Foam roller - penasti valjak

Foam roller - penasti valjak - 1.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Foam roller ili kako bi kod nas preveli penasti valjak je sve popularnije pomagalo za masažu i često se primenjuje u jogi, pilatesu, fizioterapiji i fitnesu uopšte. Penasti valjak utiče na istezanje mišićne fascije i uklanjanje žarišnih tačaka (čvorova) što omogućava bolju cirkulaciju krvi kroz telo, i brži oporavak mišića nakon treninga. Rezultat masaže korišćenjem ovog penastog valjka je omekšavanje prostora pod kožom, između mišića i kostiju. Sportisti ga često koriste kao preventivu i kod olakšanja kod bolova koji nastaju kod dugotrajnih i napornih treninga. Osim navedenog penasti valjak je odličan i kod rešavanja problema sa celulitom.

 

Vrste penastog valjka

Postoji nekoliko vrsta penastog valjka a svaka od njih ima i svoj način delovanja na mišiće.

Standardni penasti valjak

Izrađen je od posebne guste pene i može biti u različitim bojama (plava, bela i crna). Osim razlike u boji, razlikuju se i po jačini kompresije i delovanja na telo. Plavi je preporučljiv za početnike jer izaziva najslabiju kompresiju a veoma je dobar i kao nestabilna podloga za razvoj stomačnih mišića. Ukoliko ste novi u korišćenju penastog valjka preporučujemo vam da počnete sa belim ili plavim. Ono što se može uzeti kao mana standardnog penastog valjka jeste i to što s vremenom i korišćenjem gubi svoj standardni oblik i čvrstinu.

 

Grid roller

Za razliku od standardnog valjka, ovaj oblik ne gubi na obliku, veličini i funkcionalnosti, a napravljen je tako da oponaša ručnu masažu dlanovima, dok izbočeni delovi daju dojam masaže prstima. Samim tim ima uticaj na poboljšanje cirkulacije i oksigenacije krvi, čime krv i hranjive materije brže stižu do bolnih i oštećenih mesta na mišiću.

 

Rumble roller

Možemo reći da će ispred vas ovaj valjak postaviti najveći izazov na vaše telo, s obzirom da njegove izbočine mogu biti čak i tvrđe od mišića, ali mekše od kostiju. Ukoliko ste rekreativac ili profesionalni sportista ova vrsta valjka trebala bi postati vaš izbor. Ovo je valjak koji utiče na duboku masažu mišića.

 

Kada koristiti penasti valjak

Penasti valjak možete koristiti na početku, tokom ili na kraju treninga. Kako i koliko ga želite koristiti zavisi od učinka koji želite postići. Na početku treninga ga možete iskoristiti za dodatno zagrevanje mišića i uspostavljanje bolje cirkulacije krvi kroz telo. Mnoga istraživanja su pokazala da istezanje pre glavnog dela treninga može usporiti rast mišića, što kod penastog valjka izgleda nije slučaj. Istraživanje iz časopisa "Journal of Strength & Conditioning Research" je pokazalo da rolanje 60 sekundi, odmor od 30 sekundi i ponavljanje rolanja od 60 sekundi daje najbolje rezultate za postizanje punog opsega pokreta a da negativno ne utiče na neuromuskularne performanse.

Penasti valjak možete iskoristiti za pojedine vežbe i tokom glavnog dela treninga kao vrstu opreme koja će pružiti nestabilnost vašem telu i otežati trening. Kada želite porditi na mobilnosti određene mišićne skupine koju ste pre toga opteretili na treningu, možete dodatno istegnuti kako bi sprečili nastanak prevelikih upala dan nakon treninga.

 Za opuštanje bolnih tačaka na vašem telu, potrebno je pritisnuti na mestu bola i držati 30-ak sekundi rolajući lagano u svim pravcima. Ukoliko u tim trenucima osetite bol ili trnce na nekom drugom delu tela, dobra je vest da ste pronašli izvor problema. Građa penastog valjka vam omogućava da lakše obuhvatite veću površinu tela i oslobodite se bolova.

 

Primere vežbi istezanja koje možete izvoditi sa ovim valjkom pogledajte u nastavku

Foam Roller Exercises

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 19 guests and no members online