Kako pol utiče na mršavljenje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

U sledećem tekstu želimo da odgovorimo na veoma važna pitanja o polnim razlikama i ostvarivanju gubitka viška telesne težine. Ovo je vaša prilika da se upoznate sa činjenicama koje bi trebale da odgovore na goruća pitanja poput:

  • da li su sve nataložene masti jednake i koje su razlike između muškaraca i žena po tom pitanju;
  • da li rad sa opterećenjem može da od žene "napravi" muškarca i kakv je udeo mišićne mase kod žena i kod muškaraca;
  • da li se muškarci i žene razlikuju u svojim razlozima i motivacijama za gubljenje viška kilograma;
  • da li muškarci i žene mogu da treniraju istim intenzitetom;
  • kako u stvari muškarci i žene vide sebe.

 

Činjenice o obliku tela

Dokazano je da, osobe koje imaju "jabučasti" oblik tela, lakše gube višak telesnih kilograma na samom početku. Loša stvar ovakvog oblika tela je veći udeo visceralnih masti (naročito oko stomaka) koje postavljaju veće rizike od nastanka mnogobrojnih bolesti izazvanih gojaznošću. Jabučasti tip tela uglavnom poseduju muškarci, taložeći više masti u gornjem (centralnom) delu tela.

Za razliku od ovakvih osoba, one koje imaju oblik tela "kruške", i talože masti u okviru određenih delova tela (bokovi, bedra, butine) imaju manje ali ne i beznačajne rizike od nastanka bolesti izazvanih gojaznošću. Žene imaju tendenciju da imaju oblik tela kruške, a samim tim i veću mogućnost za stvaranje celulita za razliku od muškaraca.

Oblik tela je urođen genetski, a gubitak telesne težine ne može promeniti vaš osnovni oblik tela - već samo vašu veličinu i obim, smanjujući količinu potkožnih ili perifernih masti i oblikujući telo.

 

Činjenice o mastima

Svaka osoba bez obzira kog pola ona bila, mora nositi određen procenat masti u svom organizmu jer su masti neophodne za život. Bez masti se pojedini vitamini i minerali ne mogu resorbovati u organizmu, hormoni se ne mogu proizvoditi, a masti imaju i važne reproduktivne funkcije. U mastima se energija skladišti, masti regulišu temperaturu organizma i još odgovorne su za još mnogobrojne mehanizme u ljudskom telu.

Procenat telesne masnoće ili masti (eng. body fat percentage, BF ili FAT) je pokazatelj količine masnog tkiva neke osobe i izražava se u procentima. Taj procenat je kod žena veći nego kod muškaraca, prvenstveno zbog potreba rađanja, hormonalnih i drugih funkcija. Kod muškaraca je neophodno da postoji 2-5% masti, dok je kod žena taj procenat 10-13%. Masti se u telu skladište u potkožnom masnom tkivu, a osim toga, masne naslage imaju i zaštitnu funkciju oko unutrašnjih organa.

Iako žene prirodno nose dodatne telesne masti, to ne predstavlja dodatni problem za obavljanje fizičkih aktivnosti. U stvari, žene koje bi smanjile svoje telesne masti ispod 12%, mogle bi da dođu do gubitka menstruacije, izazvati probleme sa gustinom kostiju, bile povećanog rizika od nastanka raka, dovele do mnogih sličnih problema povezanih sa lošom ishranom.

 

Mršavljenje - da li su sve nataložene masti jednake

Činjenica - iako se bez obzira na oblik tela (jabučast ili kruškast), sve masti u telu stvaraju od istih materija, u zavisnosti gde se najviše na telu gomilaju, pravi veliku razliku u tome da li predstavljaju rizik ili ne po vaše zdravlje, i koliko ih je lako izgubiti.

Kao opšte pravilo, visceralne masti (nalaze se u gornjem centralnom delu tela), predstavljaju veće rizike po zdravlje, ali ih je isto tako i lakše izgubiti u odnosu na periferne masti (bokovi, bedra, butine). Glavni razlog tome je što su visceralne masti metabolički aktivne i predstavljaju glavni izvor energije za telo a visceralne ne.

 

Polovi i fizička aktivnost

Činjenica - žene prirodnim putem (pa čak i mnogi muškarci) ne mogu izgraditi veliku mišićnu masu kao rezultat odgovora na rad sa opterećenjem. Glavne razlike u polovima kada govorimo o mišićnoj masi, snazi i brzini su najvećim delom pod uticajem hormona (testosterona i estrogena). Svaka osoba poseduje određeni iznos testosterona (muški polni hormon) i estrogena (ženski polni hormon). Glava razlika leži u tome, da prosečan muškarac poseduje 20-30 puta više testosterona (odgovornog za mnoge procese u telu pa i za uvećanje mišićne mase) nego žena. I žene i muškarci imaju određenu koncentraciju testosterona koja cirkuliše u krvi u mirovanju, ali je ona kod žena kao što vidimo mnogo manja pa je i samim tim mogućnost izgradnje mišićne mase kod žena kao kod muškaraca u prirodnim uslovima nemoguća. Suština je da relativno mali broj ljudi (i muškaraca i žena) prirodnim putem (bez upotrebe steroidnih sredstava) završiti kao bodibilderi, čak i dobro isplaniranim programom i upotrebom teškog opterećenja.

