Zašto kardio ne deluje kod nekih osoba

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li ste nekad došli u situaciju ili se trenutno nalazite u jednoj, kada radite već stotine sati kardio treninga na najrazličitije načine, ali rezultat jednostavno izostaje. Postavljate sami sebi pitanje: "zašto kardio na mene ne deluje"? Iako ne samo da radite redovne kardio treninge iz nedelje u nedelju, već ste već neko vreme povećali intenzitet i trajanje treninga, sve sa ciljem gubitka viška masnih naslaga, ali se nažalost to ne dešava.

 

Kardio i mršavljenje

Kako je moguće da pored stotina sati potrošenih na treningu, neko može da ne izgubi višak kilograma?

Odgovor je u stvari jednostavniji nego što mislite a povezan je sa - kalorijskim deficitom. To znači da nije toliko važno koliko kardio treninga imate nedeljno, već koje i kakve kalorije unosite u sebe svakodnevno. Gledajte na kardio vežbe kao "alat" koji koristite za kreiranje i povećanje kalorijskog deficita, i poboljšanje opšteg kardiovaskularnog zdravlja.

Trening izdržljivosti je odličan primer sportista koji u toku sat vremena intenzivnog treninga ne garantuje gubitak suvišnih kilograma. Ovi sportisti mogu da treniraju 2, 3 pa čak i 4 sata u toku jednog dana, ali oni često i ne pokušavaju da izgube višak kilograma, već da dobiju na snazi i izdržljivosti. A kako bi sačuvali svoju težinu unose u toku dana ogromne količine kalorija.

Nije neuobičajno da profesionalni biciklisti u toku jednog treninga izgube čak i 5.000 kalorija, a pri tome da ni najmanje ne izgube na svojoj težini. Zašto? Iz istog razloga kao i u drugim sportovima koji uključuju kardio vežbe, ali ne i mršavljenje, jer nema kalorijskog deficita. To znači da su unete kalorije u organizam jednake kalorijama koje su potrošene iz organizma vežbanjem.

Ono što je najbitnije, jeste da povežete svoj kardio trening i svoju svakodnevnu ishranu jer samo na taj način možete primetiti značajne promene na sebi. Uz sve ove priče o kardio treningu i ishrani, postoji još jedna jako važna oblast a tiče se vaših ostalih aktivnosti u toku dana van vežbanja.

 

Ostale aktivnosti

Sve ostale aktivnosti koje obavljate u toku jednog dana ne uključujući i svoj plan treninga spadaju u ovu grupu. To mogu biti povremene šetnje, šoping, odlazak na posao, kućni poslovi, stajanje u redu, čak i aktivnosti koje uključuju žvakanje, smejanje, vrpoljenje i sl. Od svih ovih aktivnosti hodanje i poneki zahtevni kućni poslovi doprinose najvećoj potrošnji kalorija.

Izgledaju kao gomila malih stvari na koje mnogi od nas i ne obraćaju pažnju a za potrošnju kalorija jako su važni. Na kraju dana, nedelje, meseca ili godine, sve te male stvari troše značajnu količinu energije. Za većinu odraslih osoba, one obuhvataju oko 30% potrošnje kalorija dnevno, međutim za mnoge osobe koje vode sedelački način života mogu biti smanjene na čak samo 15%, a kod aktivnih pojedinaca povećane na 50%.

Cilj svega gore izrečenog jeste da se više krećemo, ne samo zbog opšteg zdravlja, fitnesa ili dobrog osećaja već kako bi potrošili što više kalorija na dnevnom nivou i mogli konačno sa sigurnošću izaći u "starim" pantalonama koje obožavamo ali smo ih zbog kilaže odavno zaboravili i majci koju nismo smeli da obučemo jer nam više ne stoji kao ranije.

Naravno sve je ovo i zaista moguće ukoliko kontrolišete svoj svakodnevni unos hrane, što znači redukciju masne hrane kao i šećera, a veči akcenat na kuvano, grilovano ili sveže voće i povrće sa dodatkom nemasnih mesa u više manjih obroka u toku dana.

 

fat-person-working-out

Zašto vežbanje nekad ne funkcioniše

Kao što smo i naveli, većina osoba daje sve od sebe u toku vežbanja, ali nakon toga vrlo brzo kreće prejedanje i povratak izgubljenih kalorija.

Neke osobe zanemarujući vežbanje uvode dijete, krećući u krstaški pohod protiv samog sebe. Dijete same po sebi su najgora moguća solucija koju bi mogli da odaberete za gubljenje viška kilograma. Jedino što možete dobiti dijetom jeste gubitak mišićne mase i stvaranje mršavo - debele osobe. Ako želite da zadržite mišićnu masu, a na zdrav način izgubite masne naslage onda uključite program vežbanja i pravilne ishrane i doći ćete vrlo brzo do svog zacrtanog cilja.

