Kako izabrati dobrog personalnog trenera

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko niste iz sfere fitnesa, ili jednostavno želite da što brže i kvalitetnije dođete do svog zacrtanog cilja ne razmišljajući mnogo o vežbama koje bi trebalo da radite kao i o odabiru programa, rad sa kvalifikovanim fitnes trenerom može biti pravi korak za vas. Međutim, pronalaženje i izbor trenera može biti često zbunjujući i za mnoge zastrašujući zadatak. Morate da znate da lični treneri nisu samo za bogate i poznate ličnosti, oni su tu da vam pokažu vežbe, naprave program, daju motivaciju, ukažu na greške, prate u toku rada i sl. Ukoliko vi imate specifičan program, uvek možete pitati kvalifikovanog trenera da li je taj program dobar, na šta bi trebalo da obratite pažnju, da li dobro radite neku vežbu i sl. Ukoliko još uvek niste sigurni da li vam je, i zbog čega potreban personalni trener, i kako proveriti da li je dkvalifikovan za taj posao, pročitajte ovaj članak do kraja.

 trener p

Ko je personalni trener?

Personalni trener je edukovana osoba sa odgovarajućom licencom, koja može biti zapošljena u klubu ili raditi na poziv, a tu je kako bi vam pomogla/o i procenila/o vaš trenutni nivo kondicije, shvatila/o koji su vaši fitnes ciljevi, podesila/o odgovarajući program za vas i pratitila/o vas do ostvarenja vašeg fitnes cilja.

Personalni trener takođe mora posedovati i odgovarajuće veštine:

 • osoba od poverenja od koje možete da primate konstruktivne kritike;
 • posmatranje i pažnja usmerena na detalje;
 • fleksibilnost i kreativnost;
 • poznavanje odgovarajućih programa, vežbi, i osnovnih informacija o ishrani;
 • odgovornost;
 • uvek pored vas sa željom da vam pomogne.

 woman-with-personal-trainer

Na šta obratiti pažnju kod izbora fitnes trenera?

Obrazovanje personalnog trenera mora biti overeno putem fakultetskog obrazovanja ili putem odgovarajućih verifikovanih trening organizacija koje su priznate i u svetu. Kako bi poslušali savete vašeg trenera, to ne znači da i on mora biti stalno u top formi, ali svakako bi bilo poželjno da pored sebe imate trenera koji je i sam na sebi probao vežbe koje vama pokazuje i samim tim zna kako i na koji način neka vežba pogađa određenu grupu mišića.

Personalni trener bi morao poznavati postupak CPR oživljavanja (reanimaciju). Personalni trener bi morao biti uvek u mogućnosti ukoliko se za to ukaže potreba da pruži prvu pomoć.

Uverite se da fitnes trener ima iskustvo u oblasti o kojoj vam govori, pitajte ga i slušajte njegove odgovore, raspitajte se šta je završio i koliko dugo radi taj posao. Vrlo je važno  da ukoliko imate neku povredu ili zdrastveni problem (probleme sa kolenima, trudnoću, dijabetes, srčane probleme i sl.) pričate o tome sa svojim fitnes trenerom i utvrdite da li poseduje obrazovanje u ovim oblastima i da li je ranije radio sa nekom sličnom osobom.

Dobar personalni trener je i dobar slušalac, takav trener će pažljivo slušati sve o čemu govorite i razumeti vaše ciljeve.

Pored toga dobar personalni trener će redovno procenjivati vaš napredak i promene i obaveštava će vas o tome.

Vrlo je bitno da se i vi sami dobro osećate i da vam prija društvo odabranog personalnog trenera, jer će on tokom dužeg vremena blisko sarađivati sa vama.

 

Kako pronaći personalnog trenera?

Najadekvatnije mesto za pronalazak personalnog trenera sa kojim ćete možda raditi u budućnosti je vaš lokalni klub za vežbanje. Proverite ponude kluba, porazgovarajte sa ljudima koji rade u klubu i kakve programe vežbanja nude, to jest da li želite ličnog trenera ili želite da vežbate u grupi.

