Novak Đoković

Novak Đoković - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Dovoljno je samo reći – najbolji teniser sveta. A 2012. godine proglašen za najboljeg sportistu Evrope u izboru Međunarodnog udruženja sportskih novinara. Dobitnik je brojnik medalja, nagrada i priznanja koje je osvojio svojim napornim i predanim radom, noseći sa sobom prirodan šarm kojem niko ne može odoleti.

Reket je prvi put uzeo u ruke sa samo četiri godine. Ono po čemu se razlikuje od drugih i što ga čini jedinstvenim jeste predanost, veliki talenat, ozbiljnost i odgovornost kada je sport u pitanju. Zlatnim slovima ispisao je istoriju tenisa u Srbiji i postavio temelje lepše budućnosti ovog sporta na ovim prostorima.

Tokom prvih godina svoje karijere često loše odigrani mečevi i odustajanje sa istih pripisivani su njegovom lošem zdrastvenom stanju. Sada, on je na vrhu sveta, izgleda bolje nego ikada i u odličnoj je formi. Šta se u stvari desilo?

Mnogo ljudi je radilo i još uvek radi sa njim, i dosta toga je izmenjeno kada je reč o treningu i načinu ishrane ovog sportiste. Svakako da je postigao viši nivo kondicije i spremnosti koja mu je omogućila da izdrži na terenu i po 5 sati tokom napornih utakmica i da pruži svoj maksimum na terenu kada je najpotrebnije.

 

Biografija

78336 novakdjokovic23e1332416606635 650x460

Novak Đoković je rođen 22. Maja 1987. u Beogradu od oca Srđana i majke Dijane. Njegova dva mlađa brata, Marko i Đorđe, takođe su teniseri sa profesionalnim aspiracijama.

Danas živi u Monte Karlu – Monako. Sa današnjim trenerom Marijan Vajdom sa kojim je postigao najviše uspeha u svojoj karijeri trenira od 2006. godine. Novak govori četiri jezika: srpski, engleski, nemački i italijanski.

U leto, 1993. godine primećen je od strane tadašnje velike Jugoslovenske legende tenisa Jelene Genčić na Kopaoniku, gde su njegovi roditelji vodili restoran brze hrane. Videvši ga na terenu, Jelena Genčić je tada izjavila „Ovo je najveći talenat koji sam videla posle Monike Seleš“. Jelena je radila sa Novakom punih šest godina, posle čega je zbog svog brzog razvoja Novak pošao dalje vani u potrazi za konkurencijom i svetlijoj budućnosti u ovom sportu.

Pošto je Jelena kontaktirala Nikolu Pilića, 12-godišnji Novak se seli u Nemačku, gde se upisuje na Pilić akademiju tenisa i tamo provodi četiri godine.

Sa 14 godina on počinje svoju međunarodnu karijeru osvojivši Evropsko prvenstvo u singlu, dublu i ekipna takmičenja. Novak je poznat po svom vedrom duhu i čestim duhovitim imitacijama drugih tenisera. To je postalo očigledno posle US Open-a 2007. godine gde je zabavljao publiku imitirajući tenisere kao što su Rafael Nadal i Marija Šarapova.

Novak je takođe i član kluba „Šampioni za mir“, grupa najpoznatijih elitnih sportista posvećenih promovisanju mira u svetu kroz sport.

Novak Đoković je dobio najveće odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, jer je pokazao veliku ljubav prema crkvi, pružio je veliku pomoć srpskom narodu, crkvama i manastirima.

Novak je veliki fan fudbalskog kluba Crvena Zvezda, italijanskog kluba Milan i portugalskog kluba Benfike.

Njegov idol u odrastanju bio je Pit Sampras.

 

991011-novak-djokovic

 

Ishrana

Glavni aspekt koji je uticao na njegovu energiju tokom igre jeste ishrana. Izbacio je potpuno namirnice koje sadrže gluten jer je utvrđeno da je na neki način alergičan na gluten i da on ne odgovara njegovom organizmu. To znači da ne može pravilno da svari proteine koji dolaze iz pšenice tako da je morao da izbaci sve namirnice koje sadrže ovaj protein. Zajedno sa nutricionistima prilagodio je ishranu, dobio veću izdržljivost na terenu i veću energiju tokom utakmica.

