Emocionalno prejedanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li ste se našli nekad u situaciji da konzumirate hranu, a u stvari uopšte niste gladni. Zašto često posežemo za slatkišima i grickalicama dok udobno sedimo kod kuće gledajući neki tv program ili radeći na svom računaru? Znate li da sve što je ispunjeno šećerom i masnoćama, u mozgu pokreće oslobađanje hemikalija koje mogu kratkotrajno uticati na naše raspoloženje. To je još više izraženije u situacijama kada smo pod stresom ili kada imamo neki problem. Nažalost, emocionalno konzumiranje hrane, ne samo da neće da nam pomogne u rešavanju nastalih problema, već može dovesti do prejedanja i nepotrebnog gojenja. Učenje kako da prepoznate emocionalne okidače za konzumiranje hrane, prvi je korak ka napuštanju nezdravih navika i smanjenju viška kilograma. Kod mnogih osoba, konzumiranje hrane ulazi u obrazac ponašanja sličnog kao kod zavisnika, kada na određeni stimulans reagujete uvek na isti način.

emotional-eater-150x150

Srbija je poznata po bogatim i kaloričnim obrocima naročito u vreme raznoraznih proslava, praznika i porodičnih okupljanja, kada se unosi i do 3 puta veća količina hrane u organizam. Ono što se dešava je da tada ukusi i mirisi dolaze u prvi plan, a emotivne potrebe za hranom preovladavaju. Povremeno je u redu da "nagradimo" sebe i pojedemo nešto slasno ili masno, ali ukoliko to preraste u naviku, onda smo u velikom problemu. Slažemo se da je vrlo teško ući u pekaru ili poslastičarnicu i odoleti svim tim očaravajućim mirisima i ukusima, ali zapitate li se da li će taj slasni komad hrane zaista zadovoljiti vaše potrebe? Da li ćete uskoro posle pojedenog slasnog zalogaja biti još više gladniji i pojesti još sličnih zalogaja, a onda se jedno jutro probuditi i biti začuđeni zašto su vaše dojučerašnje farmerice postale male a čini vam se i da se sporije krećete.

 

Da li se emocionalno prejedate

  • da li ste primetili da jedete više kada ste pod stresom;
  • da li u toku jednog obroka pojedete previše hrane - meze, glavni obrok, slatkiš;
  • jedete li kako bi se osećali bolje (kada ste tužni, ljuti, zabrinuti itd.);
  • da li sebe nagrađujete često hranom;
  • da li vidite u hrani vašeg najboljeg prijatelja;
  • da li se osećate nemoćni i van kontrole kada ste pored hrane.

 

Razlika između fiziološke i emocionalne potrebe za hranom

Da bi znali kako da razlikujete svoje potrebe za hranom morate razumeti šta su fiziološke a šta emocionalne potrebe za hranom. Emocionalne potrebe dolaze iznenada, dovoljno je da pomislite na hranu ili da osetite primamljiv ukus ili miris hrane oko sebe, međutim morate razumeti da to ne znači da ste vi i zaista gladni, osim ukoliko imate neredovne obroke sa rasponom i po nekoliko sati. Emocionalne potrebe povezane su sa brzom hranom i slatkišima koji dok vi budete svesni šta se uradili, neće više biti na stolu pored vas, a vi ćete uneti u sebe već ogroman broj nepotrebnih kalorija. Ova hrana izaziva veliku zavisnost i neprestano će stvarati još veću želju i potrebu za istom, ali nažalost neće vam obezbediti preko potrebne hranjive materije i sitost.

Za razliku od emocionalne potrebe, fiziološka potreba dolazi laganije, i tada organizam traga za obilnijim obrocima koji ne uključuju samo grickalice i slatkiše, iako se često možete naći u situaciji da nemate kod sebe ništa drugo osim grickalica pa ih morate iskoristiti samo dok ne stignete do kvalitetnijeg obroka. Kada konzumirate hranu zbog fizioloških potreba, nemate osećaj krivice, jer dajete svom organizmu ono što mu je zaista potrebno, nažalost kod emocionalnih potreba organizam žudi za teksturom, mirisima i ukusima, a osećaj krivice je veliki, ukoliko ga imate naravno.

