Fizička aktivnost u borbi protiv različitih bolesti raka

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Poznato je da fizička aktivnost itekako pomaže u kontroli nad telesnom težinom, održava gustinu kostiju i vitkost mišića, smanjuje rizik od razvoja visokoga krvnog pritiska i šećerne bolesti, podstiče psihološke dobrobiti i smanjuje rizik od smrti povezan sa srčanim oboljenjima. Međutim nedavna istraživanja koja je obavio Američki institut za rak, pokazuju uverljive dokaze da je fizička aktivnost usko povezana sa smanjenjem nastanka raka dojke i debelog creva, a nekoliko studija je dovelo u vezu i fizičku aktivnost i smanjen rizik od raka pluća i raka sluznice materice (endometrija). Ono što je ipak veoma važno napomenuti jeste i da fizička aktivnost nije u jednakoj meri korisna u sprečavanju svih oblika ovih zloćudnih bolesti.

 vezivanje pertli

Rak debelog creva

- Uticaj fizičke aktivnosti na pojavu zloćudnih bolesti najviše se istraživao na polju raka debelog creva. Više stotina studija su potvrdile da osobe sa visokim nivoom dnevne fizičke aktivnosti, nezavisno od njenog intenziteta, trajanja i učestalosti, mogu smanjiti rizik od nastanka raka debelog creva za 30-40% u odnosu na one osobe koje žive sedelačkim načinom života.

Ono što je važno naglasiti jeste da je istraživanje otkrilo da se rizik smanjuje bez obzira na indeks telesnih masti. Optimalan intenzitet i trajanje vežbanja u ovom slučaju veoma je teško utvrditi zbog niza još uvek neutvrđenih činioca, ali procenjeno je da 30-60 minuta umerene do visokointenzivne telesne aktivnosti dnevno pruža najbolji učinak u sprečavanju bolesti.

Kako zapravo fizička aktivnost deluje na razvoj raka debelog creva?

- Pretpostavlja se da odgovor leži u energetskoj ravnoteži, metabolizmu hormona, regulaciji insulina i periodu smanjenja vremena zadržavanja ostataka hrane u debelom crevu. Fizička aktivnost svakako podstiče bolji rad creva i omogućuje da se kancerogeni spojevi kraće zadržavaju u kontaktu sa sluznicom creva. Osim toga, ona deluje na niz upalnih i imunoloških činioca, od kojih neki mogu uticati i na nastanak raka debelog creva.

 

Rak dojke

- U više od 60 različitih istraživanja otkriveno je da fizički aktivne žene imaju manji rizik od razvoja raka dojke od neaktivnih žena. Nažalost opseg uticaja je veoma teško utvrditi jer zavisi od načina na koji je istraživanje sprovedeno, ali je generalno utvrđeno da je učinak najbolji kod žena sa indeksom telesnih masti ispod 25kg/m2.

Naglašavamo da je istraživanje uputilo posebno obraćanje pažnje na bavljenje sportom u adolescenciji, koje u tom slučaju može imati glavnu i veoma važnu ulogu od sprečavanja nastanka raka dojke u starijoj dobi.

Većina studija je i u ovom slučaju pokazala da je 30-60 minuta umerene do visokointenzivne fizičke aktivnosti i zaista povezano sa smanjenjem rizika od raka dojke, a jedno od njih je navelo da čak i brzo hodanje od ukupno sedam sati nedeljno dovoljno utiče na smanjenje rizika od nastanka.

Kako zapravo utiče fizička aktivnost na rak dojke?

- Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost snižava nivo estrogena u kojima mogu biti "zakačene" ove tumor ćelije, a utiče i na snižavanje nivoa lučenja insulina sličnog činiocima izazivanja nastanka ove bolesti. Čak i žene koje su u menopauzi mogu imati koristi od tog mehanizma, jer iako jajnici više nisu aktivni u lučenju estrogena, njih luče ćelije masnog tkiva koje se smanjuju fizičkom aktivnošću.

 

Rak sluznice materice (endometrija)

- Nažalost mnogo je manji deo istraživanja obuhvatio polje endometrije. Postojeća istraživanja na ovom polju sugerišu da je kod fizički aktivnih žena, rizik smanjen za 20-40%. Najveće smanjenje je zabeleženo kod onih sa najvišim nivoom fizičke aktivnosti i to u bilo kom sportu, dok povezanost sa telesnom masom za sada nije utvrđena. Promene u telesnoj masi i promene u nivou i metabolizmu polnih hormona kao što je estrogen, verovatno su glavni biološki mehanizam koji obljašnjava povezanost između fizičke aktivnosti i endometrije.

 

Rak pluća

- Za razliku od dokazanih ispitivanja na drugim poljima ove opake bolesti, u smanjenju rizika za oboljevanje od raka pluća nije toliko izražena. Ipak dvadesetak istraživanja zaista upućuje da fizička aktivnost može smanjiti rizike od nastanka raka pluća, dok najaktivniji pojedinci mogu smanjiti rizike i do 20%. Nažalost u mnogim istraživanjima nije se detaljna pažnja obratila na druge rizične činioce kao što su pušenje ili hronične bolesti disajnih puteva, pa je samim tim procena uticaja fizičke aktivnosti na smanjenje rizika možda i potcenjena. Uz sve to, treba naglasiti da je odnos fizičke aktivnosti i raka pluća vidljiviji kod muškaraca nego kod žena.

 

Uticaj fizičke aktivnosti na sam tok bolesti

- Fizička aktivnost često ne utiče direktno na sam tok bolesti, ali u velikom broju slučajeva značajno može poboljšati kvalitet života jedne osobe i umanjiti rizike za nastanak nekih sekundarnih komplikacija pojedinih bolesti. Primer za to je i slučaj žena koje su nakon dijagnoze raka vežbale umereno (brzo hodale 3-5 sati nedeljno) i samim tim poboljšale izglede za preživljavanje u poređenju sa ženama koje su se retko i malo kretale, korist je bila naročito izražena kod žena sa tumorima.

Pored svega ovoga je važno napomenuti i da fizička aktivnost kao i bilo koji drugi lek ili sredstvo za sprečavanje nastanka bolesti, može imati i svoje nepovoljne učinke ukoliko nije dovoljno dobro planirano, dozirano i sprovedeno. Kod već obolelih osoba je veoma važno fizičku aktivnost sprovoditi prema uputstvima lekara i uz stručnu pomoć kineziologa, kako od nje ne bi imali više štete nego koristi.

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas193
Juče240
Nedeljno682
Mesečno2859
Ukupno669278

Currently are 16 guests and no members online