Zašto izgladnjivanjem nećete izgubiti višak kilograma

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Mršavljenje se dešava onda kada je kalorijska potrošnja veća od kalorijskog unosa. Međutim prva prepreka u ovoj naizgled jednostavnoj računici jeste vaš metabolizam. Od ljudskog metabolizma zavise mnogi procesi u organizmu, pa tako i gubljenje ili dobijanje kilograma. Osim toga, radikalna razlika između unosa kalorija i potrošnje istih takođe nije garancija većeg gubitka kilograma. Upravo suprotno, prenizak kalorijski unos značajno povećava rizik od poteškoća u normalnom funkcioniranju organizma, manjka važnih nutrijenata i nastanka bolesti a potom i pothranjenosti.

Prema nutricionistima, dnevni kalorijski unos za zdravu odraslu osobu ženskog pola ne bi trebao prelaziti ispod 1200 kcal, a za muškarca 1500. Ovi minimumi su bazirani na preporukama američkog Nacionalnog instituta za zdravlje, a obezbeđuju sigurno gubljenje kilograma s dovoljnim unosom nutrijenata i bez opasnosti od poremećaja.

 

Šta se dešava u organizmu kada unosimo nedovoljno kalorija

Razlika između planiranog izbegavanja namirnica u toku dela dana i hronično smanjenog unosa namirnica u organizam jeste u vremenskom trajanju. Planirano izbegavanje namirnica u određenom delu dana obično traje nekoliko sati dok hronično smanjen unos namirnica može trajati po nekoliko dana ili nedelja.  Moramo razumeti da su ljudski organizmi tako dizajnirani da se dobro nose sa kratkotrajnim "postovima" jer i tokom sna telo ne dobija hranu otprilike oko 8 sati, što je takođe vrsta posta. Tokom dana, zbog ubrzanog životnog ritma, mnogi ne stignu jesti, što takođe dovedi do višečasovnog perioda bez hrane.

S druge strane, život bez hrane u trajanju od nekoliko dana ili unos hrane ispod minimuma u trajanju od više nedelja ili meseci, značajno povećava rizik od pothranjenosti. Naime, osoba s dovoljnim unosom hrane ima dovoljno pohranjenog "goriva" za 1-3 meseca u obliku mišićnog tkiva i masti. Međutim, telo može očuvati zalihe glikogena za samo 1-2 dana (zalihe ugljenih hidrata) pa ukoliko on nije nadomešten, telo ga koristiti za održavanje nivoa šećera u krvi.

Nakon samo nekoliko dana premalog ili nedovoljnog unosa hrane, telo se "prebacuje" u režim rada u kome pokušava maksimalno uštedeti energiju, što znači da se metabolizam drastično usporava, a osoba se oseća umorno i iscrpljeno. Snižavanjem nivoa zaliha ugljenih hidrata, proteini i masti postaju dominantan izvor energije. Nakon 48 sati bez hrane, telo je iscrpilo sve zalihe glikogena koje su organizmu potrebne za normalan rad crvenih krvnih zrnaca i mozga. I dok je glukoza jedino gorivo koje pokreće crvena krvna zrnca, mozak će početi prilagođavati se na rad na ketonskim telima dobijenih iz masti. Da bi se zadovoljile osnovne energetske potrebe, telo u ovom stadijumu uz razgradnju masti, razgrađuje i mišićno tkivo da bi dobilo energiju za normalno funkcionisanje.

 opasnost gladovanja

 

Da li u bilo kom obliku može biti dobro nedovoljno konzumiranje hrane

Iako nije preporučljivo jesti ispod gore navedenih minimuma, postoje pojedini medicinski slučajevi kada je u stvari to i preporučljivo ali samo i isključivo pod strogim medicinskim nadzorom. Prema američkom Nacionalnom institutu za dijabetes, digestivno i zdravlje bubrega, niskokalorična dijeta je ona u kojoj se unosi manje od 800kcal na dan.

Uz takvu ishranu jako je teško uneti sve potrebne mikronutrijente (vitamine i minerale) samom hranom. Ovakva ishrana podrazumeva konzumaciju posebno osmišljenih napitaka koji su obogaćeni ovim potrebnim mikronutrijentima.

Međutim ovakav način ishrane nikako se ne preporučuje bez strogog lekarskog nadzora i preporuke lekara i uglavnom može maksimalno trajati u periodu od 12 nedelja.

 

Glavni razlozi izbegavanja svesnog izgladnjivanja

Dugotrajan i prenizak unos kalorija kao što ste mogli i pročitati u našem tekstu nisu dobra ideja, a u nastavku vam pružamo uvid u 3 glavna razloga koji će to i potvrditi:

1. Usporavanje metabolizma sa negativnim činiocima

- Smanjenim unosom kalorija telo se privikava na manji unos namirnica usporavanjem metabolizma. Kratkoročno gledano: osoba se oseća izmoreno, nervozno i apatično. Čak i kada se iznova nastavi unositi veća količina hrane, organizmu je potrebno neko vreme da se ubrza i vrati u normalan ritam funkcioniranja.

2. Gubitak mišićnog tkiva i oštećenje organa

- Minimum unosa ugljenih hidrata je potrebno kako bi čovek ostao u životu, inače telo postaje primorano da za energiju koristi mišićne ćelije i organe. Ovo je najveći problem ako se radi o procesu koji traje duže vreme, jer telo ne zna prepoznati razliku između esencijalnih tkiva (poput srca, bubrega, krvnih ćelija) i manje bitnih tkiva poput skeletnih mišića. Nakon nekog vremena, ova razgradnja ugrožava organe i njihov rad i može dovesti i do ozbiljnijih stanja.

3. Visok rizik od nedostatka esencijalnih nutrijenata

- Iako se ne može svima sa premalim unosom hrane dijagnostikovati neki poremećaj ishrane, anoreksija je dobar primer nedostatka nutrijenata koji se događaju s premalim unosom hrane. Ona podrazumeva deficijenciju kalcijuma, gvožđa, cinka, vitamina D, potom vitamina B i mnogih drugih, uz opasne neravnoteže elektrolita.

 

Savet

Imajte na umu da je svaki organizam i njegovo funkcionisanje različito, ali postoje zakonitosti koje vrede za sve i koje se jednostavno moraju ispoštovati kako bi pre svega bili zdravi. Imajte na umu da dugoročno prenizak unos kalorija nije preporučljiv bez medicinskog nadzora, a pogotovo ne sa ciljem gubitka viška kilograma jer se on time neće postići, a zdravlje će biti ozbiljno ugroženo. Savetujemo vas da ukoliko sami ne znate na koji način bi trebalo izgubiti višak kilograma potražite pomoć najbližeg kluba za vežbanje kao i savet licenciranog trenera koji će vas uputiti u sve tajne zdravog života i lepog izgleda.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas93
Juče240
Nedeljno333
Mesečno4150
Ukupno670569

Currently are 15 guests and no members online