"Functional movement screen" - rešavanje problema fizičkih disbalansa

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

U Srbiji još uvek na žalost ne tako razvijena metoda, ali u zapadnim zemljama veoma prepoznatljiv "alat" koji služi za procenu i indentifikaciju ljudskih obrazaca kretanja, čime pomaže vraćanje tela u balansirano stanje i sprečava dalju mogućnost nastanka povreda.

Ovu metodu grubo možemo podeliti na dva dela:

  • testiranje
  • korekcijske vežbe

Testiranje obuhvata sedam jednostavnih testova uz pomoć kojih se lociraju ograničenja u mobilnosti i stabilnosti testirane osobe, a samim tim i fizički disbalansi. Ograničena mobilnost i loša simetrija tela između leve i desne strane tela, mogu biti direktno odgovorne za povrede nastale spoljašnjim faktorima. Kao primer možemo navesti vežbača koji forsira vežbe za ramena sa lošom mobilnošću ramena, čime stvara mikrotraume koje s vremenom mogu prerasti u ozbiljne povrede, tako da vežbač dolazi u situaciju u kojoj ne zna kako je do povrede došlo i šta je u stvari izazvalo povredu.

Slični se problemi mogu pojaviti u ostalom delu tela kod svakog vežbača čije fizičko stanje nije na odgovarajućem nivou. Poznati su takođe mnogi slučajevi poznatih vrhunskih sportista čiji su rezultati u matičnom sportu bili jako zavidni, ali su te rezultate postizali kompenzujući vlastite nedostatke u mobilnosti i stabilnosti, pri tome dovodeći svoje telo u sve gore stanje.

Moramo naglasiti da su mnogi od njih iskoristivši FMS metodu, nakon testiranja i izvođenja korekcijskih vežbi uspeli da povećaju mobilnost i stabilnost svoga tela, čime su i poboljšali svoje zdrastveno stanje ali i sportske učinke. Takođe, mnogi od njih više nisu morali da koriste lekove protiv bolova na takmičenjima ili utakmicama.

 

Zašto se javlja disbalans i asimetrija tela

U zavisnosti od stila života koji vodimo, koliko se i da li se dovoljno krećemo, kako sedimo i provodimo dane, tako se i naš organizam prilagođava. Pri tome, mnogo je onih koji se i bave nekom fizičkom aktivnošću jednom, dva pa i tri puta nedeljno, ali šta je to u proseku u odnosu na ostale sate koje provedemo sedeći u automobilu, kod kuće ili u kancelariji. Uzmimo u obzir da se većina odraslih osoba bave nekom fizičkom aktivnošću bez stručnog nadzora, pa tako i povrede nisu nikakva retkost. Mnogi od sportova zahtevaju nejednaku aktivnost mišićnog sklopa, kao kod tenisa na primer. Ukoliko uz to ne postoji određeni nivo fizičke spremnosti, postaje jasno da do problema vrlo lako može doći. Na primer, pri serviranju, teniser može imati servis i do 200 km/h, čime je potrebna blagovremena aktivacija određenih mišića kako bi se postigla stabilnost i kontrola kretanja nakon serviranja. Ukoliko se ne aktiviraju svi mišići u pravo vreme, rame preuzima ogroman teret zaustavljanja ruke i reketa kako bi se loptica kretala što brže, pa je i povreda ramena mnogo češća kod tenisera.

 

FMS testiranje i korekcijske vežbe

Samo testiranje ovakvom metodom nije ni malo komplikovano i ne zahteva opremu visokog kvaliteta kao ni sprave. Testiranje se može izvesti na bilo kom prostoru sa ravnom podlogom. Prilikom testiranja kao što smo i ranije naveli ocenjuje se mobilnost i stabilnost, čime se lako uočavaju asimetrije u izvođenju pojedinih kretnji, mobilnosti zglobova i stabilnosti tela. Testovi mogu sadržati ocene između 1 i 3, a ukoliko se prilikom testa javlja i bol, onda se on poništava i ocenjuje sa 0. Na kraju celog testa, ocene se zbrajaju, tako da se u slučaju da je test završen bez prisustva bolova, ocenjuje sa minimalno 7, a maksimalno sa 21 poenom. U proseku, normalne osobe koje umereno vežbaju mogu postići rezultat od 12-16 poena.

