Vežbanje i visoke temperature

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Bez obzira da li volite da trčite, igrate basket sa prijateljima ili volite šetnje po lepom vremenu, uvek morate obraćati pažnju i na visoke temperature. Ukoliko volite da se bavite različitim fizičkim aktivnostima napolju, pre svega bi trebali da koristite zdrav razum i uradite mere predostrožnosti kako bi izbegli različite promene i probleme povezane sa vrućinom.

heat bolesti

Kako toplota utiče na naše telo?

Vežbanje po visokim temperaturama postavlja dodatni pritisak vašem telu, tako da ukoliko ne vodite računa rizikujete nastanak mnogih problema. Vežbanjem povećavate temperaturu tela, dok na visokim temperaturama se ona još dodatno pojačava. Kako bi se telo prirodno hladilo, ono šalje više krvi da cirkuliše kroz vašu kožu, a to ostavlja manje krvi za vaše mišiće, što samim tim povećava otkucaje vašeg srca. Ukoliko je vlažnost vazduha velika, vaše telo se suočava sa dodatnim stresom jer znoj sa vaše kože ne isparava lako, što dodatno povećava temperaturu vašeg tela.

 

Toplotne bolesti

Pod normalnim uslovima, vaša koža, krvni sudovi i znojenje "podešavaju" se u odnosu na promenu temperature. Međutim, prirodni sistemi hlađenja mogu da "zakažu" ukoliko ste izloženi visokim temperaturama i vlažnosti vazduha predugo, znojite se preterano a uz to ne unosite dovoljno tečnosti. Tada mogu nastati toplotne bolesti koje se kreću od blagih, ali se mogu pogoršati ukoliko se ne preduzmu mere za ozdravljenje.

Toplotni grčevi - posledica su pojačanog znojenja koje dovodi do gubitka vode i minerala iz organizma. Javljaju se bolne kontrakcije mišića u listovima, butinama i stomačnim mišićima. Pogođene mišićne grupe mogu biti veoma čvrste na dodir. Tretman se sastoji u prekidu fizičke aktivnosti i nadoknadi izgubljenih tečnosti unosom remineralizacionih napitaka.

Toplotna iscrpljenost - kod ovog tipa toplotnih bolesti, vaša telesna temperatura može rasti i do 40 stepeni, može se javiti mučnina, povraćanje, glavobolja, nesvestica, slabost, hladna i lepljiva koža na dodir. Ukoliko se ne spreči dalje pogoršanje, može dovesti i do toplotnog udara.

Toplotni udar - nastaje ukoliko se telesna temperatura tela poveća iznad 40 stepeni. Vaša koža može postati vrela, a vaše telo može zaustaviti znojenje kako bi pomoglo i doprinelo prirodnom hlađenju. Može se u tim trenucima pojaviti konfuzija i razdražljivost. Toplotnom udaru su sklona mala deca, starije i gojazne osobe ili osobe koje hronično uzimaju određenu terapiju kao što su diuretici. U takvim trenucima treba odmah zatražiti lekarsku pomoć kako bi se sprečilo oštećenje mozga, otkazivanje pojedinih organa ili u najtežim slučajevima i nastanak smrtnog ishoda.

 

Znakovi upozorenja

Tokom boravka na suncu i upražnjavanja bilo koje fizičke aktivnosti, trebali bi da obratite pažnju na znake i simptome toplotnih bolesti. Ukoliko ih ignorišete, vaše stanje se može pogoršati i zahtevati hitnu intervenciju. Znaci i simptomi koje trebate utvrditi odnose se na:

 • grčeve u mišićima;
 • mučninu i povraćanje;
 • slabost;
 • glavobolju;
 • vrtoglavicu;
 • zbunjenost.

Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, morate odmah prekinuti fizičku aktivnost, smanjiti telesnu temperaturu i obezbediti hidriranost organizma. Ukoliko je moguće odmah se sklonite u neki hlad, a bilo bi poželjno da neko bude sa vama kako bi pratio vaše stanje. Ukoliko imate na sebi dodatnu sportsku opremu, odmah je uklonite. Možete popiti sportski napitak ili običnu vodu, ukoliko vaše stanje ostaje nepromenjeno i nakon 30 minuta, odmah se javite svom lekaru.

