Rešite se "šlaufa" oko stomaka

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li i vi imate problema sa skidanjem ekstra viška kilograma u struku? Za većinu ljudi ovo je najteža regija za suočavanje i često potpuno nerešiva. Takozvani "šlaufi" su depoziti viška telesnih masti oko stomaka, i osim što mogu otežati oblačenje vaših omiljenih pantalona, takođe mogu biti i veoma opasni po vaše zdravlje. Skladištenje masti oko stomaka i u struku je jedno od najopasnijih jer povećava rizike od razvoja dijabetesa i srčanih oboljenja. U sledećem tekstu želimo da ukažemo na zdrave navike, ishranu i vežbe koje vam mogu pomoći da se konačno rešite ovih masnih naslaga.

 

Tri oblasti koje bi trebali uzeti u obzir:

  • zdrava ishrana (pruža adekvatnu energiju i spaljuje kilograme);
  • kardiovaskularni i trening snage (izgrađuje mišiće i spaljuje kilograme);
  • ciljane vežbe za trbušne mišiće (pružaju pomoć u učvršćivanju mišića ispod masnih naslaga).

 

1. Ishrana

- Oblast broj jedan koja je najvažnija u celoj ovoj priči obuhvata pravilan unos hrane. Možete probati sa raznoraznim dijetama, gladovanjem, preparatima ali na kraju će se ipak poput jo-jo efekta kilogrami sami vratiti i ništa vam neće omogućiti prirodno i dugoročno skidanje viška kilograma, ukoliko ne uradite nešto na "sređivanju" vaše svakodnevne ishrane.

Predstavljamo vam spisak preporučenih zdravih načina za gubljenje viška kilograma:

Unos vode - dehidratacija je jedan od najvećih stresova za vaše telo. Mnogi od nas često zaboravljaju da unose vodu u toku dana. Preporučujemo da za početak uvek nosite sa sobom malu flašicu sa vodom i ispijate male gutljaje vode, naročito za vreme toplog vremena i u toku fizičke aktivnosti. Pre ispijanja jutarnje kafe nakon buđenja, savetujemo da prvo popijete veliku čašu sa vodom. Ukoliko zaboravljate, postavite sebi podsetnik na frižideru, radnom stolu, u telefonu i sl.

Unos hrane u toku dana - ukoliko želite da ubrzate svoj metabolizam i trošite više kalorija, morate obratiti pažnju na vrstu hrane ali i vreme u kome je konzumirate. Vaše neželjene "šlaufe", skinućete redovnim, manjim i čestim obrocima u toku dana, izbegavajući unos hrane u kasnim večernjim satima i ne 2 sata pre odlaska na spavanje. Doručak je obavezan i preporučljiv pre ispijanja jutarnje kafe, i jedan od najvažnijih obroka kada govorimo o skidanju viška kilograma. Obroke bi trebali uzimati na 3-4 sata, 3 glavna obroka i 1-2 užine u toku dana. Pokušajte da unosite hranu koja je bogata vlaknima i uvek birajte žitarice od celog zrna, kao i povrće koje obiluje vlaknima (pasulj, grašak, sočivo i sl.). Pored svega, veoma je važno da ograničite unos šećera i belog brašna i uopšte obrađene hrane (grickalica, gaziranih i veštačkih sokova, čokolada, brze hrane i sl.). Ograničite unos crvenog i masnog mesa na 1-2 porcije u toku nedelje, a usredsredite se na konzumiranje nemasnih mesa (veličina mesa oblika šake je sasvim dovoljna za jedan vaš obrok).

Unos alkohola - alkohol vrlo lako utiče na poremećaj nivoa šećera u krvi, i sadrži uglavnom obilje neželjenih kalorija koje vrlo lako dospeti i gomilati se oko stomaka. Ukoliko ne možete bez alkohola, ograničite njegov unos na 1-2 puta 1 do 2 čašice nedeljno i izaberite ona pića koja sadrže nizak nivo šećera, kao što je vino na primer.

 

2. Kardiovaskularni i trening snage

- Kao što smo i ranije naveli, uskladištene masti oko vašeg stomaka su poslednje koje će napustiti vaše telo, čak i nakon meseci ili godina vežbanja i vrlo često su povezane sa muškarcima, dok će žene najviše problema imati sa masnim naslagama na bedrima i zadnjici.

Bez obzira da li ste žena ili muškarac i želeli bi da se rešite "šlaufa" oko stomaka, preporučujemo fizičku aktivnost u trajanju od 20-45 minuta 3-5 puta nedeljno kao što su hodanje, biciklizam, plivanje, džoging i sl. Pored kardiovaskularnih vežbi, poželjno je ubaciti i 2-3 treninga snage nedeljno ali ne samo za stomačnu regiju, već i za ostali deo tela i glavne mišićne partije kao što su noge, leđa, grudi, ramena i ruke. Vežbe možete raditi sopstvenom telesnom težinom ili standardan trening snage u nekom klubu. Znajte da u skladu sa programima koje ste odabrali, potrebno je da prođe i nekoliko nedelja dok ne primetite prve rezultate svog mukotrpnog rada. Prvi vidljiviji rezultati biće povećana sveukupna energija, lagano gubljenje viška kilograma, skeukupno zadovoljstvo samim sobom. 

 

3. Ciljane vežbe za bočnu regiju trbušnih mišića

Predstavljamo vam neke od najadekvatnijih vežbi za jačanje bočne stomačne regije. Prikazane vežbe preporučljive su i za muškarce.

Odaberite za početak po dve prikazane vežbe i uz svoj standardni trening snage ili kardiovaskularni trening radite ih na početku ili na kraju u 3 serije od 10-12 ponavljanja.

 

1. Naizmenično ukrštanje nogu iz stava za sklekove

ukrštanje nogu za trbušnjake

 

2. Bočni izdržaji sa podizanjem noge

bočni izdržaji sa podizanjem noge

 

3. Bočni izdržaji sa rotacijom ruke

izdržaji bočni sa rotacijom ruke

 

4. Bočni izdržaji sa privlačenjem kolena

izdržaji sa privlačenjem kolena

 

5. Spajdermen izdržaji

spajdermen izdržaji

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 34 guests and no members online