Artritis i vežbanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Artritis predstavlja hronično zapaljensko reumatsko oboljenje koje zahvata zglobove, ali ponekad i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu. Spada u grupu takozvanih sistemskih bolesti vezivnog tkiva. Najuobičajniji oblici artritisa jesu reumatični i osteoartritis.

Reumatični artritis izaziva upala membrane koja okružuje zglob, i često je povezan sa bolom i oticanjem u jednom ili više zglobova. Pogađa oko 3% svih žena i 1% svih muškaraca.

Osteoartritis, koji se naziva i degenerativno oboljenje zglobova, jeste degenerativni proces kod koga se hrskavica haba, ostavljajući dve površine kostiju u međusobnom kontaktu. Češći je kod starijih osoba i pogađa 85% svih ljudi starosti oko 79 godina.

Lečenje artritisa zavisi od težine i oblika artritisa a može da obuhvata lekove (kortikosteroide), fizioterapiju, radnu terapiju i u gorim slučajevima i operaciju.

Osobe sa artritisom ne treba isključiti iz programa redovnog vežbanja. Jači mišići i kosti, poboljšana kardiorespiratorna sposobnost i psihosocijalno stanje neke su od koristi koje osobe koje pate od artritisa mogu da dobiju iz odgovarajućih treninga. Međutim, tokom perioda upala, ovakve osobe ne smeju da vežbaju, jer u tom slučaju vežbanje može da pogorša ili oteža njihovo stanje.

 

Vežbanje i artritis

Vežbanje kod ovakvih osoba omogućava očuvanje mišićne snage i pokretljivost zglobova, poboljšava funkcionalne sposobnosti, smiruje bol i smanjuje krutost zglobova, sprečava dalje deformacije, poboljšava ukupno fizičko kondicioniranje, ponovo uspostavlja neuromuskulatornu koordinaciju i aktivira krute zglobove.

Fitnes programe, treba pažljivo napraviti zajedno sa lekarom ili fizioterapeutom i zavise od funkcionalnog stanja osobe. Osobe koje imaju artritis možemo podeliti u nekoliko kategorija:

 • Klasa 1 - potpuna sposobnost da se bez smetnje obavljaju uobičajni zadaci (treba da budu u stanju da izvode većinu aktivnosti koje može da izvodi i zdrava osoba);
 • Klasa 2 - dovoljna sposobnost za normalne aktivnosti uprkos smetnjama, neprijatnosti ili ograničenom kretanju u jednom ili više zglobova (preporučene su aktivnosti bez nošenja tereta, kao što su vožnja bicikla, hodanje i vežbe u vodi);
 • Klasa 3 - sposobnost je ograničena na malo ili nimalo uobičajnih zadataka staranja o samom sebi (preporučene su vežbe u vodi i lagano hodanje);
 • Klasa 4 - potpuna ili skoro potpuna onesposobljenost. Prikovanost za krevet ili invalidska kolica. Mala ili nikakva sposobnost za staranje o sebi.

Smernice za vežbanje

 • poželjno je da se osobe sa artritisom bave aktivnostima niskog intenziteta kao što je vožnja bicikla, ili lagane vežbe u vodi;
 • preporuka je da vežbe budu česte i niskog intenziteta;
 • smanjite ili izbegavajte vežbanje tokom perioda upala ili bolova;
 • produžite periode zagrevanja i hlađenja;
 • pratite kako vaše telo i zglobovi reaguju na određene intenzitete vežbanja;
 • veoma je važno da zglobove pokrećete kroz ceo raspon kretanja barem jedanput dnevno, kako bi očuvali njihovu pokretljivost;
 • stavite naglasak na ispravno držanje tela u svakom trenutku. Loše držanje i smanjena pokretljivost i snaga zglobova ometaju izvođenje efikasnog, kontrolisanog i integrisanog pokreta. Loši položaji tela i neprirodni pokreti povećavaju zamor i pogoršavaju opšte stanje.

 

Primer preporuke za vežbanje

Preporučeno je da se rade aktivnosti bez nošenja tereta, kao što su vožnja bicikla, lagani programi u vodi, plivanje, lagano hodanje koji bi trebali da smanje naprezanje zglobova. Vežbe ne smeju da budu visokog intenziteta i brze, uvek trebate pratiti opšte stanje organizma i svojih zglobova. Potrebno je da vežbate najmanje četiri do pet puta nedeljno sa obaveznim dužim zagrevanjem i hlađenjem od 10 minuta pa naviše. Početno trajanje vežbanja treba da bude od 10 - 15 minuta. Pre korišćenja bilo kog programa vežbanja posavetujte se sa vašim lekarom i uradite opšte analize celokupnog organizma.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas218
Juče240
Nedeljno458
Mesečno4275
Ukupno670694

Currently are 10 guests and no members online