8 teško prihvatljivih istina o vežbanju

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Mnogi od vas planiraju da krenu sa vežbanjem i zdravim načinom života. Mnogi su već i više puta bezuspešno pokušavali, a neki su možda i već uspeli u tome. Bez obzira na sve, ukoliko fitnes zauzima makar i mali deo vašeg života, možete biti ponosni na sebe. Međutim, kao što i sami znate želje i mogućnosti se puno razlikuju, i nekada je potrebno mnogo više od prostog verovanja da ćete uspeti u nečemu.

Svako od nas ima neke svoje ideje o tome šta podrazumeva trening, koliko bi trebali da izvodimo pojedinih vežbi, serija i ponavljanja. i kakve koristi ćemo od istih imati. Nažalost, većina tih ideja ne temelji se na naučnim istraživanjima i realnosti, i osim toga što u većini slučajeva nećemo imati nikakve koristi, mi ćemo biti u zabludi, da bih nekoliko vremena kasnije i odustali od istih. Razumevanje funkcionisanja tela i načina smanjenja viška kilograma, sticanja mišićne mase ili nekog trećeg cilja kome težite je od ključne važnosti za sticanje zdravih i kvalitetnih navika koje će vas do tih ciljeva i dovesti.

U daljem tekstu želimo da vam predstavimo najčešće zablude koje kruže o vežbanju i kako da ih posmatrate na pravi način.

 

Bilo koji oblik vežbanja mora biti naporan

Vežbanje podiže vaš srčani puls, čini da se pomalo osećate kao da ste ostali bez daha, čini da osećate kao da vas mišići peku, znojite se, i zaista ponekad može biti zamorno i iscrpljujuće. Naravno, mi ćemo vam reći sa sigurnošću da će vremenom vežbanje postajati sve lakše i da sve što treba jeste da ostanete dosledni i uporni. Međutim, pored toga što vežbanje zahteva kretanje, ono mora da bude i izazovno kako bi uticalo na ostvarenje zadatih ciljeva. Ono što je najvažnije jeste da na samom početku postavite pravilne osnove za vežbanje kako bi postepeno ulazili u rutinu, sprečili nastanak povreda i prevelikih upala i zavoleli ga ukoliko je to ikako moguće. Kako bi vežbanje učinili zabavnim i lakšim, prikupite sve potrebne informacije o tipu treninga koji želite da izvodite, načinu disanja, vremenu koje je potrebno da se uradi trening, adekvatnom broju serija i ponavljanja, adekvatnom načinu izvođenja pokreta i svemu onome što zadati trening zahteva. Samo na takav način vaš trening može imati smisla a i vi potom možete uživati u istom.

 

Svaki pokret se ne može računati kao vežba

Bez obzira da li se vrpoljili na vašem krevetu, hodali po kancelariji, iskoristili stepenicu više umesto lifta, ili igrali tenis na vašem Wii emulatoru, osim toga što je svaki oblik kretanja dobar za vas, ne može se računati kao fizička aktivnost. Kako bi aktivnost uračunali kao pravu vežbu, ona mora da zadovolji određene parametre. Parametri se odnose na rad srca, pluća, krvnih sudova i mišića, trajanje aktivnosti i načina izvođenja pokreta. Fizička aktivnost kao takva trebala bi podići nivo srčanih otkucaja, trebala bi trajati najmanje 5-10 minuta, i trebala bi po mogućstvu da sadrži deo istezanja i kondicioni deo. Samo na takav način možemo govoriti o fizičkoj aktivnosti.

