12 legitimnih razloga da krenete još danas sa treningom sopstvenom težinom

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Biti fit, ne znači da treba da posedujete i znanje iz raketne nauke, a jednostavan izbor vežbi sopstvenom težinom može biti odličan način za postizanje značajnih dobitaka u snazi, izgradnji mišića, jačanju kardiovaskularne kondicije, sagorevanja masti pa čak i fleksibilnosti. Još uvek vas nismo ubedili? Pročitajte naših 12 razloga zašto bi u svoje programe trebali uvrstiti i vežbe sopstvenom težinom ili ih po želji raditi kao zasebnu vrstu programa.

 

cucnjevi sopstvenom tezinom

 

12 razloga zašto su vežbe sopstvenom težinom preporučljive

1. Super - efikasan trening

- Samo ukoliko vaš konačni cilj nije da izgledate kao stari dobri Arnold iz 1977. godine, dani besomučnog treniranja sa ogromnim opterećenjem dva sata dnevno su odbrojani. Istraživanja pokazuju velike dobitke u kratkom vremenskom intervalu, vežbama sopstvenom težinom kao što su vežbe pliometrije (trenažni metod koji podrazumeva povećanje sile mišića u eksplozivnom kretanju). Pošto programi rada sa sopstvenom težinom ne zahtevaju nikakvu dodatnu opremu, programi se mogu izvoditi bilo gde i bilo kada, vrlo lako prelaskom iz jedne u drugu, a kraći periodi odmora između vežbi podrazumevaju i veći broj otkucaja srca a samim tim i brzo spaljivanje viška telesnih masti.

 

2. Kombinovanje kardio i treninga snage

- Najpogodnije za sve one koji nemaju jako puno vremena a žele da odrade dobar kardio trening i trening snage. Izvođenje brzih setova jedan za drugim koji podrazumevaju kombinaciju vežbi, npr. skokovi (jumping jack, burpee) u kombinaciji sa najrazličitijim sklekovima, zgibovima ili čučnjevima, zadržaće brzinu otkucaja srca i omogućiti vam odličan kardio trening dok podstičete i razvoj mišićne mase i snage.

 

3. Brzo sagorevanje masti

- Postavili ste konačno cilj da skinete višak kilograma. Da li ste znali da i samo nekoliko minuta kružnog treninga dnevno sopstvenom težinom može imati veliki uticaj na ubrzanje metabolizma vašeg tela. Ne verujete? Pokušajte da spojite bilo koje 3 vežbe sopstvenim telom po izboru i radite ih bez pravljenja pauza. Ono što će se desiti jeste ubrzanje srčanog rada, veća aktivacija mišićnih vlakana i samim tim ubrzanje vašeg metabolizma, sve sa ciljem trošenja viška kilograma i oblikovanja tela.

 

4. Ponešto za svakoga

- Vežbe sopstvenom telesnom težinom su odličan izbor jer omogućavju lake izmene i prilagođavanje težine u zavisnosti od spremnosti i godišta vežbača. Dodavanjem ponavljanja ili serija, ubrzavanjem ili usporavanjem vežbe, izvođenjem na lakše ili teže načine, čak i najjednostavnije vežbe možete učiniti izazovnim što vam daje beskrajno mnogo načina da adekvatno prilagodite težinu na svakom sledećem treningu.

 

5. Poboljšana snaga jezgra

- Vaše "jezgro" je mnogo više od samih trbušnjaka. U stvari, zasigurno niste znali da su trbušnjaci sastavljeni iz najmanje 29 mišića, a vežbe sopstvenom težinom su čak i najpogodnije za njihovo uključivanje i jačanje. Radeći vežbe izdržaja, smenjivanja različitih bržih ili sporih pokreta, poboljšavate atletske performanse, stabilnost i držanje tela. Savetujemo vas da česšće menjate vežbe za trbušnjake i postavljate sebi nove izazove, a mnoge od vežbi možete pronaći i na našem sajtu.

 

6. Povećana fleksibilnost

- Ne mora značiti da će svako ko obavlja klasičan trening snage završiti sa zategnutim mišićima i nefleksibilnim zglobovima. Možda niste znali ali trening sopstvenom težinom i trening fleksibilnosti mogu ići ruku pod ruku. Radeći vežbe sopstvenom težinom kroz pun radijus pokreta je odličan način da se obezbedi da se zglobovi kreću slobodno, a može dovesti i do poboljšanja držanja tela ili čak smanjiti šanse za nastanak najčešćih povreda. Joga - se smatra jednim od preporučenih treninga sopstvenom težinom jer značajno poboljšava fleksibilnost tela.

