Kako da popravite svoje fizičke slabosti i nedostatke

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Da li ste ikad tokom svog treninga obraćali pažnju na ono u čemu ste dobri?

Na primer da li imate jednu omiljenu vežbu po mišićnoj partiji koju iznova iz nedelje u nedelju radite, kao što je potisak za grudi sa klupe, ili biceps pregib sa EZ šipkom na skotovoj klupi. I dok se tako fokusirajući se na sticanju snage i mase, iz nedelje u nedelju usredsređujete na samo jedne iste vežbe, upravo vaše slabosti zapostavljanja nekih drugih komponenti fizičke kondicije o kojima ćemo govoriti u daljem nastavku ovog teksta, mogu vas sprečiti u daljem napredovanju i razvoju.

Ovaj tekst bi trebao da vam omogući da razvijete dublje razumevanje u važnost svojih fizičkih slabosti i nedostataka, a mi ćemo vam omogućiti i uvid u sistem korak po korak koji će vam pomoći da ih adekvatno pronađete i popravite.

 

1. Ostavite ego kod svoje kuće

- Prvi i možda najvažniji korak u ispitivanju svojih fizičkih slabosti je ostavljanje svog ega kod kuće. Kada je reč o vežbanju, naročito muškarci imaju problem sa određenim vežbama jer često misle u sebi "šta će na ovo drugi ljudi misliti". U našem "savršenom svetu" uvek ćemo izabrati one vežbe koje su komforne za rad i u kojima se osećamo bezbedno. I tako iznova, iz nedelje u nedelju, iako odavno više ne napredujući jer smo dostigli plato u vežbanju, mi i dalje radimo jedne te iste vežbe kako bi imresionirali sebe ili možda ljude koji vežbaju oko nas.

Možda jedna od najupečatljivijih grešaka koju ste verovatno imali prilike da vidite jeste pokušaj podizanja prevelike težine, samo kako bi neko impresionirao ljude oko sebe. Ovo je glavni "recept" za nastanak povrede, zato što je skoro uvek forma izvođenja pokreta ugrožena. Sve u svemu, mislimo da je i vama jasno da preovladavanjem ega ništa nećete postići.

 

2. Indentifikujte svoje slabosti

- Mnogi momci kada se govori o fitnesu, prvo na šta pomisle jesu vežbe za snagu i masu. Nažalost, realnost je mnogo drugačija i snaga i masa su samo jedan od deset komponenti za sticanje fizičke kondicije. Prvih 5 komponenti povezano je sa zdravljem i one se mogu poboljšati odgovarajućom ishranom i treningom, dok su ostalih 5 povezani sa određenim veštinama:

 • sastav tela
 • snaga
 • kardiovaskularni fitnes
 • elastičnost
 • mišićna izdržljivost
 • agilnost
 • ravnoteža
 • koordinacija
 • snaga
 • brzina

Iz navedene liste, možete uvek dalje da "kopate" i istražujete, radeći na jednoj mišićnoj partiji ili na više njih. Na primer ,kada govorimo o snazi, možete raditi snagu gornjeg dela tela različitim potiscima, privlačenjima ili guranjima ili donjeg dela tela (čučnjevima, iskoracima, eksplozivnim vežbama itd.) Uvek i na prvo mesto postavite svoje slabosti. One mogu biti - previše masnog tkiva, slab donji deo tela, slabi trbušni mišići, mali obim pokreta u zglobovima zbog nepostojanja istezanja, slaba ravnoteža itd.

Generalno gledano, navodimo listu najčešćih grešaka prema polu:

 

Muškarci

Držanje tela / fleksibilnost

- Jedan od najčešćih problema povezan je sa držanjem tela, zbog nedovoljne snage ramenog pojasa, i čestog pogrbljenog držanja dolazi do isturanja ramena ka napred i savijanja kičme uglavnom zbog sedentarnog načina života i nedostatka fleksibilnosti.

Vežbe za leđa

- Momci imaju tendenciju da rade mnogo vežbi potisaka i pregiba, ali često zanemaruju vežbe vučenja i leđne ekstenzije za donji deo leđa. Leđa su druga najveća mišićna partija u našem telu i s obzirom da pored trbušnjaka drže naše telo uspravnim, veoma su važna za opšti razvoj i zdravlje celog tela.

