Medicinska lopta

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Medicinske lopte ili lopte za trening, najčešće podsećaju na košarkaške lopte a mogu se koristiti za široki spektar vežbi za poboljšanje snage, koordinacije, eksplozivnosti, ravnoteže itd. Materijal od koga su lopte napravljene može biti od kože, vinila, gume ali i drugih materijala a lopte mogu biti različitih težina u rasponu od 1kg do 12 kilograma. Obično se pune materijalima koji omogućavaju dobru apsorpciju udara, pa su pogodne i za vežbe kod kojih je potrebno da se lopta odbija od podloge. Pojedini proizvođači dodaju i mogućnost korišćenja drški na loptama koje se šrafe i služe za lakše držanje i zamah kod određenih vežbi ali i mogućnost ubacivanja konopca kroz loptu i uvođenje kompleksnijih pokreta.

 

Kratka istorija medicinske lopte

Verovali ili ne najranija upotreba ovakve lopte dokumentovana je čak pre 3.000 godina, kada su persijski rvači trenirali sa životinjskom bešikom napunjenom peskom. Kasnije u vreme antičke grčke, poznati lekar Hipokrat punio je životinjsku kožu peskom kako bi napravio prve prave medicinske lopte. Kao deo svoje uobičajne rehabilitacione terapije Hipokret je davao svojim pacijentima da ovako napravljenu loptu bacaju pozadi i napred. U 19 veku, reči medicina i zdravlje postali su sinonim za medicinsku loptu i ona je od tada korišćena za promociju zdravlja.

 

Korišćenje medicinske lopte

Prednosti kod ojačanja trbušnih mišića

Poboljšanje snage trbušnih mišića trebalo bi da bude prioritet za svakoga ko kreće u bilo koji program vežbanja. Pokreti, stabilnost i ravnoteža tela potiču od stomačnih mišića, donjeg dela leđa, kukova i kičme. Stomak (jezgro) predstavlja centar moći tela. Korišćenje medicinske lopte za ojačanje jezgra je savršeno jer omogućava beskonačno uvođenje funkcionalnih pokreta sličnim onima koje obavljate u svakodnevnom životu koji aktiviraju upravo navedene delove tela. Umesto izolovanja pojedinih mišićnih partija, korišćenje medicinke uključujete i mnogo više različitih mišića stabilizatora koje retko koristite tokom slobodnih pokreta.

 

Prednosti kod ojačanja gornjeg dela tela

Kada koristite medicinku u uspravnom položaju izvodeći najrazličitije rotacije, vi takođe utičete na razvijanje ramena, ruku i leđa. Vaše telo se konstantno prilagođava, poboljšava i raste. Ključni faktor u rastu mišića je u stimulaciji. Korišćenje medicinske lopte je vrlo slično vežbanju sa tegovima. Vežbe se moraju izvoditi odgovarajućom tehnikom, u određenom broju serija i ponavljanja za maskimalan razvoj.

Eksplozivni pokreti bacanja i hvatanja lopte, koriste se kako za razvijanje gornjeg dela tela, tako i za razvijanje snage, brzine i ravnoteže. Izvođenje specifičnih vežbi sa medicinskom loptom trebao bi da vam omogući treniranje slabije razvijenih regija na telu i uopšte da podstakne razvijanje celokupne muskulature.

Statične vežbe rotacije ili podizanja lopte oko tela, omogućiće vam rad na ravnoteži i koordinaciji tela i rad na umnoj i fizičkoj kontroli.

 

Kada i koliko trenirati sa medicinskom loptom

Važno je da razumete da pojedine vežbe sa medicinskom loptom, isto kao i sa drugim vrstama opterećenja postavljaju ogroman pritisak na vaše zglobove. Prilikom primene medicinki, trening ne bi trebao da traje više od 10-ak minuta. To bi značilo da isto kao i kod svakog drugog balističkog pokreta, ukoliko vežbe izvodite prečesto i previše (naročito eksplozivne) vaša celokupna eksplozivna snaga umesto da raste može se smanjuje i stagnira. Dakle ne pretpostavljajte da više znači uvek i bolje.

Trening sa medicinskom loptom obavljajte 2-3 puta nedeljno sa danom odmora između treninga. Zapamtite, medicinksa lopta jeste rad sa opterećenjem. Većina čak i jednostavnih vežbi bacanja i sa jako malim težinama, nakon 30-60 sekundi uzastopnog rada, zahteva ogromnu aktivnost mišića i na kraju zamor. To je i razlog zašto korišćenje ovakvih lopti omogućava adekvatno razvijanje brzine, snage, ravnoteže i izdržljivosti. Dovoljno je izvoditi vežbe u 1-3 serije sa 8-10 ponavljanja. Veoma je važno da svoje telo držite pravo prilikom izvođenja vežbi, da su vam leđa ispravljena i da izaberete loptu odgovarajuće težine i u skladu sa vežbom koju izvodite.

 

Primeri vežbi sa medicinksom loptom

U nastavku teksta pogledajte neke od najčešće korišćenih vežbi sa medicinskom loptom. Vežbe možete raditi pojedinačno ili u sklopu programa koji već izvodite.Ukoliko niste sigurni sa kojom težinom da počnete, ili vežbu izvodite prvi put uvek je pametnije da uzmete manje opterećenje, probate vežbu a potom pokušate i sa većim.

1. Uspravna rotacija lopte oko tela

usprane rotacije medicinke za stomak

2. Spuštanje i podizanje lopte

spuštanje i podizanje sa medicinkom

3. Odbijanje lopte od tla

odbijanje o tlo medicinkom

4. Prednji iskorak sa rotacijom lopte

iskorak sa rotacijom tela

5. Čučanj i potisak lopte iznad glave

čučanj i potisak sa medicinkom

6. Klasični trbušnjaci sa loptom

trbušnjaci sa medicinkom

7. Trbušnjaci sa podignutim nogama i privlačenjem lopte ka prstima

dodirivanje prstiju na nogama sa loptom

8. Ruski tvist sa loptom

45 stepeni ruski tvist sa loptom

 

 

 

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 39 guests and no members online