Merenje procenta telesnih masti

Merenje procenta telesnih masti - 4.4 out of 5 based on 7 votes
User Rating:  / 7
PoorBest 

 

Procenat telesne masnoće ili masti (eng. body fat percentage, BF, FAT) je pokazatelj količine masnog tkiva neke osobe i izražava se u procentima. Može se koristiti kod profesionalnih sportista ali i rekreativaca, a u zavisnosti od sporta kojim se osoba bavi, telesna masa može varirati. Procenat telesnih masti veći je kod žena nego kod muškaraca, zbog hormonalnih i drugih funkcija kod žena. Optimalan procenat masti u telu kod muškaraca je od 14-17%, a kod žena od 21-24%.

Postoji nekoliko kategorija kada su procenti telesnih masti u pitanju, i prikazani su u tabeli ispod:

 

Procenat telesnih masti Muškarci Žene
Neophodne masti 2 - 4% 10 - 12%
Atletičari 6 - 13% 14 - 20%
Rekreativci i fitnes 14 - 17% 21 - 24%
Prihvatljiv nivo fizički neaktivnih osoba 18 - 25% 25 - 31%
Preterano uhranjene osobe 26 - 37% 32 - 41%
Gojazne osobe 38%+ 42%+

 

Načini merenja procenta telesnih masti u organizmu

1. Merenje kožnih nabora kaliperon

body-fat-calipers

- Kaliper predstavlja veliku "štipaljku", koja meri debljinu kožnih nabora, na osnovu kojih se uz pomoć tabele, može proceniti procenat telesnih masti u telu pojedinca. Postoje različite vrste kalipera koji se u zavisnosti od cene, razlikuju i prema preciznošću merenja. Cena se uglavnom kreće od nekoliko desetina pa do nekoliko stotina evra.

Ova metoda procenta telesnih masti u organizmu pojedinca je praktična, jednostavna, jeftina i relativno brza. Kako bi merenje bilo što tačnije, izvodi se na 4 mesta na telu:

 • na zadnjoj strani nadlaktice (tricepsu);
 • na prednjoj strani nadlaktice (bicepsu);
 • na leđima (ispod lopatice);
 • na trbuhu (u visini pupka bočno od njega).

Prednosti

 • tačna;
 • pouzdana;
 • brza.

Mane

 • varijabilnost merenja (svaki put treba koristiti isto mesto merenja);
 • prilikom uzimanja u obzir više mesta merenja, zahteva kvalifikovanog fitnes stručnjaka za tačno merenje;
 • za osobe iznad 35% telesnim masti daje nedovoljnu preciznost.

 

Merenje procenta telesnih masti kaliperom

kaliper

 

Tabela za proveru vrednosti

merenja

 

2. Analiza procenta telesnih masti bioelektričnom impedansom

HBF-516

Analiza bioelektričnom impedansom (BIA) je brza, neinvazivna i jeftina metoda za procenu sastava tela. "BIA" metod procenjuje strukturu tela emitovanjem niske i bezbedne doze električne struje kroz ljudski organizam. Struja prolazi kroz telo - sa niskim otporom kroz mišiće, dok izvestan veći otpor postoji pri prolasku kroz masno tkivo. Ovaj otpor se zove bioelektrična impedansa i meri se monitorima telesnih masti kao što su Tanita vage. Vaga se podešava za izabranog pojedinca (starost, pol, visina).

Prednosti

 • vrlo laka za korišćenje;
 • može se pronaći po povoljnim cenama i za kućnu upotrebu.

Mane

 • postavlja se pitanje preciznosti;
 • varijabilnost rezultata u zavisnosti od nivoa hidratacije.

Ukoliko osoba ima veći procenat telesnih masti, 35%+ preporučuje se upotreba bioelektričnih impedansi, a tek nakon smanjivanja procenta telesnih masti upotreba kalipera za tačnije merenje.

 

3. Antropometrijska metoda procene telesnih masti

Photo Measuring Circumference

- Za ovu vrstu merenja koristimo metar i poseban kalkulator, kod muškaraca se uzimaju u obzir obimi struka i vrata, a kod žena obimi struka, kukova i vrata. Pre samog merenja potrebno je izračunati svoju visinu i težinu, koje se uz godište takođe unose u kalkulator.

Obim struka

Obim struka se kod muškaraca meri u nivou pupka. Prilikom merenja potrebno je da traka bude paralelna sa podom celom dužinom oko tela.  Takođe, traka treba biti zategnuta ali ne i utisnuta u kožu. Veoma je bitno ne uvlačiti stomak tokom merenja. Kod žena obim struka se meri na mestu gde struk ima najtanji obim.

Obim vrata

Vrat se i kod muškaraca i kod žena meri na isti način – u opuštenom položaju, blago spuštajući se u prednjem delu, ispod adamove jabučice.

Obim kukova

Obim kukova je potreban samo za izračunavanje procenta telesne masti žena, zbog razlike u načinu na koji se masne naslage kod njih stvaraju. Obim kukova takođe služi kao dobar pokazatelj gojaznosti kod žena.

 

Prednosti

 • jeftina metoda;
 • lako primenjiva.

Mane

 • postavlja se pitanje preciznosti, ne meri direktno procenat masti u telu.

Proverite svoje vrednosti u kalkulatoru na sledećem sajtu - KALKULATOR PROCENE TELESNIH MASTI -

 

4.Hidrostatiča metoda merenja procenta telesnih masti

hydrostatic-weighing-1

- Ova metoda se smatra zlatnim standardnom, zato što je verovatnoća nastanka greške (+/- 1,5%). Kod ove metode potrebno je osobu položiti u specijalnom rezervoaru sa vodom. Osoba sa većim udelom mišićne i koštane mase, će zbog njihove velike gustine biti teži u vodi, nasuprot osobe sa većom količinom masti u telu koja će u vodi biti lakša. Ovaj test se radi u posebnim uslovima i zahteva 20-30 minuta, dostupan je u mnogim labaratorijama, bolnicama, sportskim ustanovama.

Prednosti

 • odlična metoda, smatra se zlatnim standardom merenja;

Mane

 • nepraktična;
 • skupa;

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 12 guests and no members online