 

Kako se izboriti sa prejedanjem

Najbolji način borbe sa prejedanjem i skidanje viška kilograma, je indentifikovanje raspoloženja i pravljenje dnevnika konzumiranja hrane u toku dana. Da znamo, teško je zapisivati sve što pojedete u toku dana, ali verujte nam, na kraju dana kada zbrojite sve te kalorije, nećete verovati šta nekoliko grickalica, kafa i par slatkiša mogu učiniti sa brojem kalorija na dnevnom nivou. Svaki sledeći put kada budete "primorani" da posegnete za omiljenom grickalicom, sačekajte i razmislite o svom postupku, šta je dovelo do "okidača" za konzumiranje nepotrebnih kalorija. Tokom vremena, uočićete svoj obrazac svakodnevne ishrane. Mnogo osoba, sa druge strane ne jede redovno i pravi velike vremenske razlike u ishrani, a onda zbog prevelike gladi, dolazi do prejedanja i konzumiranja količinski prevelikih obroka. Ovo je slučaj kada dolazi i do emotivnih i do fizioloških potreba za hranom i predstavlja najnezdraviji način ishrane koji svakako treba izbegavati.

Mišljenja smo da na svakodnevnu hranu koju konzumirate gledate kao potrebu da bi preživeli i obezbedili svom organizmu hranjive materije koje će omogućiti da budete zdravi i srećni svojim izgledom. Počnite da pratite i sastav hrane, umesto mirisa i neodoljivih ukusa.

 

Alternative emocionalnom prejedanju

  • kada ste depresivni ili usamljeni, pozovite prijatelja, dragu osobu, kupite kućnog ljubimca koje će vas uvek obradovati i biti uz vas;
  • kada ste nervozni, pustite svoju omiljenu pesmu, izađite u omiljeni klub, odite u bioskop, krenite na neki grupni program vežbanja;
  • ako ste iscrpljeni, napravite sebi toplu kupku, čaj, zamotajte se u toplo ćebe, nabavite mirišljave sveće;
  • ako vam je dosadno, nabavite novu knjigu, pogledajte omiljenu seriju ili film, okrenite se aktivnostima koje dugo niste radili, podsetite se svojih hobija;

 

U borbi protiv stresa i kalorija

Da li znate da fizička kativnost osim što troši kalorije, ublažava stres, ubrzava metabolizam i stvara osećaj sreće i zadovoljstva. A kada ste iscrpljeni i fizički istrošeni, možete povremeno sebi priuštiti i neku poslasticu koja će biti u tom trenutku pravi užitak. Fizička aktivnost će vam doprineti manjem konzumiranju kalorija na dnevnom nivou i oslobađanja od svih napetosti.

Spavajte najmanje 8 sati, jer ukoliko spavate manje, imaćete i manje energije u toku dana a vaše telo će žudeti za slatkišima koji mogu dati brz podsticaj energije.

Dajte sebi vremena za opuštanje najmanje 30 minuta dnevno, kada ćete raditi ono što volite i što vas opušta i smiruje.

Povežite se sa drugima, ne potcenjujte važnost društvenih aktivnosti sa prijateljima. Trošenje vremena sa pozitivnim ljudima napuniće vas pozitivnom energijom, za kojom dugo tragate.

Ne budite rob hrane, i jedite raznovrsnu a ne jednoličnu hranu, ali mislite na svoje zdravlje i ne prejedajte se, već konzumirajte manje i kvalitetnije obroke u toku dana. Vaš metabolizam će biti ubrzaniji i lakše će svariti poneku poslasticu u kojoj uživate i za kojom žudite.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 59 guests and no members online