Noge

- Noge su najveća mišićna grupa u našem telu, i najvećim delom se potpuno zapostavljaju iako bi trebalo da bude suprotno. Vežbe za noge bi trebale da se rade čak i do dva puta nedeljno kako bi se pravilno izgradile. Osim vežbi snage, pliometrije, kardio vežbe tipa trčanja i eksplozivni pokreti - sve su to komponente koje vam osim razvijanja kvadricepsa, listova i zadnje lože, mogu omogućiti i brže topljenje masti i oblikovanje celog tela.

Mišićna izdržljivost

- Ukoliko ste i vi kao i mnogo drugih momaka uvek u treningu sa 6-8 ponavljanja, razmislite da osim treninga snagu, postoji i trening za izdržljivost, koji će uneti neke novine, pomoći vam da oblikujete mišiće na drugi način, ali omogućiti i skidanje viška kilograma ukoliko vežbe obavljate u super serijama sa kratkim odmorima između.

 

Devojke

Snaga

- Skoro sve devojke imaju problem kada su u pitanju vežbe snage, smatrajući da ukoliko ih rade, dobiće široka i snažna ramena i "nabildovano" telo kakvo ne žele. Mislim da ne bi trebali više da govorimo da to zaista ne ide tako i da je u prirodnim okolnostima nemoguće. Vežbe snage sa 8-10 ili 12 ponavljanja omogućiće devojkama brže oblikovanje tela i skidanje viška masti.

Gornji deo tela

- Iako postoji dosta devojaka koje za razliku od muškaraca ulažu sve kako bi izgradili dobro donji deo tela, često zapostavljaju vežbe za gornji deo tela, koje su jednako važne. Ukoliko ne volite izolacione pokrete, izaberite par vežbi koje su složene i rade više mišićnih partija i radite ih 1-2 puta nedeljno. Te vežbe mogu obuhvatiti potisve šipkom za ramena, zgibove, iskorake sa pregibima za ruke ili čučnjeve sa potiscima, mrtva dizanja ili bilo koju kombinaciju dve vežbe koje će aktivirati više mišićnih partija i omogućiti dalji razvoj i napredak i gornjeg dela tela.

 

3. Kombinovanje vežbi i uvođenje drugih programa

- Uvođenje drugačijih vežbi za jednu ili više mišićnih partija omogućavate razvoj drugih mišića i sprečavate nastanak platoa u vežbanju. Na primer ukoliko stalno izvodite benč potisak sa ravnom šipkom, probajte da ga radite sada sa tegovima, ili ubacite super seriju sa razvlačenjem tegovima. Evo o čemu bi trebali da razmislite:

 • smanjite frekvenciju treninga a povećate opterećenje ili obrnuto
 • uvedete super serije, opadajuće serije, brza ili spora ponavljanja, negativna ponavljanjaili jednu ili više vežbi po mišićnoj partiji zamenite drugim
 • prekinete sa vežbanjem 1-2 nedelje i omogućite potpuni oporavak mišića, spremajući se za potpuno drugačiji program vežbi

Zapamtite, ukoliko ste jaki i dobri u nekim vežbama, nije potrebno da ih radite stalno i istim intenzitetom kako bi tu snagu i održavali.

 

4. Izaberite jednu komponentu slabosti na kojoj ćete raditi

- Iako verovatno nećete imati ni vremena a ni interesovanja da sve komponentne mišićne slabosti koje vam nedostaju usavršavate, uvek možete izabrati jednu za koju mislite da je "najslabija karika" vašeg tela i poboljšate je. Kada izaberete jednu komponentu istražite na koji način i kako najbrže da je savladate, i dajte sebi period vremena od 2-3 meseca, nakon čega ćete uraditi testiranje i videti kako napredujete. Uvek obratite pažnju da se vaši ciljevi dobro odnose jedni prema drugim, na primer, ukoliko je vaš cilj povećanje snage i mase ili gubitak masti, sigurno ćete želeti da poradite na fleksibilnosti, ali ne i na izdržljivosti.

 

5. Doslednost i iskrenost prema sebi

- Bez obzira na kom stupnju razvoja ste sada i koliko ste zapravo napredovali, nikad nije kasno da izvršite opštu procenu i uvidite da li negde u procesu grešite. Naveden proces pronalaska fizičkih slabosti možete iznova ponavljati i procenjivati, a sve to sa ciljem da se osećate i izgledate bolje nego sada. Težite ka ostvarenju svog punog potencijala, i budite svoj sopstveni i najbolji "menadžer" fizičkih slabosti i nedostataka.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 49 guests and no members online