Da li žene mogu izgubiti višak telesne težine bez vežbanja

Da li žene mogu izgubiti višak telesne težine bez vežbanja - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Generalno možemo primetiti sve više starijih žena ali često i mlađih devojaka, da će pre primeniti bilo kakvo drugo "sredstvo", osim fizičke aktivnosti kako bi oblikovale svoje telo na željeni način i izgubile dodatne kilograme. Osnovno pitanje koje postavljamo u ovom tekstu i na koje želimo da odgovorimo jeste da li zaista naš lepši pol mora da trenira kako bi izgubio dodatne kilograme?

Jednostavan odgovor je - NE, ne morate da trenirate kako bi gubili višak kilograma, ali......

Kao i u svemu u životu uvek postoji ono nepotrebno Ali koje često ne želimo da čujemo. Čak i ukoliko ste najpredaniji vežbanju, ne mora nužno da znači da ćete suvišne kilograme sagoreti. U stvarnosti sve se svodi na kraju na kalorije. Kako bi podvlačimo zdravo gubili na težini, jednostavno morate kombinovati vežbanje i normalan i umeren zdrav način ishrane. Verujte da nekoliko sati nekoliko puta nedeljno intenzivnih treninga sopstvenim telom i sa dodatkom manjih opterećenja, biće svakako zdravo za vaše srce i opštu kardiovaskularnu izdržljivost ali ne mora da znači i manje kilograma sa vaših butina i struka. Ovim želimo da naglasimo da iako je fizička aktivnost preporučljiva za sve kategorije ljudi, ona nije primarna kod gubljenja viška kalorija. 

 

Gubitak suvišnih kilograma, vežbanje i vaše najbolje JA

Istina je da ukoliko imate značajnu kilažu i previše viška kilograma sa kojima morate da se izborite, da smanjenjem (ali ne i potpunim ukidanjem glavnih obroka), možete značajno da smršate. Smanjenje totalnog unosa od samo 500 kalorija na dnevnom nivou od uobičajnog unosa doprineće gubitak od najmanje pola kilograma nedeljno.

Morate imati na umu da gubljenje kilograma na ovakav način neće uticati samo na udeo masti već i vaših mišića. Mišići su od suštinskog značaja u ovoj računici za održavanje lepo oblikovanog i zdravog tela. Konačan cilj svake od vas trebao bi da bude izgradnja ili čuvanje stečene mišićne mase a gubitak masnog tkiva. Jedini i pravi način da to i zaista postignete jeste postavljanje akcenta na trening sa opterećenjem i pravilna ishrana.

 

Dobitna formula za vaše bolje JA

Ukoliko žena od 70 kg na trenutnom nivou unosi oko 2.300 kalorija dnevno, a bazalni metabolizam joj iznosi oko 1.600 prema formuli koju možete pronaći i na našem sajtu pod BMR kalkulator, to znači da bi trebalo da svoj dnevni unos kalorija smanji i dovede na 1.600. Ukoliko bi krenula sa vežbanjem i izvodila treninge najmanje 3 puta nedeljno, trošeći najmanje 300 kalorija po jednom treningu, to bi značilo da će samo treningom na nedeljnom nivou gubiti oko 1.000 dodatnih kalorija. Samim tim, data osoba može ubaciti jedan dan slobode i jesti umereno hranu koju obožava (iako je kalorična) i dalje gubiti suvišne kilograme. Ovde navodimo samo primer, koji važi za sve osobe (ukoliko ste naravno zdravi i nemate metaboličkih poremećaja) i može da varira iz nedelje u nedelju. Ne treba se zamarati i jesti tačno u gram svakog dana jer zdrav način života tako gubi svoj smisao. Ono što je potrebno jeste prilagoditi hranu sebi i svom dnevnom ritmu, tako da zdrav način života postane deo vas.

 

Izbegavanje visokog procenta telesnih masti nakon gubljenja viška kilograma

Veliki nedostatak gubljenja viška kilograma nakon određenih rigoroznih dijeta i izbegavanja svega onog što ste ranije jeli u većim količinama, može dovesti do brzog vraćanja telesne težine i izgubljenih kilograma nakon završetka dijeta (takozvani Jo-Jo efekat). Osim toga, većina dijeta uvodi rigorozan unos namirnica koji ne doprinosi dovoljnom dnevnom unosu ugljenih hidrata, masti i proteina, kao i vitamina i minerala i samim tim ugrožava zdravlje. Znajte da nakon završetka bilo koje od dijeta i vraćanju starog režima ishrane, vi u stvari pogoršavate stanje vašeg organizma. Vi postajete u stvari deblji i manje mišićaviji. S obzirom da mišići sagorevaju više kalorija nego masti, razumno je da bi trebali da utičete na veći procenat povećanja mišićne mase nego masti u organizmu. Isto tako vi možete bez fizičke aktivnosti imati normalnu telesnu težinu za vaše godine i visinu, ali sa velikim procentom masti između organa (visceralne masti), čime će vaši mišići biti opušteni a vaše zdravlje pod znakom pitanja.

 

Realnost mršavljenja bez vežbanja

Kao što ste mogli da pročitate realnost je da na duge staze mršavljenje dijetama ili smanjenim unosom kalorija, može uticati na smanjenje viška kilograma ali je na dugoročne staze uslovljeno neuspehom. Kako bi bili istinski zadovoljni i srećni svojim telom, zaista je potrebno da uvedete neku kombinaciju treninga snage i pravilne ishrane. Ne oslanjajte se na zamene za obrok i raznorazne proizvode koji pružaju brze ali neproverene rezultate, već se oslonite na prirodne namirnice kao što su voće i povrće i kvalitetna mesa. Izbegavajte prerađene namirnice i brzu hranu jer su prepune nezdravih masti i aditiva koje nisu dobre za vaše zdravlje. Budite svesne kalorija koje tokom dana unosite, ukoliko je potrebno za početak vodite dnevnik unosa kalorija i fokusirajte se na 3 glavna obroka u toku dana i najmanje 1-2 užine. Pokušajte ukoliko je to moguće da jedete u razmacima od 3-4 sata i verujte sebi i svom telu, jer vi to zaista možete i zaslužujete.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas178
Juče243
Nedeljno1162
Mesečno3339
Ukupno669758

Currently are 13 guests and no members online