Kao i samo testiranje, korekcijske vežbe mogu se izvodi na bilo kom prostoru sa ravnom podlogom, bez ičije pomoći, ali neke od njih zahtevaju i prisustvo odgovarajućih FMS stručnjaka. Trajanje korekcijskih vežbi spada u sfere praktičnog, pa je za njihovo izvođenje potrebno svega 5-10 minuta. Ove vežbe se najčešće izvode pre samog treninga, kao zagrevanje ili bilo kada tokom dana kada se ne obavlja neka druga fizička aktivnost. Ove vežbe možete izvoditi i više puta dnevno ukoliko postoji dodatna volja i višak slobodnog vremena.

 

FMS izvođenje testa

Saatoji se od 7 različitih pokreta, koji se ocenjuju na skali od 0 - 3

0 - pokret je bolan, zahteva uput za lekara

1 - nemogućnost da se obrazac kretanja izvrši potpuno

2 - mogućnost obavljanja zadatog pokreta ali sa određenim stepenom kompenzacije

3 - potpuna sposobnost zadatog obrasca kretanja

 

1. Duboki čučanj

- Koristi se za procenu kukova, ramena, kolena, kičme i zglobova

- Izvodi se tako što držite štap iznad sebe sa ispravljenim rukama i čučnete što više možete.

duboki cucanj FMS

 

2. Iskoračenje preko prepreke

- Koristi se za procenu kukova, kolena i zglobova

- Izvodi se tako da iskoračite preko prepreke koja je postavljena malo iznad visine kolena dok držite štap iza glave u visini ramena. Kada dodirnete petom drugu stranu, vraćate nogu u početnu poziciju.

Iskorak preko prepreke FMS

 

3. Iskorak u liniji

- Koristi se za procenu stabilnosti zgloba kolena, kao i mišića aduktora i abduktora.

- Izvodi se tako što lagano krećete u iskorak dok pridržavate štap iza svojih leđa, jednom rukom u blizini vrata, a drugom u blizini donjeg dela leđa. Stopala moraju stajati u liniji. Kada koleno dodirne tlo, vraćate se u početnu poziciju.

Iskorak u liniji FMS

 

4. Mobilnost ramena

- Koristi se za procenu mobilnosti ramena, spoljne i unutrašnje rotacije i opšteg držanja.

- Izvodi se tako što u ispravnom položaju u isto vreme postavite ruke iza svojih leđa, jednu preko ramena, a drugu odozdo blizu sredine leđa. Što su vaše ruke bliže jedna drugoj, to je bolje. Ponovite pokret i na drugoj strani sa zamenjenim ulogama ruku.

Mobilnost ramena FMS

 

5. Aktivno podizanje noge uspravno

- Koristi se za procenu fleksibilnosti listova i zadnje lože, mobilnosti kuka i stabilnost karlice.

- Lezite na leđa, ruke postavite pored tela i sopstvenom snagom podignite jednu nogu uvis što više možete, dok druga ostaje na podu. Ponovite i sa drugom nogom.

Aktivno podizanje noge uspravno FMS

 

6. Stabilnost centra tela

- Koristi se za procenu stabilnosti donjeg dela leđa i trbušnjaka.

- Izvodi se tako što postavite sebe u sklek poziciju sa rukama koje su poravnate sa visinom vašeg čela za muškarce, a za žene poravnate sa bradom.

Stabilnost centra tela FMS

 

7. Rotaciona stabilnost

- Koristi se za procenu asimetrije tela i stabilnosti trbušnjaka

- Izvodi se tako što postavite sebe na ruke i kolena. Potom dok ste paralelno sa podom, podignete desnu nogu i desnu ruku, a potom desnim laktom dodirnete desno koleno i vratite se u početni položaj. Ponovite sa leve strane.

Rotaciona stabilnost FMS

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas174
Juče243
Nedeljno1158
Mesečno3335
Ukupno669754

Currently are 59 guests and no members online