Dijabetes i vežbanje

Dijabetes i vežbanje - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Dijabetes melitus ili šećerna bolest je hronični, neizlečivi sistemski poremećaj metabolizma. Karakteriše ga smanjeno lučenje insulina (hormon koji reguliše metabolizam ugljenih hidrata) od strane beta ćelija i hiperglikemija ili trajno povišen nivo glukoze u krvi. Uglavnom je uslovljen naslednim faktorima i nastaje zbog smanjenog biološkog dejstva hormona insulina. Izaziva poremećaje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina a nakon dužeg vremena utiče i na strukturu i funkciju krvnih sudova, živaca i drugih vitalnih organa i organskih sistema. Može biti čak i smrtonosan ukoliko se na vreme ne leči. Ovo je od posebne važnosti jer simptomi dijabetesa nisu uvek vidljivi u ranim fazama ove bolesti.

Danas se dijabetes ubraja među najčešća endokrinološka oboljenja (bavi se poremećajima endokrinog sistema). Posledice su povezane zbog modernog načina života i povećanja broja spoljnih faktora, među kojima je najčešća gojaznost. Dijabetičari su izloženi većem riziku od brojnih zdrastvenih problema, uključujući i prestanak rada bubrega, nervni poremećaji, problemi sa očima i bolesti srca.

Dve glavne vrste dijabetesa su:

 • dijabetes zavisan od insulina (TIP 1) - javlja se najčešće kod mlađih osoba i to uglavnom u pubertetu. U osnovi ovog procesa javlja se autoimuni proces koji uništava beta-ćelije pankreasa, tako da se javlja odsustvo insulina u cirkulaciji i hiperglikemija. Pošto je preživljavanje osobe povezano sa uzimanjem insulina, naziva se i insulin-zavisni.                                                                                                                                                                                                                    
 • Simptomiprevelika glad i žeđ, često mokrenje, gubitak telesne težine, zamućen vid i česte infekcije.
 • dijabetes nezavisan od insulina (TIP2) - nastaje kao posledica raznih abnormalnosti na nivou perifernih tkiva i pogađa 90% svih obolelih od dijabetesa. Pacijenti su obično stariji od 40 godina i karakterišu ga osobe sa prevelikom telesnom težinom i smanjena osteljivost ciljnih ćelija na postojeći insulin. Treba imati u vidu da se ovaj tip dijabetesa često može vratiti u normalu uz trajan gubitak telesne težine.                                                                                                                        
 • Simptomi: postoje dve osnovne grupe pacijenata sa ovim tipom dijabetesa - gojazni i negojazni tip. Većina pacijenata ima podmukli početak ove bolesti koji se povećava tokom godina, a bolest se otkriva često prilikom rutinskih analiza. Negojazni pacijenti sa blagom formom dijabetesa nemaju karakterističan fizikalni nalaz u vreme otkrivanja dijabetesa.      

 

Kontrola dijabetesa   

Da bi kontrola dijabetesa bila efikasna neophodna je dugotrajna regulacija nivoa glukoze u krvi. Kod dijabetesa TIP1 regulacija glukoze se postiže putem redovne procene glukoze, pravilnog načina ishrane, vežbanja i odgovarajućih insulinskih lekova. Kod dijabetesa TIP2 kontrola se postiže putem promena u načinu života koje su takođe usmerene na pravilan način ishrane, kontrola telesne težine, vežbanja i uzimanje insulina ukoliko je to potrebno. 

Kombinovani režim ishrane i vežbanja ima za cilj gubitak i kontrolu telesne težine, poboljšanje cirkulacije i kardiorespiratorne sposobnosti, smanjenu potrebu za insulinom i bolje savladavanje svakodnevnih stresova.

 

Vežbanje i dijabetes TIP1

Ciljevi terapije odnose se na korekciju metaboličkih poremećaja i svih faktora rizika koji su značajni za razvoj hroničnih komplikacija i ostvarivanje osećaja zdravlja i opšteg psihofizičkog stanja. Terapija fizičkom aktivnošću treba da obezbedi adekvatno i ravnomerno korišćenje energetskih materija, optimalan rast i razvoj i određeni stepen fizičke spreme. Redovna i planirana fizička aktivnost u ovom slučaju ima višestruke efekte:

 • pojačava snagu srčanog mišića i oksigenaciju tkiva;
 • povećava lokalnu cirkulaciju;
 • smanjuje ukupan LDL holesterol i trigliceride a povećava HDL holesterol
 • pojačava anabolni efekat insulina na skeletne mišiće;
 • vežbe snage utiču na porast insulinske senzitivnosti, odnosno na smanjenje insulinske rezistencije tkiva.

Kod dece, motorna aktivnost je jednaka potrebi za hranom i vazduhom. Redovna fizička aktivnost važna je za uredan psihomotorni i socioemotivni razvoj, razvija snagu, izdržljivost, fleksibilnost i elastičnost mišića, jača samopouzdanje, a smanjuje anksioznost i depresiju. Kod obolelih od dijabetesa, ovi faktori još i više dobijaju na značaju. Adaptacija na redovnu fizičku aktivnost dece sa dijabetesom TIP1 dozvoljava veći energetski dnevni unos, bez bojazni od toksičnog efekta hiperglikemije.  Preporučuje se da vežbanje traje od 20 - 30 minuta po bloku.  