Ono na šta bi mogli obratiti pažnju jeste da posmatrate trenere kako rade u vašem lokalnom klubu i kakav pristup imaju sa svojim klijentima. Zabeležite trenera koji vam se čini da dobro obavlja svoj posao i sa kojim bi mogli uspešno da sarađujete, dođite u kontakt sa njim kako bi utvrdili uslove i dogovorili se o vremenu treninga.

Pojedini klubovi dopuštaju da vas treniraju treneri koji nisu stalno zapošljeni u tom klubu. Takve trenere možete pronaći putem interneta ili po preporuci, jer su to osobe koje rade na poziv. Savetujemo vas da u ovom slučaju dobro proverite koga zovete, jer osim sajta ili telefona vi ništa drugo ne znate o takvoj osobi.

 

Kako bi trebali da "intervjuišete" personalnog trenera?

Zapamtite kod izbora personalnog trenera da vi tu osobu "zapošljavate" da radi za vas. Pripremite se za prvi susret kao da trebate da primite nekoga za posao u svojoj firmi a on dolazi na vaš intervju. Nemojte se plašiti postavljanja pitanja o trening filozofiji i konkretnim stvarima jer od toga zavisi i da li ćete imati nekog uspeha i da li će vam trener i zaista pomoći u dostizanju vašeg cilja.

Pitanja koje možete postaviti:

 • Kakva su vaša iskustva i koje programe možete da mi ponudite;
 • Koje motivacione tehnike koristite kako bi pomogli klijentima da dostignu svoje ciljeve;
 • Znajući moje fitnes ciljeve, kakav trening plan bi meni preporučili;
 • Koliko često ćete menjati moju rutinu vežbanja;
 • Da li postoje klijenti koje ste trenirali a od kojih bi mogao/la da dobijem potvrdu vašeg rada;
 • Da li bi mogao/la da uzimam povremene treninge od vas;
 • Kakva je vaša politika povraćaja novca - npr. u slučaju bolesti trenera ili nečeg drugog;
 • Ukoliko kupim odgovarajući "paket" treninga da li postoji ograničeni vremenski period u kome bih morao/la da ga iskoristim;
 • Kojim danima i u kojem vremenskom intervalu ćete biti u mogućnosti da me trenirate;
 • Koje fitnes procene obavljate i u kojem vremenskom intervalu;
 • Kakva je vaša politika otkazivanja treninga - da li to mora biti dan unapred ili nekoliko sati;
 • Da li nudite i grupne trening sesije.

Prvi susret sa svojim trenerom i prvi trening bi trebao da bude besplatan i da predstavlja upoznavanje vas sa trenerom kao i sa programom vežbi koje bi trebali raditi u budućnosti. Ukoliko utvrdite da trener ne zadovoljava odgovorima na vaša pitanja ili je dosta površan, pronađite drugog. Znajte da postoji mnogo različitih trenera sa drugačijim stilovima i metodama rada, nemojte se plašiti intervjuisanja ukoliko želite najbolje od vašeg treninga. Kao što znate vi plaćate tu uslugu, tako da možete birati najbolje za vas.

 personal-trainer-yelling

Znaci upozorenja

Iako postoje mnogi ugledni treneri sa dobrim obrazovanjem i još većim iskustvom, koji odlično obavljaju svoj posao, nažalost ima mnogih koji to i nisu. Dva najvažnija znaka upozorenja na koja bi svakako trebalo da obratite pažnju su sledeća:

Prvi "žuti karton" trebao bi da dobije trener koji odmah na početku vašeg programa pokušava da vam proda bilo koju vrstu suplementa. Mnogi treneri zarađuju dobre provizije prodajom suplemenata, što bi mogao da predstavlja sukob interesa. Osim ukoliko vaš glavni cilj nije da postanete profesionalni bodibilder, trener bi vas svakako trebao savetovati da sve hranjive materije, vitamine i minerale unosite putem vaše svakodnevne ishrane. Prosečna osoba koja želi da bude fit i redovno trenira ne bi trebala da uzima proteinske dodatke, energetske napitke i druge slične dodatke ishrani ukoliko to radi rekreativno. Naš je savet da pronađete trenera koji neće sve ove proizvode gurati na prvo mesto.

