5 najčešćih fitnes grešaka koje žene čine

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Poznata je izreka - znanje je moć, što više informacija i znanja posedujete, bićete i bolji u onome što radite i čime se bavite, bez obzira da li se radi o fizičkoj aktivnosti, privatnim poslovima ili vašem životu. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da je jedan od osnovnih razloga zašto u stvari žene ne ostvaruju svoje zdrastvene ciljeve i taj, što u stvari vrlo često ne znaju šta bi trebale da rade. Postojii mnogo načina putem kojih možete dostići svoje zdrastvene i fitnes ciljeve, nažalost postoji isto toliko ako ne i više, tkz. "zamki" koje mogu usporiti vaš napredak, izazvati nastanak povreda i potpuno uništiti vašu prvobitnu motivaciju.

Naš savet je da se ne zalećete u bilo koje programe, pre nego što ne sakupite malo kvalitetnih informacija. Potragu za zdravljem trebali bi da posmatrate kao životni i dugoročni cilj, a najbitnije je da razumete i poznajete osnovna pravila dobre ishrane i vežbanja i primenjujete ih od samog početka. U ovom delu teksta provešćemo vas kroz 5 najčešćih fitnes grešaka koje su zajedničke kod svih žena koje prvi put ulaze u određeni režim i program vežbanja. Prihvatite ih dobronamerno, radite na njihovim promenama i postaćete pravi mali fitnes guru koji zna šta i kada treba da radi.

nerealna-ocekivanja

1. Prenaglašavanje kardio vežbi

- Mnogo žena veruje u zastarelu ideju da ih kardio vežbe čine tanjim i vitkijim a vežbe sa opterećenjem ogromnim i glomaznim. Želimo odmah da prestanete sa razmišljanjem o ovakvoj ideji, koja pre svega nije tačna. Glavni cilj većine žena je da ima vrlo malo masnih naslaga, zar ne? Da li ste znali da bi pravilno izgubili na telesnoj težini i oblikovali svoje telo na pravi način, u svoju svakodnevnu rutinu trebate ubaciti i odgovarajuće vežbe sa opterećenjem.

Oblikujući svoje mišiće vežbama sa opterećenjem, vaše telo će sagorevati i do 4 puta više kalorija nego što je to činilo ranije, pa čak i dok spavate (što više mišićne mase na telu imate, to će vaše telo brže sagorevati unete kalorije).

Ne želimo da odbacite kardio treninge u potpunosti. Dobro osmišljen kardiovaskularni trening je neophodan ukoliko želite da se oslobodite viška masti koji pokriva vaše oblikovano i vitko telo, a pored toga održava i zdravlje srca, pluća i krvnih sudova. Dobar i kvalitetan program treninga trebao bi se sastojati od najmanje 2 treninga snage i 3 kardio treninga nedeljno.

 

2. Ishrana izuzetno niskim kalorijskim dijetama

- Izgleda da kod žena postoji zajedničko shvatanje da povećana fizička aktivnost i smanjen unos kalorija predstavljaju siguran put ka gubljenju viška kilograma.

Iako kod mnogo žena ovaj sistem na samom početku može uroditi plodom, znatno kasnije će uzrokovati haos. Baš kao što je i vašem automobilu potreban benzin da normalno radi, vašem telu je potrebna adekvatna količina kalorija kako bi normalno funkcionisalo. Umesto da sebe izgladnjujete i lišavate preko potrebnih nutritivno bogatih kalorija, potrebno je da balansirate svoj zdrav način života unoseći kvalitetne namirnice u odgovarajućim vremenskim intervalima i obavljajući umerenu fizičku aktivnost.

Generalni saveti:

 • angažujte dobrog personalnog trenera, uradite proveru zdrastvenog stanja, konsultujte se sa dobrim nutricionistom i ne razmišljajte o dijetama koje zahtevaju manji unos od 1.200 kalorija dnevno, jer nikako nisu dobre za vas;
 • pokušajte da ograničite gubitak viška kilograma na maksimalno 500g-1kg nedeljno, jer svaki dodatni gubitak kilograma može doći od gubitka mišićne mase i uticati na vaše zdravlje;
 • ukoliko želite brži gubitak viška kilograma, razmislite o ubacivanju visoko intenzivnih kardio treninga ili kombinovanju više različitih programa vežbanja, ali svakako ne biste trebali ni da preterujete i iscrpljujete sebe do maksimuma. Važno je da dobro poznajete svoje granice i da strpljivo adite na sebi;
 • proverite svoj dnevni meni i da li vaši obroci uključuju dovoljno složenih ugljenih hidrata, nemasnih proteina i zdraih masti.