 

Fitnes komora koja je pomogla Novaku

cvac

Kako bi poboljšao svoje atletske performanse veći deo vremena je provodio u specijalnoj fitnes komori u obliku jajeta koje je napravila kompanija pod imenom CVAC. Ova komora simulira intenzivno vežbanje, dodavajući kiseonikom obogaćene ćelije u telo osobe koja je koristi a proteruje nagomilanu mlečnu kiselinu.

Ova komora je vrlo slična hiperbaričnim komorama (udisanje čistog kiseonika pod pritiskom većim od atmosferskog - blagovremena primena kiseonika pod pritiskom (HBO) sprečava ostećenje ćelije i organizam u celini izazvanog nedostatkom kiseonika i dovodi do izlečenja, regeneracije i potpunog oporavka organizma ako je oštećenje već nastalo) za koje ste verovatno čuli.

Ova komora simulira visinksi trening, vrši kompresiju mišića pomoću pumpi i kontrolisanih ventila a uslovi u njoj se mogu prilagođavati u zavisnosti od potreba. U prenosnom smislu ova komora pomaže telu da lakše apsorbuje kiseonik, legalna je i ne ulazi u polje dopinga. Svetska anti doping agencija je nije zabranila ali njeno mišljenje je da ova komora „narušava duh sporta“. Međutim mnoge osobe koje su je probale smatraju da ne donosi ništa posebno i da je nepotrebna, međutim kada je reč o Novaku rezultati govore sami za sebe i neizostavni su.

 

 

Trening šampiona

Pored pravilne ishrane i neobične komore koja je jako puno pomogla Novaku neizostavna je velika predanost radu i treningu na kojim ovaj momak provodi ogroman deo svog vremena. Mnoge vežbe radi do tačke iscrpljenosti sa velikim brojem ponavljanja, a mnoge su povezane i sa njegovim bekhend udarcem, koji mnogi smatraju najboljim bekhend udarcem na svetu. Ono što ga razlikuje od drugih tenisera je što uvek radi na usavršavanju svakog svog udarca do perfekcije.

Veliki deo programa vežbanja koje sprovodi povezane su sa brzim promenama pravca bez kojih je profesionalni tenis nezamisliv. Novak često radi brze i kratke sprinteve sa promenom pravca koji mu omogućavaju „letenje“ po terenu i stizanje i najudaljenijih protivničkih loptica.

Tenis je specifičam sport je zahteva veliku kondicionu spremnost, fleksibilnost, snagu, brzinu i koncentraciju. Poboljšanjem ovih parametara znači da teniser postaje jači. moćniji, brži, fleksibilniji, izdržljiviji na terenu, ima bolju ravnotežu i koordinaciju pokreta. Sve ovo treba dodati na tehniku koja je neizostavna u tenisu, razvijanje dobre strategije i mentalnog fokusa.

Trening i fitnes velikih elitnih sportista se drže uglavnom u strogoj tajnosti i veoma je teško saznati kako neko zaista trenira ukoliko sportista sam ili neki član njegovog tima ne otkrije poneki detalj iz treninga. 2009. Novak je angažovao novog kondicionog trenera  Gebhard Phil-Gritsch, bivšeg trenera igrača po imenu Thomas Muster, poznatog kao jednog od najspremnijih igrača tenisa u istoriji. Novaku je tokom teniskih turnira najviše nedostajala izdržljivost na terenu i najveći akcenat je i bio na tome.

Posmatran je svaki detalj Novakove igre i mogućnosti za poboljšanjem njegove kondicije. Radili su u početku dosta na jačanju nogu putem eksplozivnih treninga, potom na ravnoteži i fleksibilnosti. Novak je poznat po tome što je jedan od najfleksibilnijih igrača tenisa. Pored klasičnog istezanja, uveo je u svoj trening program i jogu, koja mu je izuzetno pomogla da razvije fleksibilnost i mentalnu oštrinu.

Svi budući teniseri od Novaka mogu naučiti jedno - nikad nije kasno da se poboljša igra, tehnika i specifične kondicione karakteristike jednog tenisera.

Ukoliko želite da makar malo osetite Novakovu spremnost na terenu, počnite da radite jogu, uz kombinaciju eksplozivnih treninga, stavljajući akcenat na trbušne mišiće i leđa. Čak i 20-30 minuta ovakvog treninga nekoliko puta nedeljno može vam dati velike prednosti na terenu. Razmišljajte pozitivno i verujte u sebe, nikada ne odustajte i rezultati će doći.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas14
Juče243
Nedeljno998
Mesečno3175
Ukupno669594

Currently are 16 guests and no members online