 

Jedan ili nekoliko treninga ne mogu poništiti uticaj sedentarnog načina života

Svako od nas ima neki svoj životni stil koji svakodnevno prati i koji mu odgovara. To može podrazumevati spavanje koje zauzima svakako najveći deo noći svakoga od nas, odlazak na posao ili u školu, boravak pored računara, za volanom ili na nekom sastanku, a za većinu vremena koje provodimo u toku dana možemo sa sigurnošću reći da obuhvata sedenje. Brojna istraživanja su pokazala da trening od 2-3 puta nedeljno koji obuhvata 10,30 ili 60 minuta vežbanja, svakako ne može nadomestiti ili ublažiti efekte sedentarnog načina života koji se odvija nakon i pre njega. To jest, samo zato što ste krenuli sa treningom ne znači da ostalo vreme trebate provoditi potpuno neaktivni. Veoma je važno da i tokom vremena kada odmarate od svog treninga šetate, vozite biciklu, trčite, plivate, igrate neki timski sport sa prijateljima, naravno sve u zavisnosti od svog vremena i ostalih obaveza. Verujte nam da se svaka aktivnost koju izvodite u toku dana računa, da je podjednako važna i da svakako može imati velike koristi na vaše zdravlje na duže staze. Tek tada možete za sebe reći da vodite aktivan stil života.

 

Ne sagorevate onoliko kalorija koliko zaista mislite

Koliko često možete videti na reklamama fraze poput "sagorite 800 kalorija za samo sat vremena" ili "smršajte lako za samo mesec dana". Istina je, da su to fraze napravljene kako bi reklamirale neki proizvod i naterale vas da ga kupite. U tekstovima koje čitate na našem sajtu želimo biti realni i predstavljamo vam najpribližnije brojeve potrošnje kalorija u zavisnosti od fizičke aktivnosti koju sprovodite i u zavisnosti od težine koju trenutno imate a od čega sve u stvari zavisi. Jedan od najlakših i najpribližnijih mogućnosti merenja potrošnje kalorija jesu i "heart rate monitori", odnosno uređaji koje nosite sa sobom a koji mogu da budu u obliku ručnog sata ili programa na vašem pametnom telefonu koji će za vas računati potrošnju kalorija u toku dana ili u toku trajanja neke aktivnosti. Birajte one koji sa sobom imaju i kaiš koji stavljate oko svog struka koji u stvari meri broj vaših srčanih frekvencija. Pomoću ovih sprava možete pratiti svoju aktivnost tokom trčanja, plivanja, igranja timskih sportova, vožnje bicikla, vežbanja u teretani ili bilo čega drugog što vam može pasti napamet. Sve o monitorima srčane frekvencije pročitajte i na našem sajtu klikom na monitori srčane frekvencije.

 

Vežbanje vam "neće" dozvoliti da jedete šta god poželite

Šetnjom oko bloka nećete zaraditi čokoladicu. To jest ne treba da se upuštate u isti način ishrane ukoliko ste krenuli sa treningom, samo zato što smatrate da ćete sve te kalorije ionako potrošiti, stvari su zapravo malo drugačije. Znajte da je uvek mnogo teže sagoreti kalorije nego ih uneti u sebe. Ukoliko je vaš cilj da izgubite višak kilograma, svakako morate napraviti određene korekcije u svojoj ishrani. Takođe, nije nimalo zdravo preskakati obroke ili unositi minimalan broj kalorija kada trenirate. Morate pronaći odgovarajući balans proteina, ugljenih hidrata, masti, vitamina i minerala koji će vam omogućiti zdrav način života, održavanje zdrave telesne težine a ujedno i gubitak viška kilograma i dostizanje zacrtanog cilja. U redu je da povremeno "počastite" sebe određenim slatkišom, ali to ne znači da bi trebalo da radite svakog drugog dana.

