Wladimir Klitchko

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Vladimir Kličko je ukrajinski profesionalni bokser u teškoj kategoriji. Zajedno sa svojim bratom Vitalijem drži najveće svetske naslove u teškoj kategoriji boksa. Kličko je prvak u "WBA (Super)", "IBF", "WBO", "IBO" i "The Ring Heavyweight Champion". Kličko je najduži šampion u istoriji teške kategorije boksa sa najvećim brojem titula.

Od 2005. godine Vladimr Kličko je postao dominantna sila u teškoj kategoriji, pobedivši većinu najboljih šampiona ove kategorije.

 

Biografija

 

Vladimir Kličko (25. 3. 1976.) rođen je u mestu Semipalatinsk u Kazahstanu. 2004. godine sa svojim bratom preselio se na Beverli Hils, Kalifornija u Americi. Boksuje od 1990. godine. Univerzitetski je doktor sporta i filozofije. Govori četiri jezika: ukrajinski, ruski, nemački i engleski.  Svetsku pažnju dobio je posle letnje olimpijade 1996. godine u Atlanti, Džordžija. Pobedio je tada Paea Wolfgramm i osvojio zlatnu medalju u superteškoj kategoriji. Dobio je nadimak - doktor macola.

Vladimir je strastveni šahista, golfer, surfer ali i humanitarac. Oba brata Kličko su bila uključena u dobrotvorne aktivnosti namenjene podršci deci širom sveta. Osvojili su humanitarne nagrade pod nazivom "Fight For Peace" i "Sport for Good". Kasnije su se složili da budu ambasadori UNESCO (Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu) koja podržava više od 180 projekata u 87 zemalja.  Obojica su i ambasadori dobre volje pri humanitarnoj Laureus fondaciji. Bore se već godinama protiv korišćenja droge i prevenciju pojave side.

 

Ishrana šampiona

 

Dejvid Vilijams ima jedinstvenu reputaciju kada su u pitanju sportski saveti i ishrana. Trenutno je kuvar i kamp menadžer bokserskog šampiona u teškoj kategoriji Vladimira Klička.

Vilijams je poznavanje kulinarstva razvijao tokom dve decenije. Osnivač je poznatog Mogan kafića. Međutim kasnije odlučuje da proda kafić i potpuno se preda Vladimiru Kličku. Po njemu, odluka je bila veoma teška, ali velika ljubav prema sportu i poštovanje prema Vladimiru je prevladalo.

Vilijams je veliki poznavalac ishrane i uloge kalorija kod sportista. Po njemu "kalorije iz ovsene kaše i kalorije iz pice sa sirom mogu biti potpuno iste ali se njihova nutritivna vrednost razlikuje kada se u obzir uzmu ugljeni hidrati, holesterol i zasićene masti". Jednostavno rečeno po njemu, svakog dana imate na raspolaganju određen "budžet" kalorija, a na vama je da učinite da se svaki deo tih kalorija pravilno iskoristi i unese u organizam. Prema Vilijamsu, masti iz ishrane je skoro nemoguće ukloniti osim ako jedete povrće na pari, i salatu bez preliva čime gubite i ukus....bljak.

Vilijams ističe da nisu sve masti podjednake, i savetuje na smanjenju zasićenih masti u ishrani. Kada je u pitanju optimalan unos ugljenih hidrata, masti i proteina Vilijams preporučuje sledeći odnos:

  • 40-45% ugljenih hidrata;
  • 25-30% proteina;
  • 30-35% masti.

Navodi da treba ograničiti dnevni unos soli na 2500 mg. U ishrani daje prednost grilovanom i mesu na roštilju (piletina, riba) naravno sa otklonjenom kožom kada je u pitanju piletina. Daje veliki akcenat na unosu proteina sa naglašavanjem proteina biljnog i životinjskog porekla. Uz svaki obrok obavezna je salata po njemu kako bi se sprečio zatvor i omogućila normalna probava ali i odgovarajući unos vitamina i minerala.

Davidov istiniti talenat leži u činjenici da ume da spremi izvrsnu hranu sa odgovarajućom nutritivnom vrednošću, bez žrtvovanja ukusa. Veliki je ljubitelj začinskog bilja, a kao zamenu za šećer koristi u pripremi hrane med.

Kada je reč o dodacima ishrani on ima sledeći savet. Naglašava da se ljudi zanose suplementima (dodaci ishrani) i da je najbitnije osloniti se na dobro isplaniran način ishrane. Jedino što se može dodati na svakodnevnu ishranu jesu vitamini kod sportista. Povremeno se može dati prednost amino-kiselinama u fazama povećanja mišićne mase, ali on je mišljenja da mnogi pribegavaju suplementima iz razloga veoma loše dnevne ishrane koju žele da nadopune na ovaj način.

Prema Vilijamsu, ono što koristite u ishrani je predstava vaše svakodnevice i vas samih. Ukoliko imate najbolje "gorivo" nećete imati problema i imaćete vrhunske performanse, ali ukoliko vašem telu dajete "loše gorivo" ono neće funkcionisati na njbolji način a možete i da se razbolite ukoliko imate veliku fizičku aktivnost sa lošom ishranom.

 

Trening šampiona

Da bi postao šampion i održao se dugo na ovom mestu Vladimir je morao jako puno i dobro da trenira. Trening se sastoji od kombinacije vežbi koje razvijaju snagu i moć, ali i brzinu i eksplozivnost.

 

Primer jednog od Kličkovih treninga:

Simultani udarci sa bućicama

  • Držite čvrsto par bućica manje težine i simulirajte boks udarac direkt tokom jednog minuta. Potom simulirajte aperkat udarce tokom jednog minuta pa kroše. Odmorite jedan minut a zatim ponovite još šest krugova sa većom ili istom težinom sa kojom možete raditi tokom perioda od 3 minuta. Svaki pojedinačni simulirani udarac treba da traje najmanje 1 minut.

Simultani udarci sa medicinkom

  • Uzmite loptu medicinku u jednu ruku i bacajte na zid, prilikom vraćanja lopte uhvatite je drugom rukom i ponovite isto. Ceo postupak treba da traje oko 3 minuta. Pokreti rukama treba da se izvode kao u prvoj vežbi sa tegovima - direkt, kroše i aperkat.

Čekić (hammer curl)

  • 3 serije sa 20 ponavljanja. Kličko koristi tegove od 15kg. 

Pregib bućica na kosoj klupi (incline curl)

  • 3 serije sa 20 ponavljanja. Kličko koristi tegove od 15 kg.

Vreća (heavy bag)

  • Udara vreću tokom perioda od 5 minuta, potom vezuje za zglobove težine od 1kg i nastavlja da udara tokom 30 minuta.

Propadanja

  • 3 serije od 30 ponavljanja

Potisak konopca (triceps pushdown)

  • 3 serije od 20 ponavljanja

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas79
Juče241
Nedeljno79
Mesečno3896
Ukupno670315

Currently are 8 guests and no members online