Znajte da ukoliko jednom budete imali toplotni udar, postoji stalna opasnost od njenog ponovnog nastanka. Porazgovarajte sa svojim lekarom o tome i konsultujte se da li možete izlaziti vani po velikim vrućinama i koliko dugo možete da se zadržavate.

 

Kako izbeći toplotne bolesti

Kada se bavite fizičkom aktivnošću po visokim temperaturama trebali bi da imate na umu sledeće mere predostrožnosti:

 • visoke temperature - obratite pažnju na vremenske prognoze i upozorenja o visokim temperaturama. Uvek bi trebali da znate šta možete da očekujete od vremena za vreme trajanja vaše isplanirane aktivnosti;
 • aklimatizacija -ukoliko dugo boravite u zatvorenijem i rashlađenom prostoru, vrlo je važno da svoju aktivnost postepeno povećavate i prilagođavate vaše telo na temperaturne razlike. Postepeno povećavajte dužinu boravka na suncu i pratite ponašanje svog orgnizma;
 • nivo kondicije - vrlo je važno da poznajete sebe i svoju trenutnu fizičku pripremljenost. Ukoliko se dugo niste bavili nekim fizičkim aktivnostima, vaše telo će morati da se prilagođava kako vremenskim promenama tako i novoj aktivnosti, pa je poželjno smanjiti intenzitet na početku i raditi sve postepeno i lagano;
 • tečnost - dehidratacija je ključni faktor toplotnih bolesti. Pomozite svom telu da prirodno sebe hladi i ne čekajte da ožednite kako bi popili vodu. Uvek imajte kod sebe flašicu sa vodom i uzimajte manje gutljaje vode u jednakim vremenskim razmacima. Izbegavajte alkoholna pića na visokim temperaturama jer ona mogu povećati gubitak tečnosti iz organizma;
 • oblačenje - na visokim temperaturama uvek se preporučuje lagana, rastegljiva i svetlija odeća koja će omogućiti vašoj koži da lakše diše i drži vaše telo hladnim. Izbegavajte tamnije boje koje lakše apsorbuju toplotu, uvek nosite svetle boje, naočare za sunce i po mogućstvu kačket ili šešir;
 • vežbanje - ukoliko volite fizičku aktivnost napolju, gledajte da ona bude u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima kada nema mnogo sunca i nije velika vrućina. Uvek se savetuje da svoju fizičku aktivnost sprovodite u nekoj hladovini ili mestima koja nisu pod stalnim udarom toplote. Izbegavati fizičku aktivnost u vremenu od 10-16h;
 • kreme za sunčanje - pre izlaska vani, obavezno bi trebalo da razmišljate o zaštiti kože kremama za sunčanje. Opekotine od sunca mogu umanjiti sposobnost tela da se prirodno hladi, a i lepše i bolje ćete pocrneti;
 • rezervni plan - ukoliko ste i sami zabrinuti zbog visokih temperatura i vlažnosti vazduha, ostanite u zatvorenom prostoru, idite do svog obližnjeg kluba za vežbanje, potražite mesto gde bi mogli da se okupate i rashladite, ili zamenite vaš svakodnevni trening trčanjem uz stepenice zgrade, sklekovima, trbušnjacima, zgibovima, čučnjevima i sl.
 • medicinski rizici - određeni medicinski uslovi ili lekovi, mogu povećati rizike od nastanka toplotnih bolesti. U zavisnosti od vašeg trenutnog stanja, pola, starosti uvek je bolji način da utvrdite trenutno zdrastveno stanje i mogućnost za obavljanje fizičke aktivnosti.

 

Savet

Toplotne bolesti se uvek mogu sprečiti koristeći osnovne mere predostrožnosti. To znači da je najvažnije da možete obavljati svoje odabrane aktivnosti i dalje, ali isplanirano, prateći vremenske razlike, pronalazeći alternative, a sa glavim ciljem, da uvek uživate u onome što radite i da se osećate prijatno.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 25 guests and no members online