Šta ukoliko izgubite volju za vežbanjem

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Svi mi koji treniramo već neko duže vreme, znamo i da to nije uopšte lako. Bez obzira da li trenirate 2, 3 ili 5 puta nedeljno, vi morate uložiti određeno vreme. Najteže je svakako odlučiti se za prvi korak i krenuti sa treningom. Često je veoma teško i održati konstantan režim poštovanja vremena za odlazak na trening i uskladiti ga sa sopstvenim obavezama. O tome svedoče i mnoga brza odustajanja od treninga posle samo nedelju ili dve vežbanja. Nakon nekog vremena konstantnog treniranja saznate i sami da osim toga što nije lako, rezultati ne dolaze preko noći već se morate "grčevito" boriti da dođete do njih. Čak i tada kada se konačno pojave rezultati, morate raditi na tome da se oni zadrže. Ukoliko i sami trenutno osećate neku vrstu zasićenja treningom, u ovom tekstu pripremili smo za vas 8 motivacionih metoda koje će vam pomoći da nastavite dalje sa svojim treninzima, da ih učinite zanimljivim i uzbudljivim i što je najvažnije da uspete ka svome fitnes cilju koji ste zacrtali.

 mrzim da vežbam

Mislite pozitivno

Bez obzira čime se bavili u svom životu, za sve je potrebna motivacija. Kada ste mali, motiviše vas igra, društvo i roditelji, kada odrastete stvari postaju komplikovanije jer sami odgovarate za svoje postupke i svoj život. Razmislite koje su to stvari koje su vas u prvu ruku i motivisale da krenete sa treningom - da li je to skidanje viška kilograma, dobijanje na masi, poboljšanje agilnosti, poboljšanje izdržljivosti ili nešto treće. Odgovori na ovakva pitanja neka vam stalno budu u svesti, pa ukoliko ne možete da ih se setite najbolje da ih zapišete na nekom vidnom mestu kako bi ih imali stalno u vidu. Zapamtite da možda nikad neće biti idealna situacija i trenutak za trening. Vreme može biti ružno, vi umorni, prijatelj sa kojim idete da vežbate može često kasniti, teretana može biti daleko pa će vas mrzeti da hodate do nje itd. Međutim pored svega znajte da je potrebno samo malo dobre organizacije, malo motivacije i želje za uspehom i za nekoliko meseci ne samo da ćete biti prezadovoljni rezultatima, već više nikad nećete odustati od treninga.

 

Pronađite trening partnera

Kaže se da je u dobrom društvu uvek sve mnogo lakše. Kada imate partnera pored sebe, trening postaje izazovniji i pomalo takmičarski. Pronađite nekog pored koga se osećate dobro i motivisano za trening i neko ko je isto toliko zagrejan za trening kao i vi. Ono što je najvažnije jeste da vreme sa partnerom iskoristite za trening a ne za prepričavanje sinoćnjeg izlaska.

 

Odredite ciljeve i raspored treninga

Ukoliko krenete na trening bez ikakvog cilja i programa, znajte da je takav trening već unapred osuđen na propast. Ukoliko ne trenirate konstantno i progresivno, teško je da ćete videti bilo kakve rezultate. Najvažnije je da na početku pronađete dovoljno dobre i kvalitetne informacije o tome kako trening treba da izgleda da bi dostigli određene zacrtane ciljeve. Trening bi trebalo da shvatite kao bilo kakvu obavezu koju ste prihvatili u životu, koju plaćate i za koju očekujete da se pojave rezultati nakon određenog vremena. Uvedite svoj način praćenja napredovanja na treningu, zapisujte i vodite dnevnik. Dobro isplanirajte dane treninga i vreme u kome ćete trenirati. Vreme i raspored treninga ne bi trebali često da se menjaju iz razloga što se vaš organizam prilagođava na određene promene, pa će vam biti mnogo lakše da uskladite jedan plan koji ćete dosledno pratiti.