Drugi znak upozorenja, koji ćemo nazvati "drugi žuti karton", jeste pretvaranje vašeg trenera da zna sve o ishrani. Mnogi od njih će sebe nazivati nutricionistima, ali to ne znači da i zaista imaju diplomu ili formalnu obuku u ovoj oblasti. U stvari, jedina osoba kvalifikovana da daje ovakve savete jeste registrovani dijetetičar-nutricionista (proučava hranjivu vrednost hrane, način na koji se hranjive materije koriste u organizmu i vezu između ishrane i zdravstvenog stanja. Oni sastavljaju planove ishrane i nadgledaju način pripreme i serviranja hrane. Sprečavaju i leče bolesti promovišuću zdravu ishranu i predlažu izmene u načinima ishrane). Ukoliko vaš trener krene da pravi poseban plan ishrane za vas koji se kosi sa standardnom piramidom zdrave ishrane, obratite pažnju.

Obratite pažnju i na sledeće:

 • ukoliko vaš trener ignoriše ili odbacuje ono što mu govorite ne želeći da uđe u suštinu;
 • daje vam programe od kojih dobijate upale koje danima kasnije ne prestaju. U redu je da imate manje upale, ali ukoliko ne možete da se pomerate, to je glavni znak da ste preterali sa treningom i da vaš trener dovoljno informacija o tome šta radi sa vama;
 • naglašava teške programe treninga i preporučuje vam nivoe koji su nezamislivi za vaš trenutni nivo kondicije i spremnosti;
 • dijagnostikuje povrede ili bolesti bez konsultacije sa lekarom;
 • ne odgovara na vaše pozive ili poruke;

Posao personalnog trenera jeste da vas nadgleda, daje odgovarajuće vežbe prema vašoj trenutnoj formi, ispravlja i koriguje vaše pokrete ukoliko je to potrebno i obljašnjava vam jasno i rečito šta treba da radite. Za bilo kakav problem ukoliko postoji morate razgovarati sa njim i obljasniti u čemu je problem. Druga opcija jeste da razgovarate sa vlasnikom kluba kako bi zajedno došli do rešenja nastalog problema. Za vaše telo i vaš novac imate pravo da dobijete ono što želite, a dobar i kvalifikovan trener će razumeti to.

 

Kako biti najbolji klijent i pomoći treneru u svom poslu

 • Kada odlazite na vežbanje, usredsredite se maksimalno, ostavite vaš telefon, prijatelje i vaše probleme na stranu. Sada ste sa trenerom i dajte sve od sebe da uradite ono što je potrebno kako bi vaš program bio što kvalitetniji;
 • Nikada ne trenirajte praznog stomaka, jedite najmanje 1 sat pre treninga neki laganiji obrok, uvek donosite svoj peškir i flašicu sa vodom;
 • Dajte treneru najmanje 24h informaciju da nećete moći da prisustvujete treningu;
 • Ukoliko imate pitanja, zapišite ih, ili zapamtite i nakon ili pre treninga posavetujte se sa svojim trenerom;
 • Ukoliko imate bilo kakve probleme sa trenerom, rešavajte ih odmah dok ne bude kasno;
 • Nikada ne prekidajte svog trenera kada je sa drugim klijentom. Sačekajte da bude slobodan pa ga tek onda konsultujte;
 • Shvatite da je trener tu zbog vas, ali vi i dalje morate da uložite napor i pokažete želju za napredovanjem, ipak na kraju sve od vas zavisi.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas219
Juče240
Nedeljno459
Mesečno4276
Ukupno670695

Currently are 10 guests and no members online