 

Vrsta fizičke aktivnosti za decu i osobe koje imaju dijabetes TIP1

Vežbanje se mora sprovoditi u tri faze koje su i standardne faze prilikom bavljenja bilo kojom sportskom aktivnošću:

 • faza zagrevanja - Faza zagrevanja podrazumeva dinamične pokrete mišića od 5-10 minuta. Zagrevanjem pripremamo skeletne mišiće, pluća i srce za fazu aktivnosti.
 • faza aktivnosti (kardiovaskularna faza) - treba da počne lagano i da se polako ubrzava ali ne preterano, idealno je da se maksimum intenziteta postigne na pola ili tri četvrtine vremena planiranog za datu aktivnost. izbor aktivnosti zavisi od sklonosti, interesovanja, individualnih psihofizičkih sposobnosti, materijalnih i klimatskih uslova. Vežbe opuštanja, lagano istezanje, hodanje i trčanje mogu da rade sva deca i odrasli sa dijabetesom TIP1. Najbolje je kombinovati hodanje i trčanje (npr. naizmenično sporo i brzo hodanje, trčanje uz brdo pa niz brdo i sl.). Optimalna brzina hodanja za mlađe je 5 km/h. Obuća i odeća mora da bude komotna, a kada se hoda najbolje bi bilo da su ruke slobodne. Jedna od zanimljivih i vrlo korisnih vežbi može biti i vožnja bicikla.
 • faza hlađenja - obuhvata poslednjih 5 - 10 minuta aktivnosti kada polako smirujemo srčanu frekvenciju i hladimo mišiće. Svrha je da omogućimo bolju prokrvljenost mišića i sprečimo grčeve koji mogu nastati i olakšamo i smanjimo upale.

 

Vežbanje i dijabetes TIP2

diabetic treatment

Osnovni cilj vežbanja za dijabetičare TIP-a 2 jeste gubitak i kontrola telesne težine. Osamdeset procenata ovih dijabetičara imaju prekomernu telesnu težinu. Gubljenjem težine putem vežbanja i određivanjem pravilnog načina ishrane ova vrsta dijabetičara mogu da budu u stanju da smanje količinu potrebnih oralnih insulinskih lekova. Osnovni cilj tokom vežbanja za ove dijabetičare je potrošnja kalorija, koja se najbolje postiže dugotrajnim i planskim vežbanjem. Intenzitet na početku treba držati na veoma niskom nivou, jer ove osobe često teško ulaze u programe vežbanja. 

Preporuke za vežbanje osoba koje imaju dijabetes TIP2

 • nemojte ubrizgavati insulin u glavne mišićne grupe koje se koriste tokom vežbanja, jer će se brzo apsorbovati, što bi moglo izazvati hipoglikemiju (snižen nivo šećera u krvi);
 • dijabetičari treba često da proveravaju nivo glukoze u krvi i da tesno sarađuju sa svojim lekarom kako bi utvrdili odgovarajuću dozu insulina;
 • potrebno je da uvek pri sebi imaju brzodelujuće ugljene hidrate (sok ili bombona) za slučaj pojave hipoglikemije;
 • potrebno je da ulaskom u program vežbanja budu dosledni i da istraju do kraja;
 • užina od ugljenih hidrata treba da se konzumira pre i tokom dužeg perioda vežbanja;
 • pre i posle vežbanja treba proveriti nivo glukoze u krvi. Ukoliko je nivo glukoze u krvi ispod 70mg/dl ili iznad 150mg/dl vežbanje ne treba dalje nastaviti.

- Preporučuju se aktivnosti za izdržljivost kao što su hodanje, plivanje, vožnja bicikla i sl. Intenzitet treba da bude pedeset do šezdeset procenata srčane frekvencije i postepeno pojačavati do sedamdeset procenata. Poželjno je raditi 4 - 7 dana nedeljno, a ukoliko je vrlo slaba kondicija započeti sa nekoliko skraćenih blokova vežbanja dnevno. Preporučuje se vežbanje od 40 - 60 minuta dnevno.

 

Posebne mere predostrožnosti za vežbanje i dijabetes

Osobe sa dijabetesom TIP1 suočavaju se sa dva moguća problema tokom ili nakon vežbanja: nedostatak insulina i pojavu hipoglikemije i brzo iskorišćenje insulina koje opasno snižava nivo glukoze u krvi. Nizak nivo glukoze u krvi naziva se hipoglikemija. Jedno od prvih pravila za dijabetičara zavisnog od insulina jeste da pre vežbanja ili smanji unos insulina ili poveća unos ugljenih hidrata. Osobe sa bilo kojom vrstom dijabetesa treba da vežbaju jedan ili dva sata posle obroka, a pre terapije insulinom. Pošto vežbanje ima efekat sličnom insulinu, doze insulina treba smanjiti u periodu pre vežbanja. Proveravati često nivo glukoze u krvi i paziti na bilo koje simptome koji se mogu pojaviti pre, tokom i nakon vežbanja.

 

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 41 guests and no members online