Osteoporoza i vežbanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Osteoporoza je poremećaj gubitka koštane mase, a tipičan je za muškarce mlađe od 45 godina i žene starije od 45 godina, a može izazvati i frakture (prelome).

Koštana masa se izgrađuje u mladosti i tokom doba polne zrelosti. Količina koštane mase se ustaljuje oko tridesete godine, a nakon četrdesete se postepeno gubi (do 1 % godišnje). Postoje dva osnovna oblika ove bolesti. Prvi oblik bolesti javlja se kod žena oko pedesete godine u menopauzi. Posledica je sniženje nivoa estrogena, ženskih polnih hormona. Drugi oblik osteoporoze, tzv. senilna osteoporoza, javlja se oko sedamdesete godine kao posledica slabijeg metabolizma kalcijuma u starijem dobu.

Međutim, kada do osteporoze dođe neophodno je lečenje koje ima za cilj usporavanje i zaustavljanje gubitka minerala iz kostiju. Postoji mnogo terapijskih pristupa. Tako je terapija estrogenom veoma efikasna u održavanju koštane mase i sprečavanju osteoporoze kod žena, jer smanjuje reapsorpciju kostiju i usporava ili zaustavlja gubitak koštane mase u periodu posle menopauze. Pored toga postoje bifosfonati, kalcitonin i razni lekovi. S druge strane neophodno je  uzimanje od 1.000 do 1.500 mg kalcijuma dnevno zajedno sa vitaminom D.

Kako bi se sprečila i pravovremenoo lečila, preporučuju se lekarski pregledi u toku kojih lekar može oceniti navike pacijenta, moguće smetnje ili pojavu osteoporoze u porodici. Najpouzdanija metoda otkrivanja osteoporoze je koštana denzitometrija, odnosno merenje gustine koštane mase. Osteoporoza se može sprečiti, a i sve uspešnije se leči.

 

Osteoporoza i vežbanje

exercise

Lečenje osteoporoze ima za cilj sprečavanje ili usporavanje gubitka minerala iz kostiju. Fizička neaktivnost je poznat faktor rizika od osteoporoze, a vežbanje se preporučuje i radi sprečavanja osteoporoze kao i njenog lečenja zato što vežbanje sa teretom smanjuje gubitak koštane mase a može i da je poveća. Osobe koje su sedele tokom čitavog života i bile neaktivne mogu povećati koštanu masu tako što će postati aktivnije.

 

Smernice za vežbanje

78629238 XS

Što se tiče gubitka koštane mase, možemo reći da što je veći fizički stres i "pritisak" na kost, to je veći stepen stvaranja koštane mase i iz tog razloga se i preporučuje vežbanje sa teretom. Vežbanje ne omogućava samo izgradnju mišića i izdržljivosti već gradi i održava debljinu vaših kostiju. Tri tipa vežbi koje možemo preporučiti odnose se na: rad sa otporom, rad na fleksibilnosti i vežbanje sopstvenim telom. Sva tri tipa vežbi su jako bitna za izgradnju zdravih kostiju.

Preporuka:

- pešačenje;

- penjanje uz stepenice;

- ples;

- rad sa slobodnim težinama ili na spravama kod kuće ili u teretani;

- rad u vodenoj sredini je odličan način da bezbedno vežbate i pokrenete vaše mišiće i povećate gustinu kostiju;

- regularna statična istezanja;

- joga;

 Bitno je da naglasimo da osobe koje imaju osteoporozu treba da izbegavaju:

  • skakanje, džoging, trčanje i aerobik visokog intenziteta;
  • savijanje kičme, savijanje abdomena;
  • nezgodne, neprirodne i brze pokrete tela, svaki pokret treba biti kontrolisan i spor.

Pre bilo kakvog odabira programa vežbanja konsultujte svog lekara i prekontrolišite opšte stanje zdravlja celokupnog organizma. Uvek stavljajte zdravlje i vas na prvom mestu, najbitnije je da se vi dobro osećate u svemu što radite.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 28 guests and no members online