Michael Phelps

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Majkl Felps (30.06.1985.) - američki plivač, osvajač 14 zlatnih olimpijskih medalja i vlasnik nekoliko svetskih rekorda u plivanju. Felps je osvojio 8 medalja na Olimpijskim igrama 2004. u Atini, što ga je izjednačilo sa sovjetskim gimnastičarem Aleksandrom Ditjatinom po broju osvojenih medalja na jednim Olimpijskim igrama. Ukupno, Felps je osvojio 16 olimpijskih medalja (14 zlatnih i 2 bronzane): osam na Olimpijskim igrama u Atini i 8 na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu (sve zlatne uz oborene svetske i/ili olimpijske rekorde), što ga je učinilo sportistom sa najviše osvojenih medalja. Felps je sa osam zlatnih medalja u Pekingu takođe oborio rekord Marka Spica po broju osvojenih zlatnih medalja na jednim igrama.

Felpsovi međunarodni uspesi, uz brojne svetske rekorde, doneli su mu nagrade za najboljeg plivača na svetu 2003, 2004, 2005, 2006. i 2007. i najboljeg američkog plivača 2001, 2002,2003, 2004, 2005, 2006. i 2007. Felps je do sada u svojoj karijeri osvojio 47 medalja: 39 zlatnih, 6 srebrnih i 2 bronzane. U ovaj broj su uračunate medalje na svim takmičenjima na kojima je učestvovao: Olimpijske igre, svetska prvenstva i pan-pacifička prvenstva.

 

Biografija

US-swimmer-Michael-Phelps-008

Felps je rođen i odrastao u Baltimoru, gde je maturirao u srednjoj školi Touson 2003. Sa plivanjem je počeo u sedmoj godini. Od 2004. do 2008. je studirao marketing i menadžment u sportu i trenirao na Univerzitetu Mičigena u En Arboru. Sa 15 godina prvi put se predstavio svetu na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine kao najmlađi američki plivač. Tada nije osvojio medalju, ali mu je takmičenje pomoglo u sticanju velikog iskustva. Samo 5 meseci kasnije postavio je svoj prvi svetski rekord - 200m delfin. Posle toga je sve krenulo da se razvija svojim tokom i danas predstavlja jednog od najvećih olimpijskih sportista svih vremena i jednog od najspremnijih plivača.

Njegova visina je 1,93m i težina (84kg), ima relativno kratke noge za svoju visinu, ali neverovatno duge ruke, što znači da ima neverovatno dobru građu, pogodnu upravo za plivača. S obzirom da ima i velika stopala, koja se ponašaju kao peraja i omogućavaju lako odgurivanje od zida i lako isplivavanje stila delfin, zbog čega je i dobio nadimak "ljudski delfin".

Zanimljivo je da je Felps u mladosti imao dijagnostikovan ADHD - Hiperkinetički poremećaj ( problem sa pažnjom, hiperaktivnost i impulsivnost. Mnoga deca u ranom detinjstvu imaju pomenute oblike ponašanja u sklopu normalnog razvoja; opisani simptomi mogu biti i znaci nekih drugih poremećaja zbog čega je neophodna precizna dijagnostika i ispitivanje prilikom postavljanja dijagnoze).

Sa plivanjem je počeo sa 7 godina, delom prema nagovoru njegove sestre, a delom kako bi mu plivanje pružilo izduvni ventil zbog pomenutog poremećaja.

 

Telo Majlk Felpsa

101912-news-fittest-man-ever-1-ss-662w-at-1x

Srce Felpsa pumpa 30 litara krvi kroz mišiće svakog minuta, što predstavlja duplu prosečnu vrednost odraslog muškarca. Ono što je takođe karakteristično za njega, jeste da njegovi mišići proizvode samo jednu trećinu mlečne kiseline prosečnog plivača, što znači da on ne boluje od velikih upala mišića tokom intenzivnog vežbanja. Izjavio je da posle jedne trke ne oseća nikakav umor i da se oseća kao da bi mogao iznova ponovo i ponovo da pliva istim intenzitetom.

 

Ishrana šampiona

Pošto je trening Majkl Felpsa izuzetno zahtevan, on troši neverovatnih 12.000 kalorija dnevno. Kao što znate prosečnoj osobi je dovoljno 2.000 kalorija dnevno dok bodibilderi i dizači tegova unose odprilike od 6.000 - 8.000 kalorija dnevno.