Žene imaju manji broj mišićnih vlakana od muškaraca. Međutim, žene poseduju iste tipove mišićnih vlakana kao i muškarci, tip1 ( spora vlakna) i tip 2 (brza vlakna) i sve njihove podvrste. Spora vlakna se uglavnom aktiviraju kada je potrebna izdržljivost, a brza vlakna su zadužena za snagu i brzinu.

Razlike u broju mišićnih vlakana i poprečnom preseku mišićnih vlakana između muškaraca i žena se primećuju u razlikama koje se ispoljavaju u apsolutnoj snazi. Prosečna snaga celokupnog tela žene iznosi oko 60% prosečne snage muškarca. Prosečna snaga gornjeg dela tela za ženu kreće se od 25% do 55% prosečne snage gornjeg dela tela muškarca.

Maksimalni intenzitet i trajanje koje žena može postići u toku aerobnih vežbi je obično 5-10% manje od svojih muških "kolega". To je iz razloga što žene imaju 5-10% manje hemoglobina (protein koji sadrži gvožđe u crvenim krvnim zrncima i pomaže da mišići budu snabdeveni sa dovoljno kiseonika).

Žene koje utvrde da teže napreduju tokom fizičke aktivnosti i da im je teško da vežbaju bez ikakvog vidljivog razloga, trebale bi da obezbede dovoljan unos gvožđa i vitamina B. Ukoliko se problemi nastave trebalo bi proveriti nedostatak gvožđa i mogućnost anemije.

 

Kako vidimo sebe

Novija studija koja je uključila 11.000 srednjoškolaca i 60.000 odraslih došla je do sledećih rezultata o tome kako žene i muškarci posmatraju sebe:

- Među odraslima, 48% žena i 26% muškaraca sebe opisuju kao gojazne, dok je 38% žena i 24% muškaraca pokušavalo da izgubi višak telesnih kilograma u toku trajanja istraživanja;

- Muškarci pokazuju veću tendenciju da vide sopstvenu telesnu težinu kao normalnu, koja je zapravo bila iznad njihovog normalnog BMI (indeksa telesnih masti), dok žene sebe češće doživljavaju kao gojazne osobe sa previše viška kilograma, a u stvari većina njih ima normalan BMI;

- Među srednjoškolcima, 44% devojaka i 15% dečaka, pokušavali su da izgube višak telesne težine za vreme trajanja istraživanja. Devojke su češće pribegavale metodu restriktivnog unosa kalorija, dok su dečaci češće koristili metode vežbanja;

- Zanimljiva činjenica je da su i žene i muškarci višak kilograma povezivali više sa svojom pojavom i društvenom prihvaćenošću, nego sa potencijalnim zdrastvenim problemima kao glavnim ciljem mršavljenja. Preko 60% muškaraca i samo 10% žena izjavilo je da su uznemireni i nezadovoljni zbog nedovoljnog razvoja mišićne mase tela;

- Muškarci su češće izjavljivali da redovno vežbanje čini da se osećaju dobro, dok žene nagoveštavaju da promene u telesnoj težini čine da se one osećaju dobro;

- Časopisi koji zaokupljaju žene odnose se na dijete i mršavljenje, dok su muškarci zaokupirani časopisima vezanim za bodibilding, fitnes, toniranje mišića i suplementaciju;

- I muškarci i žene prijavili su veoma slične probleme emotivnog prejedanja. Međutim, za razliku od žena, muškarci su skloniji da jedu hranu bogatu proteinima (meso), dok su žene sklonije da unose hranu bogatu ugljenim hidratima (slatkiši).

 

Savet

Iako se žene i muškarci po mnogome razlikuju kada su ciljevi mršavljenja i načini koji se koriste za njihovo dostizanje u pitanju, jedna stvar je potpuno ista - želja za ravnim stomakom. Kada je reč o ostalom delu tela, žene se češće fokusiraju na čvrste i oblikovane gluteuse, dok muškarci žele čvrste, velike i oblikovane bicepse i tricepse. Najvažnije od svega i bez obzira na vaše trenutne fitnes ciljeve jeste da prekomerna telesna težina nikako nije preporučljiva i da bi svakako ukoliko imate problema sa istom, trebali bi poraditi na njenom postepenom i pravilnom smanjivanju putem redovne izbalansirane ishrane i umerenom fizičkom aktivnošću.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas185
Juče243
Nedeljno1169
Mesečno3346
Ukupno669765

Currently are 12 guests and no members online