Zašto je važna nedelja aktivnog odmora

Zašto je važna nedelja aktivnog odmora - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Ukoliko ste nekada ili trenutno trenirate iz dana u dan, nedelje u nedelju i meseca u mesec podjednako istim visokim intenzitetom, verovatno ste makar jednom osetili da ste dostigli plato, da gubite na snazi ili performansama. Sakupljeni umor će maskirai vaš realni fitnes nivo, i to samo zato što pružate sve od sebe da tokom svakog sledećeg treninga date maksimum u vežbanju. To je greška koju je možda svako od vas makar jednom doživeo uključujući i neke od nas koji pišemo ovaj tekst za vas.

Ukoliko se to dogodilo, jedino što vašem telu treba u tom trenutku jeste dobar i kvalitetan odmor. Ukoliko iskoristite jednu nedelju vežbanja sa smanjenim opterećenjem, vi u stvari koristite jednostavan metod treninga koji vam omogućava da bezbedno nastavite sa napretkom bez potpunog napuštanja treninga. Ovaj metod će pružiti vašim mišićima adekvatan oporavak, vraćanje nivoa hormona na odgovarajući nivo kao i opuštanja centralnog nervnog sistema. Ovo je apsolutno jako važan deo svakog treninga.

 

Zašto bi svako od nas trebalo da pruži sebi jednu nedelju aktivnog odmora

Jednostavno gledano, što je vaš fitnes nivo i trening napredniji, tako postaje i važnije da pružite sebi jednu nedelju aktivnog odmora. Međutim, ukoliko ste početnik i tek učite o tehnikama vežbi kao što su čučnjevi, mrtvo dizanje, potisak sa klupe i sl., ne morate brinuti o nedelji aktivnog odmora, već nastavite sigurno sa utvrđenim planom vežbanja, jer zasigurno ukoliko pametno trenirate ne možete dostići plato u vežbanju tako brzo. Isto tako za one vežbače, koji već mesecima aktivno treniraju, guraju i vuku ogromna opterećenja, nedelja aktivnog odmora će sprečiti umor i pretreniranost, dok će oba ova faktora u suprotnom usporiti napredak i dalji razvoj.

Ukoliko ste pak profesionalni aktivni sportista i planirate da se takmičite u powerliftingu, drumskoj trci ili triatlonu, nedelja aktivnog odmora postaje imperativ. Kao što znate naše telo nije mašina koju je dovoljno podmazati i učvrstiti kako bi nastavila dalje da radi istim tempom i intenzitetom, pa u tom slučaju postoji nedelja aktivnog odmora u kojoj omogućavamo adekvatan odmor mišićima i celom organizmu ali sa daljim održavanjem stečene snage, mase i kondicije.

 

Kako pravilno iskoristiti nedelju aktivnog odmora

Kako ne bi previše komplikovali, dovoljno je da u vežbama koje radite smanjite intenzitet i opterećenje. Kako bi vam bilo lakše da nedelju aktivnog odmora uvrstite i u svoju trening rutinu, pružamo vam neke od mogućnosti koje možete iskoristiti:

  • smanjite broj serija vežbi
  • koristite manja opterećenja za svaku vežbu
  • smanjite broj ponavljanja
  • povećajte vreme odmora
  • smanjite broj treninga nedeljno
  • smanjite vreme pod tenzijom mišića

Kada se kreiraju programi za naprednije i iskusnije vežbače, obično se govori o periodu od 4 nedelje i mogu izgledati ovako:

1. Nedelja vežbanja od umerenog do visokog intenziteta

2. Nedelja vežbanja srednjeg intenziteta

3. Nedelja vežbanja jako visokog intenziteta

4. Nedelja aktivnog odmora

Ovakav ciklus možete iznova ponavljati i sprečiti kao što smo i ranije naveli ulaženje u plato, umor i nastanak povreda.

nedelja-aktivnog-odmora

Stvari koje možete uraditi tokom nedelje aktivnog odmora

Samo zato što uzimate jednu nedelju aktivnog odmora ne znači da bi trebali i potpuno da se opustite, ukoliko već niste potpuno "sagoreli" sebe od jako, jako teških treninga. Jedino vi možete da sudite o tome.

Ono što možete uraditi tokom ove nedelje jeste da možete pružiti sebi jedan zabavan i malo drugačiji trening. Ukoliko ste i vi jedan od onih vežbača koji sve rade po utvrđenom programu i rutini, možda je vreme da izađete iz nje i probate nešto van svoje zone udobnosti. Možda je vreme da probate pilates ili jogu, odradite trening napolju ili probate vežbe o kojima nikada do tada niste razmišljali.

Ukoliko ste veoma jako trenirali, možda je vreme da uzmete slobodan dan, stavite na papir vaš napredak i pogledate dokle ste u stvari stigli sa svojim vežbanjem. Svoju energiju možete isto tako iskoristiti i da očistite podrum, garažu ili dnevnu sobu, istresete tepihe ili pomognete prijatelju oko nekih drugih poslova. Osim što ćete raditi na sagorevanju kalorija, uradićete i nešto korisno za sebe ili druge a vaš dan će biti ispunjen drugačijim aktivnostima.

Ishrana, spavanje i oporavak. Možda jedini i najbolji način da se i zaista oporavite jeste da pribegnete klasičnom principu koji će vam to i zaista omogućiti. Dobra hrana, odličan san i lagana šetnja u prirodi su možda sve što vam je trenutno potrebno. Nemojte prekoravati sebe što i tog dana niste vežbali, jer vi u stvari ništa ne gubite a mnogo možete da dobijete - potpun oporavak vašeg tela sa kasnijem mogućnošću uključivanja u još aktivniji omiljeni program vežbanja.

 

Nedelja aktivnog oporavka

Ukoliko trenirate na prirodan način, pružate svoj maksimum tokom svakog treninga i trudite se da se hranite zdravo, vi u stvari mislite najbolje za sebe. Međutim, naročito mi muškarci možemo biti skloni preterivanjima, posebno kada je hrana i vežbanje u pitanju. Samim tim, nedelja aktivnog odmora odlično dođe nakon nedelja rada sa ogromnim i teškim opterećenjem i osvajanja ličnih rekorda, kada možete dati oduška sebi i pokloniti malo zasluženog odmora.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 54 guests and no members online