Zašto alkohol i vežbanje ne treba kombinovati

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Odmor i opuštanje uz čašu ili više omiljenog pića nakon završene sportske aktivnosti za mnoge rekreativce ali i neke profesionalne sportiste postao je omiljeni  i značajan deo opuštanja.  Međutim izreka "ne pijem dok vozim" ne postoji samo za učesnike u saobraćaju, već i za sportiste i rekreativce i umnogome može umanjiti performanse na terenu i van njega, i mnogo nakon što je osoba postala trezna.

 sport-alcahol

 

Šta bi trebalo da znam kada je reč o alkoholu

Kao što znate da bi mogli normalno da obavljamo svoju fizičku aktivnost potrebna nam je energija. Jedna ili dve čašice pića povremeno neće narušiti našu ravnotežu, međutim nekoliko i često sigurno hoće. Zašto? Alkohol se u našem organizmu ne skladišti u obliku energije (alkohol nije hranjiva materija za organizam....nažalost), već se skladišti u obliku masti. Alkohol takođe utiče na jetru i može prouzrokovati nedostatak kiseonika, što samo po sebi može ometati proizvodnju adenozin trifosfata (ATP) - glavno unutarćelijsko "skladište" energije.

Konzumiranjem alkoholnih pića, utičemo na put metabolizma ugljenih hidrata u energiju. Istraživanja su pokazala da konzumiranjem alkohola pre fizičke aktivnosti može sprečiti protok glukoze, koju telo koristi za proizvodnju energije. Dakle, konzumacija alkohola pre fizičke aktivnosti može izazvati pankreas da enzime luči unutar sebe umesto da ih šalje pravilno u creva za varenje, što može uticati na zaustavljanje transporta ključnih nutrijenata u krvotok.

Osim navedenih činjenica, alkohol takođe dovodi do dehidratacije. Alkohol utiče na vazodilataciju (širenje ili otvaranje krvnih sudova) koja rezultira povećanim gubitkom vode putem kože. Ovim putem, ne samo da se produžava oporavak mišića, već se može povećati rizik od toplotnih bolesti kao što je toplotni udar.

Za sve one koji vežbaju u teretani i rade sa opterećenjem alkohol može predstavljati veliku smetnju. Pošto je istraživanje na ljudima teško obaviti, istraživači su iskoristili pacove. Alkohol dokazano umanjuje sintezu proteina u mišićima, zaustavljajući njihov rast i oporavak. Češća konzumacija veće količine alkohola može sprečiti proizvodnju ljudskog hormona rasta, koji pomaže telu u izgradnji mišićne mase, a da ne spominjemo neizbežni mamurluk koji vas neće ostaviti na miru ni dan nakon uživanja u omiljenom piću. Kao što i sami vidte, naši omiljeni alkoholni "kokteli" pre ali i nakon fizičke aktivnosti, mogu uticati na varenje i apsorpciju proteina i hranjivih materija, usporiti procese u našem organizmu i sprečiti normalno obavljanje bilo koje aktivnosti, tako da u bilo kom slučaju kombinacija alkohola i vežbanja nije preporučljiva.

 

Vežbanje umanjuje štetu nastalu alkoholom

Kondicioni trening dokazano poboljšava kognitivne funkcije poput pamćenja i koncentracije, a kod alkoholičara, naučnici sa Univerziteta Kolorado otkrili su da aerobne vežbe poput trčanja, vožnje bicikla i drugih vežbi za kondiciju umanjuju posledice alkohola na belu moždanu masu. Oni koji su veliki deo svog života pili, redovnim vežbanjem mogu poboljšati pamćenje, koncentraciju, učenje ali i samokontrolu. Pojačana cirkulacija i proizvodnja hormona serotonina i adrenalina povezanih s vežbanjem štiti mozak od oštećenja. Magnetnom rezonancom na volonterima dokazano je da što je vežbanje bilo češće, to je oporavak neurona bio verovatniji.

 

Savet

Bez obzira da li ste profesionalni sportista ili rekreativac, umerenost je dokazano dobitna kombinacija i kada je alkohol u pitanju. U redu je povremeno se opustiti, nazdraviti i počastiti, ali često narušavanje ravnoteže i balansa organizma i pronalazak izlaza u čaši, je najgora moguća solucija koja daje samo negativne efekte. Budite uzor zdravog načina života i umerenosti, pokažite i drugima svojim primerom, zašto je to i zaista pravi način. 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 10 guests and no members online