Da li je bolje trčanje / hodanje na pokretnoj traci ili na otvorenom

Da li je bolje trčanje / hodanje na pokretnoj traci ili na otvorenom - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Kada govorimo o trčanju ili hodanju, možemo reći da postoje dve vrste ljudi: oni koji obožavaju prirodu i oni koji bi radije koristili pokretnu traku i bili u zatvorenom prostoru. Takođe možete čuti bezbroj razloga zašto je dobro trčati ili hodati unutra ili na otvorenom, ali za jednog početnika svi oni mogu biti jako zbunjujući. Da li je bolje trčanje ili hodanje na pokretnoj traci ili napolju, da li postoji zaista velika razlika između njih i koja je, koji od ova dva načina će sagoreti više kalorija i koje su prednosti i mane oba, pročitajte u nastavku ovog teksta.

 

Podloga

Na pokretnoj traci imate samo jednu vrstu podloge: gumenu traku. Ova podloga je ravna, stabilna i mekana, ali nikako ne može da pruži dovoljan izazov i varijabilnost pokreta vašim mišićima kakav bi dobili trčeći ili hodajući napolju. 

Trčanje napolju, pruža veći izazov u zavisnosti od vrste terena i nagiba, međutim ukoliko trčite po trotoaru ili asfaltu, trčanje može biti veoma stresno za vaša kolena i zglobove, i pored toga veoma rizično u zavisnosti od gustine saobraćaja.

Generalni savet je da za one osobe sa nekim od problema sa kolenima, pokretna traka kao mogućnost kardiovaskularnog treninga bude primarni izbor. Takođe, za malo izazovniji trening ne zaboravite da koristite dugme na traci za povećanje nagiba čime ćete sagoreti i mnogo više kalorija.

 

Klimatski uslovi

Kada trčite u zatvorenom prostoru, vi znate da će temperatura biti uglavnom ista sa vrlo malim promenama, tako da ćete vrlo lako znati šta da obučete kako bi regulisali temperaturu tela s obzirom da nema vremenskih prilika kao što su kiša, sneg, vetar i sl.

Kada je vreme idealno i temperatura napolju oko 25 stepeni, teško je zamisliti trening u zatvorenom prostoru. Ali kada je kišovito, vetrovito i hladno većini osoba ne pada napamet da treniraju ili bilo šta rade vani. Vreme zaista može igrati važan faktor nivoa udobnosti i bezbednosti. Mada jedan od činioca koje propuštaju osobe koje trče u zatvorenom prostoru jesu i sunčevi zraci, koji omogućavaju prirodno povećanje vitamina D putem kože. Sve u svemu tokom zime ukoliko niste dovoljno dobro obučeni možete dobiti promrzline a ekstremne toplote mogu dovesti do dehidratacije. Za osobe koje pate od sezonskih alergija vežbanje u zatvorenom prostoru je takođe bolja ideja.

 

Povratne informacije

Ono što je pozitivno kod pokretnih traka jeste što u svakom trenutku možete pratiti šta se dešava sa vašim organizmom. U zavisnosti od vrste pokretne trake, možete pratiti broj pređenih kilometara, brzinu kojom se krećete, broj potrošenih kalorija i dobiti još puno povratnih informacija. Pokretna traka je takođe odličan način da razbijete monotoniju svog treninga ubacivanjem određenog programa kao što je na primer intervalni trening.Pokretna traka vam omogućava da podešavanjem određenih parametara pratite promene pokretne trake i uživate u vašem treningu.

Trčanje napolju možda vam neće omogućiti praćenje svih tih statističkih podataka, ali vam može pružiti odmor od svakodnevne tehnologije koja nas sa svih strana okružuje i pružiti uživanje u prirodnim lepotama. Međutim, za one koji žele da prate potrošnju kalorija, rad srca, brzinu kretanja i još neke informacije postoje prenosivi gedžeti i specijalni programi za pametne telefone koji vam to mogu pružiti i u spoljašnjim uslovima.

 

Zabavni faktor

Iako većina osoba, ljubitelja i stalnih korisnika pokretnih traka, ne može da obavlja svoju fizičku aktivnost bez dodatne motivacije slušanja muzike, igranja igrica, praćenja statističkih podataka ili posmatranja nekog TV programa na traci, većini ostalih osoba nakon određenog vremena traka postaje monotona i dosadna, s obzirom da bez obzira na vaše konstantno kretanje, vi ste i dalje statični i krećete se uvek po istoj vrsti podloge.

Za razliku od zatvorenog prostora, fizička aktivnost napolju nudi jako puno interesantnih i konstantno promenjivih dešavanja. Bez obzira da li hodate ili trčite po parku, šumi, prigradskom naselju ili na sportskom terenu, vi ste uvek u mogućnosti da izaberete najrazličitije predele, uživate u prirodnim lepotama, a promenom vrste ili nagiba podloge sami utičete na težinu aktivnosti koju upražnjavate. Osim toga, fizička aktivnost na otvorenom može biti i svrsishodna ukoliko je sprovodite dok odlazite u poštu, banku, školu ili supermarket.