Njegovi doručak se sastoji obično od: sendviča sa tri cela jajeta i sirom na vrhu sa zelenom salatom, paradajzom, lukom i majonezom, tostom, omletom, kašom, tri palačinke i dve šolje kafe. Kao i što sami vidite ovakav doručak može nahraniti prosečnu porodicu. I to nije sve, sat vremena pre treninga pojede neke žitarice, a posle jaja sa nekim povrćem, zvuči kao da je na dijeti sa jajima.

Njegov  ručak se sastoji od pola kg nekih testenina, sa šunkom i sirom i obaveznim energetskim pićima koje obuhvataju oko 1.000 kalorija.

Za večeru ima više testenina, još pola kila testenina, pice i energetskih pića. Pored toga, koristi i proteine u obliku suplemenata kako bi zadržao mišićnu masu.

Ovakvu ishranu svakako ne bi preporučili nikome, jednostavno prema njegovom načinu života i treninzima to odgovara, što ne znači da bi se dobro uklopilo sa nekim drugim plivačem.

 

Trening šampiona

PHO-09May07-160987

Felps trenira 6 sati dnevno, 6 dana nedeljno, sa pauzom od jednog dana. Čak i ukoliko Božić bude dana kada bi trebalo da ima trening, on trenira bez obzira na sve. Ukupna posvećenost treninzima u njegovom životu omogućila mu je da bude svetski šampion. Felps pliva ukupno 80km svake nedelje. Svakodnevno ima dve masaže i ledenu kupku kako bi omogućio oporavak svom telu.

Kako bi učinio svoj trening zanimljivijim obavezno sluša muziku sa nepromočivim slušalicama kada trenira u vodi. Dok trenira u vodi on koristi i razna pomagala koja mu omogućuju da razvija izdržljivost, fleksibilnost i snagu. Kasnije je dodao i rad sa opterećenjem što mu je i omogućilo stvaranje izvanredno oblikovanog tela. Sa opterećenjem radi 3 dana nedeljno sa danom pauze između treninga. Najomiljenije su mu vežbe sa sopstvenim telom kao što su zgibovi, sklekovi, trbušnjaci...Felpsov cilj kao plivača jeste da ima što manje masnih naslaga u telu, i da ima što manju težinu, ali dovoljno mišića i snage da može da izdrži plivanje dugih deonica.

 

Primer treninga sa opterećenjem

Plivači mogu da poboljšaju svoj učinak ukoliko rade na gornjem delu tela. Široka i snažna ramena su od ključnog značaja kod plivača jer mu omogućuju brze i snažne pokrete kroz vodu.

Felps je odličan primer ovoga, jer je njegov gornji deo tela zapravo razvijeniji od donjeg. Kako bi razvio brzinu i izdržljivost u vodi, plivači se fokusiraju uglavnom na sledeće vežbe za razvijanje ramena:

1. Potisak bućicama iznad ramena (dumbbell press)

    dumbbell exercises shoulder press

  • Preporučuju se 3 serije od 10-15 ponavljanja. Plivači imaju cilj razvijanja izdržljivosti ali ne i hipertrofije mišića. Ova vežba se može izvoditi stojeći ili sedeći, na mašini ili sa slobodnim težinama. Preporučujemo da probate svaki od ovih pokreta kako bi osetili pravi rad vaših mišića.

2. Podizanje bućica ispred sebe (dumbbell front raise)

    dumbbell exercises front raise

  • Preporučuju se 3 serije od 10-15 ponavljanja. Ovu vežbu takođe možete izvoditi stojeći ili sedeći. Ukoliko sedite ova vežba vam može izgledati mnogo teže jer stavljate veliki akcenat na svoja ramena bez pomoći ostalog dela tela. Možete je raditi sa šipkom ili sa bućicama. 

3. Lateralno podizanje bućica (Lateral shoulder raise)

    dumbbell exercises lat raise

  • Preporučujemo 3 serije od 10-15 ponavljanja. Kao i kod prethodne vežbe, veći efekat ima kada sedite jer stavljate veliki akcenat na rameni pojas. Možete raditi naizmenično sa jednom pa sa drugom rukom ili istovremeno, probajte oba načina.

Kod svih prikazanih vežbi proverite da li vežbu radite kroz pun raspon kretanja. Pokušajte da izolujete samo rameni pojas i samu vežbu izvodite iz ramena, bez cimanja i kretanja ostalog dela tela. Ne povećavajte težinu ukoliko imate za cilj razvijanje izdržljivosti. Probajte da svaku vežbu izvedete sa 10-15 ponavljanja.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 23 guests and no members online