 

Odaberite pravu muziku

Dobar odabir muzike neće samo da vas izoluje od drugih u teretani u kojoj vežbate, već će vam omogućiti i dodatnu motivaciju. Istraživanja su pokazala da muzika na neverovatan način omogućava da se brže i energičnije krećete i uradite na treningu stvari za koje niste ni sanjali do tada da možete. Kreirajte svoju listu omiljenih pesama na telefonu, I-podu ili tabletu tako da uvek kada i samo čujete određenu pesmu imate motivaciju za vežbanjem.

 

Promenite način treninga

Ukoliko se konstantno pridržavate jednog istog programa, nakon nekog vremena može se desiti da potpuno izgubite motivaciju za treningom. Bez obzira da li vežbate zbog kondicije, snage, agilnosti, izdržljivosti ili brzine, trening se može izvesti na mnogo načina. Informišite se o načinu treninga koji izvodite i saznajte načine na koji se treening može menjati. Na primer, to može biti u broju serija i ponavljanja, vremenu odmora i trajanja izvođenja vežbi, u brzini izvođenja treninga, kombinaciji različitih vežbi, broju treninga nedeljno itd. Bilo koja od tih promena, omogućiće dodatnu motivaciju ali i brže sticanje rezultata.

 

Prilagodite trening sebi

Savetujemo vas da nikada ne pratite trening vašeg idola ili druga/rice koji već duže vreme treniraju. Ono što vi ne znate u tim situacijama jeste na koji način i kada su oni počeli sa treningom, kako se hrane i na koji način njihovo telo prihvata trening koji su izabrali. Prilagodite trening sebi pre svega u skladu sa svojim obavezama, cilju koji želite da ostvarite i vremenu kojem raspolažete. Znajte da nekada i trening od 20 minuta može biti dovoljno učinkovit ukoliko ga odradite na pravi način.

 

Ne pretrpavajte se hranom pre treninga

Hrana je veoma bitan deo svakog treninga jer od ishrane zavisi i da li ćete uspeti da ostvarite zacrtane rezultate. Znamo da većina vas ima naviku da konzumira jedan do dva obilna obroka dnevno ali i sami znate da na takav način pretrpavate organizam hranom i na duži period stvarate u organizmu ogromna skladišta masnih naslaga. Naročito je važno da ne unosite ogromne količine hrane pre treninga. Pre treninga bi trebali pojesti laganiji obrok koji će obezbediti dovoljno energije za vaš trening a u isto vreme neće vas pretrpati hranom i stvoriti probleme sa želucem i nadimanjem. Držite se uravnoteženih obroka u toku celog dana tako da nemate problema sa osećajem gladi pre treninga.

 

Uzmite odmor

Ukoliko osećate veliki zamor nakon višenedeljnih treninga, nemate više motivacije kao na početku i jednostavno osećate da vas mrzi da odlazite na svoj trening, možda je vreme da uzmete odmor. Pokušajte sa par dana do nedelju odmora, tako da ne radite nikakav trening već zaista odmarate. Vaše telo će imati priliku da napuni baterije i odmori, a vi ćete imati priliku da sastavite novi trening, odgledate motivacioni video svog ili svojih idola za vežbanjem, i nakon samo nekoliko dana shvatićete da u stvari ne možete bez svog treninga.

 

 Savet

Pa čak i ukoliko izgubite volju za vežbanjem ne očajavajte. Uvek razmišljajte da ste do sada dok ste se bavili nekim sportom, vi u stvari dobro činili vašem zdravlju. Prisetite se svih dobrih stvari koje vam je sport doneo, i zašto uopšte želite ili morate da prestanete sa istim. Znajte da na kraju svega samo je potrebno malo dobre volje, malo slobodnog vremena, dovoljno motivacije i želja za promenom.

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas193
Juče240
Nedeljno682
Mesečno2859
Ukupno669278

Currently are 13 guests and no members online