 

Funkcionalnost

Čak i pored obilja statističkih podataka broja pređenih kilometara, promene nagiba opterećenja, merenja potrošnje kalorija i sličnih informacija, trčanje ili hodanje na traci je i dalje stacionarna aktivnost. Iako možemo da kažemo da trening na pokretnoj traci može predstavljati jednu fantastičnu fizičku aktivnost i pružiti vam odličan trening, traka i dalje ne može (tj. samo donekle može) da poboljša vašu sposobnost da radite svakodnevne stvari kao što je igranje sa vašim detetom ili profesionalno usavršavanje vaših sposobnosti u zavisnosti od sporta kojim se bavite, iz razloga što trčanje ili hodanje na pokretnoj traci ne oponaša vaše realne pokretne iz stvarnog života. Čak i najiskusniji trkač u odličnoj formi ima će potpuno drugačija vremena trčeći na pokretnoj traci i na otvorenom prostoru. Ono što je pak dobro kod pokretnih traka jeste što vam mogu omogućiti specifične treninge hodanja unazad, bočne pokrete i kontrole vašeg tela, s obzirom na veliku sigurnost i stabilnost koju omogućava.

Trčanje na otvorenom je izuzetno funkcionalna fizička aktivnost. Čak i kada mislite da trčite po potpuno ravnom zemljišnom tlu, znajte da ne postoji potpuno ravno tlo. Želimo da kažemo da trčeći na otvorenom, vaši mišići nogu i jezgra konstantno povećano rade kako bi pravili male korekcije i održavali vaše telo u konstantnoj ravnoteži. Iako to vama može zvučati nebitno, znajte da što više mišića uključite u određenu fizičku aktivnost, više ćete i kalorija sagoreti.

 

Nivo opterećenja

Treninzi na pokretnim trakama su generalno manje intenzivni od treninga na otvorenom. kao što znate na trakama koristite uvek odgovarajuću brzinu, teren je stabilan i ujednačen čime aktivirate manje mišićnih vlakana, a ukoliko zakačite sebe pojasom za traku imaćete i manje posla oko razmišljanja da li se krećete dovoljnom brzinom napred (sprečavanje pada sa trake pozadi). Pored svega toga vi imate mogućnost korišćenja ručki koje pružaju dodatnu stabilnost, čineći odličan trening za početnike.

Trening na otvorenom bez obzira što ne pruža sve te dodatne pomoći, ne mora biti toliko težak i zahtevan. Za početnike kao i osobe sa određenim  problemima ravnoteže i kordinacije, asfalt je uvek dobra ideja. Sve u svemu, trening na otvorenom pruža mnogo veće beneficije od zatvorenog prostora, pre svega zbog raznolikosti terena i svežeg vazduha u zavisnosti od okoline u kojoj se aktivnost odvija. Pored svega toga aktivnost napolju sagoreva dokazano i više kalorija.

 

Bezbednost

Generalno, veće šanse za padove, proklizavanja, iskretanja zgloba, kao i ekstremne vremenske uslove ili nedani napad od strane neke životinje imaćete u zatvorenom prostoru. Za osobe koje imaju vremena da svoju aktivnost sprovode samo u ranim jutarnjim ili večernjim satima ili u nesigurnom delu grada, fizička aktivnost u zatvorenom prostoru je uvek bolja ideja. Iako postoje mnoge stvari koje treba razmotriti kod fizičke aktivnosti kao što smo do s ada videli, vaša sigurnost uvek treba da bude na prvom mestu. Pokretna traka svakako nije garancija da se nećete povrediti, ali uz određene instrukcije personalnih trenera i pažljivo rukovanje, možete biti 99% bezbedni.

Iako je zdravije i pruža prirodniji način kretanja tela, za trening na otvorenom treba uvek preduzeti određene bezbednosne korake (sprovoditi aktivnost u delu grada sa manje saobraćaja, obraćati pažnju na saobraćajne znake i poštovati propise, obraćati pažnju na nestabilne delove terena, obraćati pažnju na okolinu, bezbednost vas i ljude oko vas itd.)

 

Generalni savet

Kao što ste mogli da pročitate, obe vrste fizičke aktivnosti imaju svoje prednosti i mane. Na kraju dana ono što je najvažnije jeste kako vi i vaše telo reaguje na jednu od njih i u čemu najviše uživate. Ne zaboravite, fizička aktivnost treba da vam prija i treba da bude vaš način života a ne nešto što ćete raditi sa moranjem ili strahovima. Život je prekratak za dosadne ili monotone treninge, izaberite onaj koji vama najviše prija i uživajte svakim sledećim korakom.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 45 guests and no members online