Da li trčanje na duge staze može biti dobro za vas

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Trčanje je jedan od najlakših i najlepših oblika fizičke aktivnosti - ali ga ljudi ili vole ili mrze. Međutim, za veoma mali procenat ljudi, trčanje ne predstavlja samo kratko džogiranje, već dostizanje i stvaranje velike izdržljivosti kako bi se trčalo na veoma dugim deonicama. I dok je jasno, da umereno trčanje ima značajne zdrastvene prednosti, da li trčanjem na dugim deonicama, "guramo" telo do krajnjih granica i da li i ovaka način trčanja može biti dobar za naše zdravlje.

Posmatrajući sisare, možemo primetiti da većina može vrlo lako pobediti ljude u trčanju na kratkim relacijama, s obzirom da su u stanju da koriste sva četiri uda. Ali na dugim relacijama, većina četvoronožaca, ima tendenciju da se pregreje, uglavnom zbog viška krzna i manjka znojnih žlezda. Ovakva informacija je svakako korisna bila pračoveku, kome su ovakve i slične životinje bile izvor za preživljavanje, međutim šta se dešava kod čoveka u slučaju trčanja dugih deonica.

Trčanje na duge deonice postavlja ogroman rizik pre svega na mišićno-koštani sistem. Osteoartritis (najčešća bolest zglobova u svetu) obeležena trošenjem hrskavice i najčešći problem ovakvih vrsta trkača, zbog nastanka proširenih trauma nastalih zbog prekomerne upotrebe zglobova donjih ekstremiteta. U stvari dolazi do gubljenja prirodnog lubrikanta među zglobovima i dolazi do prekomernog trenja kost o kost čime se javljaju neizdrživi bolovi.

 

Napravite plan za trčanje na dugim deonicama i sačuvajte svoje zdravlje

Naši zglobovi prirodno i postepeno gube hrskavicu tokom vremena, i skoro svako, makar i jednom tokom života doživi neke od simptoma osteoartritisa. Međutim, trčanje na duge staze, može podstaći nastanak ovih simptoma i mnogo ranije nego što bi se prirodno oni pojavili.

Jedan od načina da se smanji mogućnost nastanka povreda, jeste i da se dramatično smanji kilometraža ili intenzitet. Brzo habanje zglobova može nastati kada trkač prerano i previše uključi sebe u teške i intenzivne aktivnosti, ne pružajući telu sposobnost postepenog prilagođavanja. Dobar standard za povećanje kilometraže u trčanju na duže staze jeste i 10% iz nedelje u nedelju. Drugi način jeste i da se pored trčanja, uključi i trening sa opterećenjem koji će ojačati tetive i zglobove.

Još jedna od potencijalnih opasnosti trčanja na duge deonice jeste i nastanak dehidratacije, usled ne konzumiranja dovoljno tečnosti. Međutim, na jednom maratonskom takmičenju, pronađene su osobe koje su imale ozbiljan problem neravnoteže soli i tečnosti u organizmu, iz razloga konzumiranja previše sportskih pića (voda za rehidrataciju). Zapamtite, da je voda broj jedan kada govorimo o rehidrataciji organizma.

Naročite mere opreza treba preduzeti kada je reč o obući, u zavisnosti od vrste tabana koje imate. Trkači sa ravnim tabanima češće su skloni povredama iz razloga ne nošenja specijalizovanih uložaka koji bi sprečili bolove u podkolenicama, u leđima, i naravno nastanak prevremenog osteoartritisa.

Trčanje na dugim deonicama priznajemo da može biti zaista zarazno - takmičiti se sam protiv sebe ili sa ljudima preko interneta putem pametnih telefona, osvajati nove deonice iz dana u dan, konstantno izgrađivanje izdržljivosti, ostajanje uvek u dobroj formi sa konstantnim sagorevanjem kalorija...... Međutim, kao što smo naveli, kao i svaka druga fizička aktivnost ni ova nije bez svojih rizika, naročito ukoliko se obavlja brzo i bez postepenih priprema. 

Pre svega, trebali bi da se prekontrolišete kod vog lekara, proverite stanje organizma i krvnu sliku. Izaberite adekvatnu obuću i uvek razmišljajte o svojim mogućnostima. Lepo je imati dobar program skinut sa interneta ali je pitanje da li će takav program biti odgovarajući i za vas. Ne krećite prebrzo, željni da odmah pretrčite željenu razdaljinu, već postepeno, svake nedelje povećavajte je za oko 10%. Ta razdaljina u zavisnosti od one koju već trčite može biti od sto pa do nekoliko stotina metara. Ukoliko osetite u bilo kom trenutku određene bolove ili neprijatnosti stanite i otkrijte o čemu je reč. Na prvom mestu uvek postavite svoje zdravlje pa onda sve ostalo. 

 

Savet

Umerena svakodnevna rutina trćanja na duže staze može dodati život vašim godinama, nasuprot tome, predaleko trčanje, prebrz ulazak u sistem, i sve to tokom dugih niza godina, može ubrzati skraćenje i ranije dostizanje vaše krajnje linije života. 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 29 guests and no members online