 

3. Konstantno ponavljanje istih trening programa

- Kada krećete sa nečim što volite i što dobro poznajete, često iz želje da "igrate" na sigurno nećete želeti nikakve promene. U nekim sferama života ovakvo razmišljanje može dati dobre rezultate, ali nažalost ne i kada se radi o vašem zdravlju i kondiciji. Ponavljanje istog programa vežbi iz dana u dan dovešće do monotonosti, gubljenja volje i motivacije i platoa u napredovanju. Jedino povremeno ubacivanje novih i drugačijih vežbi i programa, i postavljanje novih i drugačijih ciljeva može da osigura konstantno napredovanje.

Generalni saveti:

 • pokušajte da menjate broj ponavljanja, serija, tempo i brzinu pokreta tokom vežbi;
 • oprobajte se u različitim programima vežbanja kao što su joga, pilates, kardio ili kik boks, steper, zumba i sl.;
 • ne ograničavajte sebe samo na svoj klub, probajte i plivanje, planinarenje, skijanje, biciklizam, trčanje i sl.

 

4. Ne pružanje svog maksimuma tokom vežbi

- Mnoge osobe često ne daju sve od sebe i ne pružaju svoj maksimum tokom vežbanja. Odlazak u klub za vežbanje i rad sa uvek istim opterećenjem, pružiće vam rezultate samo na početku. Ukoliko želite bilo kakav napredak i bolje oblikovanje tela moraćete da sebi postavite i nove izazove. Ukoliko ne želite da radite sa većim opterećenjem onda bi bilo poželjno da probate neke od kružnih treninga koji u isto vreme rade na oblikovanju tela, sticanju snage ali i izdržljivosti.

Generalni saveti:

 • ukoliko ste u mogućnosti, kupite sebi jedan monitor srčane frekvencije, koji će na adekvatan način meriti potrošnju kalorija i rad vašeg srca tokom fizičkih aktivnosti;
 • koristite test poput govornog - u kome pratite intenzitet aktivnosti u skladu sa svojim govorom. Ukoliko tokom aktivnosti možete izgovoriti rečenicu ali ne i da pratite jedan razgovor, intenzitet fizičke aktivnosti je dobar. Ukoliko ne dolazite do svog daha tokom aktivnosti, smanjite intenzitet, a ukoliko možete da pričate koliko želite tokom aktivnosti pojačajte intenzitet;
 • uključite intervalne treninge u svoju svakodnevnu rutinu vežbanja. Pokušajte na primer naizmenično sa 20 sekundi trčanja i 1 minuta umerenog hoda na traci ili vani u ukupnom trajanju od 3-5 intervala za početak i vremenom povećavajte ili postavljajte sebi neke nove izazove.

 

5. Postavljanje nerealnih očekivanja

- Nerealna očekivanja od sebe i u svoje rezultate čine obavljanje treninga gotovo nemogućim. Vaši ciljevi i plan za njihovo ostvarenje moraju biti unapred definisani, kvantitativni i kvalitativni prema svom obimu.

Na primer, umesto razmišljanja da izgubite 10 kilograma za mesec dana, promenite svoj cilj u - želim da za mesec dana izgubim 2-3 kg, smanjim telesne masti i oblikujem svoje telo. Pružajući sebi nekoliko pokazatelja vašeg uspeha, dajete sebi i veće šanse za uspeh.

Dosta često žene čine sebi medveđu uslugu tako što sebe upoređuju sa nekom drugom osobom. Samo zato što je vaša najbolja prijateljica izgubila 6kg za mesec dana ne znači da ćete i vi ili da bi trebali raditi na istom cilju. Vaše zdravo putovanje ka konačnom cilju je samo vaša odluka i treba je obaviti na odgovarajući način. I dok vas drugi mogu motivisati i ohrabrivati, samo ste vi ti koji ćete to zaista i učiniti.

Generalni saveti:

 • postavite ispred sebe kvalitativne i kvantitativne ciljeve, zapšite ih;
 • ne poredite svoje ciljeve sa nekim drugim;
 • pratite svoj napredak iz nedelje u nedelju, i oprostite sebi ukoliko vaši ciljevi nisu potpuno ispoštovani. Neka vam zdrav životni stil postane dugoročni cilj i način života.

 

Savet

Generalni savet je da dobro razmislite o onome šta želite i pronađete odgovarajući način da to i ostvarite. Ukoliko ne znate puno o vežbanju i programima koji ih prate, pogledajte naš sajt pod delom trening u kome ćete pronaći programe i smernice za kardio i vežbe snage, savete o jogi, pilatesu, istezanju i naučiti na adekvatan način sa prikazima načine i izvođenje vežbi. Pre svakog programa veoma je važno da se dobro zagrejete, da krenete lagano i postepeno povećavate tempo, vreme, broj serija i ponavljanja kao i intenzitet. Znajte da je svaki cilj ostvarljiv ukoliko na samom početku dobro utvrdite načine za njegovo ostvarenje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas27
Juče214
Nedeljno1426
Mesečno3603
Ukupno670022

Currently are 5 guests and no members online