Kako telesne masti utiču na atletske performanse

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Ukoliko ste se ikada zapitali kako procenat telesnih masti utiče na atletske performanse od trčanja do skakanja i izvođenja raznoraznih fizičkih aktivnosti, znajte da niste sami. U ovom tekstu želimo da obljasnimo da li postoji direktna korelacija između telesne težine i atletskih performansi, međutim bez obzira na ovo pitanje, mnogi sportisti i treneri već odavno veruju da je gubitak telesne težine u diretknoj vezi sa postizanjem boljih sportskih rezultata.

Nakon sledećeg teksta pripremite se da budete prosvetljeni i da trčite brže, skačete više, poboljšate brzinu i agilnost i povećate snagu.

 

Profesionalni sportisti i telesne masti

Posmatrajući brojke koje se prikazuju na standardnim klasičnim vagama, nismo u mogućnosti da adekvatno proverimo zdravlje i realnu težinu sportiste. Zasigurno znate da mišićna masa teži više od masnih naslaga, tako da profesionalni sportisti mereći se na klasičnoj vagi mogu nenamerno potpasti pod osobe sa prekomernom telesnom težinom zasnovanom na standardizovanim grafikonima. Iz tog razloga profesionalnim sportistima moramo izmeriti posebno i količinu telesnih masti. Sastav tela možemo podeliti na nekoliko komponenata (mišići, voda, kosti) i masno tkivo.

Masno tkivo sportiste može se lako izračunati na osnovu merenja kožnih nabora potkožnog masnog tkiva (masnoće koja se skladišti ispod kože). Iako je ovakav metod dobar i pouzdan, često može biti i nepouzdan u rukama amatera. Čak i kod profesionalnog merenja postoji mogućnost nastanka greške od 3%.

Određivanje telesnih masti putem specijalne metode podvnodnog merenja je dosta preciznije, ali zahteva specifične uslove i skupu opremu za merenje. Iako postoje i neke druge metode za merenje telesnih masti (električna impedansa na primer), merenje telesnih masti pod vodom još uvek predstavlja zlatni standard kada su u pitanju telesne masti.

Iako postoje utvrđeni kriterijumi opsega telesnih masti preporučenih za žene (20-25%) i za muškarce (16-22%), važno pitanje koje se postavlja jeste i ko je postavio ove granice i kriterijume za određivanje telesnih masti i da li možda postoje i različiti opsezi telesnih masti u odnosu na vrstu sporta kojim se osoba bavi i treba li o njima razmišljati?

Na primer profesionalni maratonac može imati samo 5% telesnih masti u svome telu, ali da li isto treba da važi i za vaterpolistu ili rvača? Naravno da ne, jer način kretanja i energetski izvori organizma su znatno drugačiji u zavisnosti od sporta kojim se osoba bavi. Samim tim postavlja se pitanje da li se opseg telesnih masti treba posmatrati u odnosu na vrstu sporta kojim se osoba bavi?

 masti i atletske performanse

 

Da li smanjenje procenta telesnih masti poboljšava atletske performanse?

Kao što smo ranije naveli, postavljamo pitanje da li sportistu treba posmatrati prema vrsti aktivnosti kojom se bavi. Ukoliko sportista ima na primer 15% telesnih masti, a koje su odgovarajuće sportu kojim se već trenutno bavi, vrlo je verovatno da smanjenje telesnih masti neće doprineti ikakvom poboljšanju performansi, naročito ukoliko su veštine sportiste već na zavidnom nivou.

Međutim, ukoliko sportista ima procenat telesnih masti preko 30%, njihovo smanjenje može poboljšati atletsku sposobnost iz više razloga. Smanjenje telesnih masnoća, smanjiće pritisak na kardiovaskularni sistem, manje telesnih masnoća znači i manju težinu za mišiće koju moraju da nose. Osim toga, kretanje sportiste tokom aktivnosti biće umnogome olakšano. procenat telesnih masti veći od 30% stvara ogromno opterećenje na kosti, zglobove i tetive i stvara opasnost od nastanka povreda.

Osim održavanja optimalnog procenta telesnih masti, vrlo je važno napraviti razliku u nezdravom smanjenju telesne težine (gladovanju pri preteranom vežbanju i potpuno neadekvatnoj ishrani). U ovakvom slučaju ne samo da će osoba smanjiti masti i telesnu težinu, već će izgubiti i na mišićnoj masi tela a može doći i do smanjenja imuniteta i nastanka raznoraznih bolesti.

To je razlog više da treneri i sportisti shvate razliku između merenja na vagi i telesnih masti kao dodatne i veoma važne komponente. Sportista u svakom slučaju treba da se konsultuje sa sportskim lekarom i utvrdi zdrav raspon telesnih masti u skladu sa svojim sportskim aktivnostima. Ni u jednom slučaju nije sigurno i nikako se ne savetuje smanjenje procenta masti ispod postavljenih granica, naročito za žene sportiste. Ukoliko telesne masti kod žena spustimo ispod 14%, dolazi do opasnosti od nastanka fiziološki neželjenih efekata, uključujući gubitak menstruacije, hormonske poremećaje, gubitak mišićne i koštane mase i izazivanje nastanka povreda.

 

A šta je sa povećanjem mišićne mase i da li ona utiče na atletske performanse

Kratak odgovor bi bio NE, to jest dodavanjem mišićne mase može uglavnom samo pomoći sportistima u poboljšanju performansi. U nekim slučajevima zbog potrebe prirodne aerodinamike, gubitak telesne mase (ukupne mišićne mase i masti) može na primer pomoći biciklistima da se kreću brže, međutim to isto nije dokazano i kod sprintera i ostalih sportista koji koriste anaerobnu energiju (bez prisustva kiseonika - koristi se glikogen iz mišića).

 

Koje su glavne tačke za povećanje atletskih performansi tako da možete trčati brže, skakati više, poboljšati brzinu i agilnost i povećati snagu u kratkom vremenskom periodu:

  • gubitak masti bez gubitka mišićne mase
  • mali porast telesnih masti može dovesti do smanjenja anaerobnih performansi
  • neodgovarajuća ishrana može dovesti do zablude sportiste da je njegov / njen program fizičke aktivnosti odgovoran za umanjenje atletskih performansi. Dakle veoma je važno uzeti u obzir i sastav tela sa procentom telesnih masti, napraviti adekvatan plan ishrane kako bi osoba mogla da održi svoj napredak i nastavi ka svome cilju
  • ukoliko se vama kao sportisti ne sviđa vaš oblik tela ili biste želeli da neke delove tela bolje oblikujete, uradite to na odgovarajući način i u skladu sa programom vežbanja koji koristite i sportom kojim se bavite. Potpuna i neodgovarajuća ishrana može dovesti samo do smanjenja vaših sportskih rezultata.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas174
Juče243
Nedeljno1158
Mesečno3335
Ukupno669754

Currently are 57 guests and no members online