Opruge za šake

Opruge za šake - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Istraživanja su pokazala da je snaga u zglobovima marker za ukupnu snagu tela i da nedostatak snage u ovom delu tela opisuje lošije celokupno zdravlje tela. Istraživanja takođe pokazuje da snaga u šaci opada srazmerno sa godinama i to kod žena dvostruko bržim tempom. Povećanje snage u zglobovima i šaci je jedan od najlakših i najbržih načina da postanete snažniji. Možda se pitate kako je moguće da jedna "obična" vežba skupljanja i opuštanja šake držeći elastičnu oprugu može da utiče na proizvodnju snage celog tela? Daćemo vam primer da kada bi želeli da podignete tegove iznad glave i uradite potisak iznad ramena, potpuno je drugačiji osećaj ukoliko bi to uradili opuštenim ili snažnim stiskom svojih šaka. U stvari snažniji stisak doprinosi aktivaciji mnogo više mišićnih vlakana, u ovom slučaju u ramenom pojasu, što zauzvrat doprinosi mogućnosti podizanja većih težina. Na isti način snažnijim stiskom šaka i stegnutih zglobova možete bilo koju vežbu učiniti lakšom ili težom. ono što možemo zaključiti jeste sledeće:

  • Jaki ste samo onoliko koliko imate snage u svojim šakama
  • Ukoliko ne možete određenu težinu da izdržite u svojim rukama, znači da ne možete ni da je podignete

Prvobitne opruge za šaku nastale su 1993. godine sa nazivom "captains od crush" i danas se može pronaći 11 varijacija ove opruge koje se između sebe razlikuju prema elastičnosti tako da postoje one za početnike kao i za naprednije vežbače.

 

Kako ih koristiti

Možemo slobodno reći da za ovako jednostavnu opremu za vežbanje postoje čak i napisane knjige kako ih možete koristiti, a u ovom delu ćemo predstaviti neke od načina:

 1. Pravilno korišćenje je od izuzetne važnosti

- Kako hvatate držaće ovih opruga u velikoj meri zavisi i koliki pritisak možete primeniti kako bi ih savili. Ručke bi trebali da postaviti u sredinu vašeg dlana, neki preporučuju da treba držaće obuhvatiti svim prstima a drugi kraj položiti na dlan. Prst malić bi trebali postaviti pri samom dnu držača. Koristeći snagu prstiju i šake trebali bi snažnim pokretima saviti držače i potom ih vratiti u početni položaj.

 2. Koliko serija i ponavljanja

- U zavisnosti od vaše trenutne snage, možete početi sa 2-3 serije dnevno sa po 5 ponavljanja u svakoj ruci. Postepeno povećavajte broj ponavljanja kako stičete snagu. Dobra stvar je što ovu vežbu možete izvoditi gde god da se nalazite i ne zahteva mnogo vremena i znojenja. Verovali ili ne koristeći ovu spravu za samo nedelju dana možete povećati snagu u šakama za skoro 20%.

3. Asistirajuće vežbe

- Kada koristite zahtevnije opruge, poslednji santimetar zatvaranja može biti jako izazovan, pa možete iskoristiti drugu šaku kao ispomoć oko zatvaranja celog kruga odnosno potpunog zatezanja opruge. Ono što takođe možete izvoditi jesu negativna ponavljanja koristeći pomoć druge šake. Kada zatvorite ceo krug, snagom šake u kojoj se nalazi opruga lagano pokušajte da otpuštate oprugu do samoga kraja, a potom ponovite ceo proces.

4. Istezanje

- Kao i kod svake druge vežbe istezanje je primarno ukoliko želite da sprečite nastanak upala i bolove u zglobovima. Klasične vežbe istezanja vezane su za zglobove u ovom slučaju.

5. Zagrevanje

- Pre svakog početka vežbanja sa ovom spravom bilo bi poželjno da zagrejete svoje ruke, a možete iskoristiti i lakše opruge kako bi pomogli svojim mišićima šake da dostignu pravu radnu temperaturu. ono što takođe možete učiniti za zagrevanje jeste da sopstvenom snagom bez opruga skupljate i otvarate šake nekoliko puta.

 

Obratiti pažnju

- Trebali bi da znate da ove opruge mogu izazvati plikove nakon dugog korišćenja, pa ukoliko želite da imate lepe i nežne ruke, ove hvatove bi trebali izbegavati. Opruge za šaku svakako nisu i jedini način da trenirate i jačate snagu u svojim zglobovima i šaci, ali su jedne od boljih. Ukoliko ih na pravilni način iskoristite u skladu sa drugim vežbama za druge mišićne partije, možete imati jedan izuzetno dobar trening.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas174
Juče243
Nedeljno1158
Mesečno3335
Ukupno669754

Currently are 64 guests and no members online