 

Vežbanje samo neće promeniti vaše telo

Ovo je jedna od najvećih zabluda koje postoje. Većina osoba smatra da će treningom koji su videli na you tube-u, tv-u ili u nekom od časopisa, potpuno i sigurno oblikovati svoje telo. Verujte nam da u većini slučajeva osim treninga, potrebno je i dosta vremena i zalaganja, pravilne ishrane, a kod većine fitnes eksperata ono što se ne prikazuje jesu i suplementi a često i zabranjene supstance koje su u stvari glavni razlog njihovog trenutnog izgleda. Morate razumeti da prirodan način skidanja viška kilograma ili sticanja mišićne mase zahteva mnogo duže vreme od onih koji konzumiraju i mnogobrojna dodatna sredstva koje vam ne bi nikada preporučili. Zdrav životni stil podrazumeva 3-5 manjih obroka dnevno, sa 3-5 treninga nedeljno, uz konstantnu aktivnost i tokom ostalog dela dana i baziranje na zdravim životnim navikama (bez duvana i alkohola, dovoljno tečnosti u toku dana, više salata, nemasnog mesa i složenih ugljenih hidrata sa žitaricama, i dovoljno voća i povrća). Neka zdrav životni stil postane deo svakodnevnog života, tako da o tome prestanete da razmišljate, već se prepustite i uživajte u svom lepom i zdravom izgledu.

 

Moraš to raditi zauvek

Mnogo ljudi prosto ne voli da se kreće i vežbanje smatra kratkotrajnom aktivnošću koja će dovesti do cilja koji nadaju se biće dugoročan. Uglavom kada se dostigne neki cilj, dolazi do zapuštanja i vraćanja na stare životne navike. Najteže je početi i dostići određeni zacrtani cilj, ali nakon toga sve što trebate jeste da ga održavate i budete umereni u svemu, mada je to često mnogo lakše reći nego učiniti. Da li znate da za samo nekoliko nedelja nedostatka treninga, počinjete gubiti na snazi a potom i na mišićnoj masi i kardiovaskularnoj izdržljivosti. Osim toga ukoliko nastavite da unosite veći broj kalorija nego što trošite, i ukoliko zapostavljate svoj trening, može vrlo lako doći do toga da povećate svoju telesnu težinu to jest da dobijete višak neželjenih kilograma. Ono što bi svakako trebalo jeste da pronađete fizičku aktivnost koja vas ispunjava, koju volite i koju možete izvoditi celog svog života, a da vam ne predstavlja ogromno opterećenje, jer samo tako možete održati zdrav fitnes stil života i uživati u onome što donosi na duže staze.

 

 Rutina je najveći neprijatelj treninga

Rutina je uglavnom dobra za neke druge stvari kao što je na primer ishrana, spavanje, ali za vežbanje nikako. To jest ukoliko izaberete način treninga koji možete da pratite, ali tokom dužeg vremenskog intervala ne menjate tempo, broj serija i ponavljanja, brzinu i način izvođenja pokreta, vi u stvari samo gubite svoje dragoceno vreme. Ne dozvolite da vaši treninzi postanu indentični i monotoni, jer se vaši mišići vrlo brzo navikavaju na tip treninga koji im postavljate tako da već nakon nekog kratkog vremena pošto su uslovljeni da rade istu stvar ne pokazuju nikakvu promenu i napredak. Samim tim, veoma je važno da sebi postavljate nove ciljeve koji mogu biti raznoliki i mogu se ticati brzine, načina izvođenja pokreta, tempa, broja serija i ponavljanja, vrste fizičke aktivnosti itd. Zapamtite, da vaše telo žudi za promenama i odgovara na njih u zavisnosti od toga koliko su konkurentne. To ne znači da bi trebalo tokom svakog treninga da radite vežbe do otkaza ili dok ne popadate, već da tokom svakog puta dodajete minimalne promene koje će tokom dužeg vremena doprineti velikim promenama vašeg fitnes razvoja.

 

Savet

Istini je ponekad teško pogledati u oči, ali na kraju ona može biti oslobađajuća i pomoći vam da neke činjenice prihvatite i postignete najbolje od sebe kako u vežbanju tako i u životu.

 

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas192
Juče240
Nedeljno681
Mesečno2858
Ukupno669277

Currently are 17 guests and no members online