako može sagoreti veću količinu kalorija za kratak period vremena iz razloga jer telo takve osobe nije u treningu. Što znači da, što ste u boljoj formi, to jest kada se vaše telo navikne na trening koji mu postavljate, to je teže da sagorite višak kilograma.

U labaratorijskom okruženju, istraživači se oslanjaju na visoko specijalizovane monitore (npr. elektrokardiogram ili EKG) koristeći mere otkucaja srca i potrošnju kiseonika, kako bi izračunali potrošnju kalorija. Međutim, problem nastaje kada koristeći određenu kardio mašinu želimo da izmerimo svoju potrošnju kalorija. Iako izgleda kao da ta savršena mašina prati svaki naš korak, svaka od njih se pravi prema određenoj formuli (koja varira od jedne do druge mašine) kako bi predvidela koliko kalorija će osoba potrošiti za određeni period vremena, radije nego što mislite da aktivno meri potrošnju kalorija pružajući vam uvid u kompleksne podatke. 

Kao što i sami znate, skoro svaka traka ili slična kardio mašina upitaće vas da unesete samo telesnu težinu i svoje godine, dok potrošnja kalorija zavisi takođe i od kompozicije tela, pola, intenziteta treninga i još mnogo sličnih podataka, koje svaka od tih mašina u stvari predpostavlja za vas.

Prema jednom istraživanju, monitori srčane frekvencije koji se nose na ručnom zglobu osim što su praktični jer ih možete uvek imati sa sobom, mogu računati potrošnju kalorija sa razlikom od samo 20 kalorija, dok mašine u teretanama mogu biti preciznosti od samo 5-25%. Prvo mesto odlazi ka ručnim monitorima jer sadrže traku koja se postavlja oko grudi, a koja prati vašu srčanu frekvenciju. U principu, što više parametara mašina ili uređaj od vas traži to je i ona preciznija.

kalorijski monitori kao sat

Savet

Bez obzira da li vežbate sa ili bez kalorijskih monitora, za one koji imaju cilj da smršaju, uradiće to na ovaj ili onaj način. Jednostavna provera svog pulsa opipavanjem ili korišćenjem govornog testa, može biti podjednako efikasna za jedan dobar trening. Umesto da se fokusirate na proste brojeve, promenite način svog života. A za one veće ciljeve kao što su pretrčavanje maratona ili skidanje ogromnog viška kilograma za kraći period vremena, pokušajte da porazgovarate sa kvalifikovanim trenerom.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 42 guests and no members online