Kako da izaberete pravi klub za vežbanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Želeli bi da krenete u teretanu ili fitnes klub da vežbate, ali niste sigurni na šta bi trebali da obratite pažnju i kako da odaberete onaj pravi?

Kada odlazite prvi put na neko mesto, vođeni ste svojim osećanjima. Pronalaženje pravog mesta za vežbanje gotovo podjednako je važno kao pronalaženje doživotnog saputnika. Zašto? Kada prvi put krećete sa vežbanjem, od kluba u koji odlazite mnogo zavisi vaš uspeh ili neuspeh u postizanju vašeg fitnes cilja. Okruženje u koje odlazite može da ubrza vaš razvoj i napredak ali isto tako može da dovede do definitivnog gubitka interesovanja i motivacije. Poistovećujemo izbor kluba za vežbanje sa doživotnim saputnikom iz razloga jer može da se posmatra kao investicija za vašu budućnost.

Ključ uspeha u pronalaženju dobrog kluba jeste pronaći više stvari u okruženju koje će vam se odmah na prvi pogled svideti. Pronalaženje takvih stvari u okruženju dolaze prirodno, a druge se mogu razvijti vremenom. Vaša hrabrost i posvećenost omogućiće vam da pronađete i otkrijete ono najvažnije i gradite postepeno stabilan "odnos" sa okruženjem u koje odlazite i stvarima koje vas okružuju, koje su jako neophodne za postizanje vašeg krajnjeg uspeha i cilja.

new-gym1

Lokacija

Lokacija je od krucijalnog značaja jer obezbeđuje vašu redovnost i konzistentnost treninzima. Ukoliko je moguće, pridružite se klubu koji je na nekoliko minuta vožnje ili pešaka od vaše kuće ili posla. Jednostavan savet jeste da pronađete klub koji će pokrenuti vašu savest i motivisati vas da odlazite najmanje 3 puta nedeljno da u njemu vežbate. Dobra lokacija će uštedeti vaše vreme i pružiti vam trening čak i onda kada je najgore vreme napolju ili nemate nikakvu motivaciju za vežbanje, kada ćete otići do kluba zbog navike a na kraju odraditi možda svoj najbolji trening do tada.

 

Higijena

Vrlo je važno da izaberete objekat koji vodi računa o higijeni. U objektu mora da postoji mokar čvor, koji podrazumeva pristojno kupatilo koje bi trebalo da sadrži umivaonik i tuš kabinu. Neki objekti pružaju mogućnost korišćenja peškira, dok drugi imaju standardne papirne ubruse za brisanje. Zapamtite, da bez obzira u kakav objekat odlazite, obavezno nosite najmanje po dva peškira sa sobom. Jedan peškir koristite kada imate kontakt sa spravom ili klupom, postavljajući peškir na objekat kako bi sprečili upijanje tuđeg znoja ili prenošenje vašeg, dok drugi koristite kada završite sa vežbanjem kako bi se obrisali. Uvek perite dobro ruke pre dodirivanja vašeg lica, očiju i usta.

 

Osoblje

Najbolji način da procenite da li je klub adekvatan za vas, jeste da se raspitate u okolini ili direktno popričate sa vlasnicima kluba. Znajte da treneri sa ogromnim mišićima nisu nužno i kvalifikovani za davanje fitnes instrukcija. Postavite osnovna pitanja o njihovom obrazovanju ili sertifikatima. Bez obzira na njihov izgled oni moraju biti uvek tu na raspolaganju, ljubazni i spremni da daju savet i ukažu na greške prilikom vežbanja. Pitajte ih za probni trening i pratite tada njihov nastup prema vama kao i prema ostalim klijentima, na taj način ćete znati šta možete od njih da očekujete.

 

Radno vreme

Uverite se da se radno vreme izabranog kluba poklapa sa vašim vremenom. Neke osobe vole da treniraju kasno uveče, a neke zbog svojih obaveza mogu samo rano izjutra, u zavisnosti od vremena koje odaberete pitajte osoblje u kom vremenskom intervalu možete da očekujete najveću gužvu. Od gužve u izabranom klubu zavisi i vaše čekanje na određenu spravu ili tegove, a onda to može uticati i na vreme provedeno u klubu i vaše krajnje nezadovoljstvo.

 

Vežbači

U zavisnosti od toga kakav klub izaberete, obratite pažnju na ostale klijente koji tu treniraju i proverite da li ćete se osećati prijatno trenirajući zajedno sa njima. U principu, ljudi se osećaju prijatno pored osoba svojih godina i sličnih interesovanja. Mnogi vežbači ne vole komunikaciju kada odlaze na trening i to je u redu, jer žele da odrade svoj trening i idu dalje, dok drugi odlaze kako bi "izgubili" vreme i proćaskali, sve u svemu pronađite sebe i utvrdite šta zaista želite.

 

Oprema

U zavisnosti od vaših ciljeva i programa vežbanja, obratite pažnju na količinu slobodnog opterećenja, dostupnost i raznovrsnost kardio mašina i slobodnog prostora za vežbanje. Na primer, ukoliko postoji samo jedna klupa za benč potisak, vrlo je verovatno da će biti često zauzeta, pa ukoliko želite da radite sa opterećenjem u cilju sticanja mase i snage, potražite teretanu sa najmanje 3 klupe i slobodnim opterećenjem do najmanje 30kg.

Kako bi izbegli monotoniju, potražite klub sa više različitih sprava (kardio mašine i sprave sa opterećenjem). Ukoliko ste osoba koja voli samo grupne aerobne aktivnosti, pogledajte prostor na kome se one obavljaju, proverite ponudu i popričajte sa instruktorom o  grupno vođenim aerobnim programima.

Kako bi proverili ispravnost opreme, upitajte sadašnje klijente koliko su često mašine u kvaru.

 

Svlačionica

Vežbanje - znoj - javne prostorije - sve su povezane sa bakterijama. Proverite da li su svlačionice čiste, da li se brišu redovno podovi i da li su suvi a kupatila dobro održavana. Čiste i uredne svlačionice pokazuju koliko je klub ozbiljan i profesionalan u stvari.

 

Pouzdanost

Vrlo često možemo videti, a možda su pojedini od vas bili i svedoci klubova koji su obećavali "kule i gradove", kako bi sakupili što više novca, dolazili sa odličnim marketingom, ali ne i tako dobrom uslugom. Potražite klub sa iskustvom i dugogodišnjim renomeom. Želite klub sa dobrom istorijom članova i onaj koji nikada ne zatvara vrata svojim članovima. Raspitajte se koliko dugo postoji i šta "komšiluk" misli o njemu.

Kada odabirete članarinu, potražite mesečnu i ne potpisujte ništa duže od toga jer još uvek ne znate kakva je reputacija kluba i da li ćete biti zadovoljni na kraju.

Za svoj uloženi novac, potražite ono što je najbolje za vas i šta vam najviše prija, iako ga možete promeniti nakon kraćeg perioda vremena ukoliko ne zadovoljava vaše zahteve, bolje je tako nešto utvrditi na samom početku nego mnogo kasnije, sačuvaćete živce ali i motivaciju za vežbanje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 32 guests and no members online