Jedna od kompenzacija koje neke osobe često nesvesno rade, jeste uključivanje visoko intenzivnih treninga, kako bi se kasnije u toku dana manje aktivirali misleći da je dovoljno treninga i aktivnosti u toku dana.

Ono što vam mi preporučujemo jeste da vežbate "glavom" a ne mišićima i telom, to znači da vežbate pametno, ne iscrpljujete sebe do iznemoglosti, već svakodnevno odradite od 30 - 60 minuta kardio treninga umerenim tempom, a onda ostatak dana ostavite za šetnju i posao ili neke druge aktivnosti. Pre svega na ovaj način nećete biti totalno iscrpljeni i moćićete da funkcionišete normalno ostali deo dana.

Mnoga istraživanja su i zaista pokazala da "ostale aktivnosti" igraju ogromnu ulogu u nastajanju gojaznosti. Pronalaženje načina da se povećaju svakodnevne "ostale aktivnosti" uz dobar i pravilan program vežbanja i ishrane, može predstavljati obećavajuću strategiju u skidanju viška kilograma i smanjivanju telesne težine.

 

Umeren intenzitet / visok intenzitet treninga: efekat na "ostale aktivnosti"

Često možete čuti da mnogi treneri uporno tvrde da je samo visok intenzitet treninga efikasan a da je sve ostalo samo gubljenje vremena, ili u najboljem slučaju neefikasno. Međutim, mi tvrdimo drugačije, a jedan od razloga su i "ostale aktivnosti".

Izgleda da viši intenzitet treninga ima više potencijala da smanji "ostale aktivnosti" kasnije u toku dana u odnosu da umereniji trening. Tokom visokog intenziteta treninga sagorevate i više kalorija, ali često možete raditi do anaerobnog nivoa (tj. trošiti glikogen iz mišića a ne masti za stvaranje energije tokom aktivnosti). Za razliku od toga umereni trening može biti više usmereniji na potrošnju kalorija iz masti, a samim tim i tolerantniji za "ostale aktivnosti" u toku drugog dela dana, pogotovu za početnike i gojazne osobe koje tek ulaze u neki program vežbanja.

Da li smo rekli da ne treba da radite visoko intenzivan trening - naravno da trebate da radite i ovakvu vrstu treninga!

Visoko intenzivan trening može biti jako efikasan za osobe koje nemaju jako puno vremena za vežbanje, ali svakako morate biti svesni da ovakva vrsta treninga može biti jako naporna i iziskivati puno energije, koja će uticati na sve "ostale aktivnosti" koje obavljate u toku drugog dela dana. Najbolje je da pokušate da ukombinujete visok sa umerenim intenzitetom treninga, u suprotnom može doći do nezadovoljstva sa potrošnjom kalorija i vrlo brzim odustajanjem od treninga.

 

Da sumiramo

1. istraživanja koja smo ovde naveli podržavaju svaku vrstu aktivnosti koja je odgovarajućeg intenziteta i usmerena je na skidanje viška kilograma, ali samo ukoliko je ispoštovan kalorijski deficit;

2. svaka fizička aktivnost utiče na "ostale aktivnosti" koje obavljate u toku ostalog dela dana pa i na unos hrane. Previše visok intenzitet treninga troši i više energije i smanjuje broj "ostalih aktivnosti". Održavajući umereni nivo aktivnosti, doprinosite aktivnom stilu života i van teretane;

3. umereni intenzitet kardio treninga može obuhvatati hodanje na traci, steperu ili biciklu tokom vremena od 30 - 60 minuta sa 50-60% srčanih otkucaja za početnike i 60-70% srčanih otkucaja za napredne. Podsećamo da intenzitet treninga možete lako izračunati na sledeći način. Od 220 (maksimalni srčani otkucaji) oduzmete svoj broj godina i pomnožite sa izabranim srčanim otkucajima. Na primer hoćete da vežbate u intervalu od 50-60% srčanih otkucaja i imate 30 godina. 220-30 = 190; 190x0,5= 95 (donja granica srčanih otkucaja i 190x0,6 = 114 (gornja granica srčanih otkucaja. Što znači da treba da trenirate između 95 i 114 srčanih otkucaja kako bi vaš kardio trening imao nekog smisla. Srčane otkucaje možete pratiti na svakoj novijoj kardio mašini;

4. ukoliko pratite svoje svakodnevne "ostale aktivnosti" i količinu unete hrane, moćićete i da povećate ili smanjite svoj intenzitet treninga;

5. uvek obratite pažnju na kvalitet a ne na količinu odrađenih treninga. Pod kvalitetom podrazumevamo pravilno korišćenje kardio sprava kao i drugih vežbi koje radite za skidanje viška kilograma. Kako bi bili sigurni da radite pravu stvar pratite svoje disanje, i ukoliko možete da izgovorite rečenicu ali ne možete da pratite razgovor, to je odličan znak da ste na pravom putu u vašem treningu.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas4
Juče220
Nedeljno464
Mesečno4281
Ukupno670700

Currently are 13 guests and no members online