Lagane vežbe za otklanjanje bolova u donjem delu leđa

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Najučestaliji bol u svetu je svakako bol u donjem delu leđa. Možemo reći da četiri od pet odraslih osoba u toku svog života, ima problema sa bolovima u donjem delu leđa. Ovaj bol nije specifična bolest, već simptom koji može biti prouzrokovan raznim akutnim i hroničnim procesima koji se javljaju u leđima. Može biti akutni, kada bolovi traju do tri meseca, ili hronični ukoliko traju duže. U većini slučajeva, pošteda od fizičke aktivnosti i rada, kao i lekovi protiv bolova, dovoljni su kako bi rešili ovakav problem. Međutim, ukoliko se nakon 72 sata smetnje ne popravljaju, potrebno je zatražiti pomoć lekara.

Donji deo leđa učestvuje u gotovo svim aktivnostima i čini potporu celokupnog našeg tela. Povećanje telesne mase, podizanje teškog opterećenja na neadekvatan način, stres, preterano istezanje mišića i ligamenata leđa mogu biti uzročnici bolova. U određenom broju slučajeva čak se i ne pronalaze pravi uzročnici bolova.

Kako bi osigurali i uticali na prevenciju donjeg dela leđa, veoma je važno da se bavimo fizičkom aktivnošću najmanje 2-3 puta nedeljno. Određene laganije vežbe sopstvenom težinom, mogu očvrsnuti ovaj deo tela i preduprediti nastanak mnogobrojnih problema. Akcenat treba postaviti na razgibavanju i zatezanju mišića donjeg dela leđa, zadnjice i mišića zadnje lože, koji inače svi zajedno uz ostatak "konstrukcije", pružaju podršku kičmi na lumbalnom delu.

Niz prikazanih vežbi u nastavku radite nakon kratkog zagrevanja, u dve do tri serije, svaku u 10-12 ponavljanja, sa pauzama između od 1 minuta.

 

 

donja leđa vežbe za uklanjanje bolova

 

 

1. Istezanje zadnje lože

- Možete je izvoditi ležeći na pod ili kao što je prikazano na slici. Laganim pokretima i sopstvenom težinom pomerajte gornji deo tela ka stopalu, pri tom bez skupljanja noge u kolenu.

 

2. Vežba naizmeničnog podizanja ruke i noge

- Jedna od vežbi koja na adekvatan način aktivira primarno mišiće leđa, a potom i ruku i nogu. Vrlo je važno da u vežbi održavate stabilnost tela, postepeno podižući jednu ruku i jednu nogu na suprotnim stranama tela.

 

3. Parcijalno podizanje tela

- Vežba koja će aktivirati vaše trbušne mišiće ali i donji deo leđa. Važno je da pokrete izvodite laganim sporim tempom sa pružanjem ruku ka napred.

 

4. Vežba istezanja leđa preuzeta iz joge

- Postavite sebe kao na slici, a potom duboko udahnite, izbacite leđa ka spolj i uvijajte tela ka unutra, da bi odmah potom isputali vazduh sa pogledom ka napred i ispravljanjem leđa.

 

5. Vežba istezanja donjeg dela leđa

- Lezite na pod na stomaku sa rukama položenim ispred sebe. Potom pokušajte da lagano izdižete gornji deo tela odgurujući se rukama od tla.

 

6. Bočno izdizanje kukova

- Prikazana varijanta je teža, dok bi lakša bila sa postavljenim kolenima na tlo dok izdižete samo gornji deo tela pridržavajući se laktom priljubljenim za tlo. Ova vežba pored leđa, aktivira i bočne trbušne mišiće pa je možete koristiti i za ojačanje ove mišićne regije.

 

7. Istezanje gluteusa (zadnjice)

- Lezite na leđa sa jednom sakupljenom nogom u kolenu i drugom preko nje. Potom rukama obuhvatite savijenu nogu koja je na tlu i polako je vucite ka sebi, pa promenite nogu.

 

8. Stezanje donjeg dela leđa uz podlogu

- Vežba laganog aktiviranja donjeg dela leđa, kada stežete trbušne mišiće i pokušavate da priljubite leđa uz podlogu dok ležite sa sakupljenim nogama.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 6 guests and no members online