 

7. Pogodnosti

- Ukoliko pitate bilo koga ko nikada nije vežbao, zašto u stvari to ne učini, reći će vam sigurno da je to zbog "neprijatnosti" tokom treninga ili "nedostatka vremena". Vežbe sopstvenom težinom mogu eliminisati mnoge značajnije prepreke i pružiti svakome mogućnost da bilo gde i bilo kada odradi trening. Vežbanje sopstvenom težinom može se iskoristiti kao oslobađanje od stresa i kao zdrastvena komponenta za sve one koji rade od kuće ili često putuju i odsedaju u hotelima. Vežbanje sopstvenom težinom neće vam dati prava da više pronalazite izgovore, već je bolje da se odmah bacite na svoj prvi trening.

 

8. Poboljšana ravnoteža

- S obzirom da vežbe sa sopstvenom težinom ne koriste dodatna opterećenja (sprave i opremu), povećana otpornost se postiže na druge načine. Na primer, klasičan čučanj na obe noge, možete zameniti čučnjem na jednoj nozi, kao i sklekom na jednoj ruci. Uvodeći niz varijacija u vežbama povećavate svest o kontroli sopstvenog tela i samim tim poboljšavate svoje atletske performanse. 

 

9. Nema više mmonotonih treninga

- Vrlo lako mnogo vas koji već duže vreme trenira može biti "zaglavljeno" u kolotečinu standardnih treninga - dan za grudi, dan za ruke i sl. Zato postoji trening sopstvenom težinom koji će osvežiti vaše programe. Postoji zaista bezbroj varijacija koje možete iskoristiti za svaku mišićnu grupu. Vežbanje sopstvenim telom ne samo da razbija monotoniju, već vam pomaže i u daljem napretku i razvoju.

 

10. Trening kao zabava

- Članarina za pojedine teretane može biti za mnoge preskupa i precenjena. Još jedan plus vežbama sa sopstvenom težinom. Mogu se raditi u zatvorenom ili otvorenom prostoru, bez obzira gde se vi nalazili, vežbajući sami ili sa svojim prijateljima, čime možete postavljati jedni drugima nove "zadatke" ili radeći vežbe zajedno, svakog dana pronalazeći neke nove lokacije, svaki prostor možete učiniti svojom sopstvenom "teretanom". Osim toga malo smeha sa prijateljima, trening će svakako učiniti zabavnim.

 

11. Prevencija povreda

- Potencijalni nastanak povreda je jedan od možda glavnih razloga zašto mnoge osobe izbegavaju odlazak na trening i vežbanje. Rad sa vežbama sopstvenom težinom su poprilično bezbedne i mogu se prilagoditi kao i ranije što smo napomenuli u svakome u zavisnosti od godina i fizičke spreme. Mnogi svakodnevni jednostavni pokreti mogu biti jednostavna opcija za rehabilitaciju ili opuštanje pa čak i za one najmrzovoljnije.

 

12. Rezultati

- Svaka osoba pre ulaska u određeni program vežbanja, pre svega postavlja neki krajnji cilj razmišljajući šta da očekuje na samom kraju od rezultata. Rad sa vežbama sopstvenom težinom može vam pružiti sjajne rezultate, s obzirom da često uključuje u rad više mišićnih grupa. Složeni pokreti poput iskoraka, sklekova, zgibova, čučnjeva iz različitih uglova mogu biti izuzetno efikasni za jačanje tela, skidanje masti i poboljšanje atletskih performansi. Ukoliko ništa drugo, vežbe sopstvenom težinom su preporučljive i od strane lekara iz razloga jačanja trbušnih mišića i donjeg dela leđa, kao osnovnih mišića koji drže celu muskulaturu.

 

Savet

Bez obzira da li ste mlađi ili stariji, želite trening snage, kardio ili jednostavan trening za oblikovanje tela, vežbe sopstvenom težinom pružiće ponešto za svakoga sadržeći glavnu kardiovaskularnu komponentu, komponentu snage i fleksibilnosti. Veliki izbor vežbi možete pronaći i na našem sajtu pod:

- 35 ideja vežbi sopstvenom težinom

- Program 12 stanica

- Ideje za kardio trening

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 7 guests and no members online