Pušenje i vežbanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Nema sumnje da je pušenje loše po vaše zdravlje, ali možda još uvek ne shvatate kakve posledice pušenje može imati na vašu dnevnu rutinu vežbanja. Pušenje različitim efektima utiče na kardiovaskularno zdravlje, postavlja dodatni stres na telo i temelj razvitka različitih bolesti. Pušenje vas može sprečiti da postignete optimalnu korist od vašeg fitnes programa.

 

Smanjena izdržljivost

Vežbanje samo može biti dovoljno teško bez postavljanja nikakvih dodatnih "tereta" na vaše telo. Ukoliko ste pušač, vaš trening izdržljivosti ili aerobne aktivnosti može biti smanjen do 10%. Pušenje vam može stvoriti frustracije, usporiti napredak i otežati percepciju težine svake odabrane vežbe.

 

Srčano preopterećenje

Drugi negativan efekat kombinovanja pušenja i fizičke aktivnosti jeste postavljanje dodatnog napora na rad vašeg srca. Kako manje kiseonika stiže do vaših tkiva zahvaljujući dobrovoljnom unosu ugljen monoksida, srce mora da radi još napornije kako bi vaše telo snabdevalo dovoljnom količinom kiseonika i drugih hranjivih materija. Povećan stres na srce može dovesti do povećanog rizika od nastanka srčanog udara.


Teže skidanje viška kilograma

Kako je potrebno više vremena dopremanja kiseonika i hranjivih materija do svih tkiva u telu, tako je potrebno i više vremena da se sprovede proces oksidacije masti u telu. Dakle, pušenje može ugroziti vaše napore skidanja viška kilograma i usporiti celokupni proces. Pored težeg skidanja viška kilograma, otežana je i izgradnja mišića čime se vaš ukupni potencijal na treningu znatno smanjuje.

 

Prestanak pušenja

Sa samo dve nedelje prestankom pušenja, možete primetiti znatne razlike u povećanoj izdržljivosti i poboljšanom oporavku vašeg tela i bržem napredovanju u vašem programu vežbanja. Pušenje je psihološka navika. Dnevni čin pušenja predstavlja ritual, privremenu ali zaraznu fizičku zavisnost. Da bi se uspešno odvikli od pušenja, moraćete da promenite svoje svakodnevne navike i suočite se sa odvikavanjem od pušenja kao nečim što će unaprediti vaše zdrastveno i fizičko stanje i olakšati svakodnevno obavljanje aktivnosti.

Upravljanje neprijatnih dnevnih osećaja stresa, uznemirenosti, depresije, usamljenosti, straha, anksioznosti su samo neki od razloga zašto odrasli puše. Kada imate loš dan, a oni se zbog ekonomske situacije sve češće pojavljuju, pušenje se pojavljuje kao vaš najbolji prijatelj. Pušenje može privremeno da vam pruži utehu, ali će svakako kasnije samo pojačati vaše uzroke stresa. Trebalo bi da znate da postoje zdraviji (efikasniji) načini da sačuvate svoje zdravlje ali i kontrolu nad sobom i svakodnevnim uticajima raznoraznih problema. Zdraviji načini mogu da uključe vežbanje, meditaciju, korišćenje senzornih relaksacijonih strategija, jednostavne vežbe disanje itd.

Za mnoge važan aspekt odvikavanja od pušenja jeste da pronađu alternativne načine suočavanja sa svakodnevnim problemima bez pušenja. Zamislite da cigarete više nisu u prodaji, ili izračunajte koliko dajete za njih na mesečnom nivou i šta bi mogli sve da uradite sa tim novcem.

 

Odvikavanje od pušenja

Da bi uspeli u odvikavanju od pušenja, potrebno je kao i u svemu u životu da dizajnirate specifičan plan koji će vam pomoći u tome. Morate razmisliti o svojim potrebama i željama, i navesti razloge zašto želite da ostavite pušenje a onda tu listu držati na mestima gde vam obično stoje cigarete, kao što je tašna, automobil, jakna itd.

Vaši razlozi za odvikavanje od pušenja mogu biti:

 • osećaću se zdravije, imaću više energije, svežiji dah i belije zube;
 • smanjiću rizik od raka, srčanih napada, moždanih udara, prerane smrti, kožnih nabora, katarakte itd;
 • učiniću da moji prijatelji, porodica i partner budu ponosni na mene;
 • neću više izlagati svoju decu i druge opasnostima od duvanskog dima;
 • imaću više novca za trošenje u pametnije svrhe;
 • neću morati više da brinem: "kada ću popušiti sledeću cigaretu".

 

Suočavanja

Da bi se odvikli od pušenja moraćete da pronađete pravi uzrok svoje navike pušenja i pravu prirodu vaše zavisnosti. Sledeća pitanja vam mogu pomoći u tome:

 • da li osećam potrebu za pušenjem u svakom obroku;
 • da li koristim više od jedne pakle dnevno;
 • da li je moje pušenje povezano sa drugim zavisnostima kao što su kockanje ili alkohol;
 • da li sam otvoren da pokušam sa terapijama;
 • da li sam spreman da se konsultujem sa terapeutom ili savetnikom;
 • da li sam spreman da krenem sa fitnes programom.

 

Jedinstven plan za odvikavanje

 • napišite na papir datum kada ostavljate pušenje;
 • recite svojim najmilijima, prijateljima, partneru o vašoj nameri;
 • predvidite i planirajte izazove sa kojima ćete se suočiti;
 • uklonite cigarete i duvanske proizvode sa svih mesta na kojima ste ih držali;
 • porazgovarajte sa svojim lekarom i potražite pomoć u odvikavanju.

 

Preporuka

Svako od nas teži drugačijim navikama ali mnogo nas pribegava pogrešnim izborima oko suočavanja sa svakodnevnim stresovima. Počnite da razmišljate o svom zdravlju i loše navike zamenite zdravim navikama, osim što ćete se osećati bolje, otkrićete da ste mnogo stabilnija i jača osoba nego što ste mislili, vi sami upravljate sobom, pokažite i drugima ko ste i budite ponosni na vaš uspeh.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas191
Juče240
Nedeljno680
Mesečno2857
Ukupno669276

Currently are 32 guests and no members online