Zvezdan Grozdić

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

“High diving” je jedan od najekstremnijih sportova danas u svetu. A najpoznatiji naš predstavnik je Zvezdan Grozdić. U pitanju su skokovi u vodu sa velikih visina od 20-28 metara, i veoma su slični Olimpijskim skokovima. Skakači izvode višestruke rotacije i vratolomije u vazduhu. Skoro svi elementi koje koriste skakači u vodu na olimpijadi, primenjuju se i ovde, s tom razlikom da su ovde visine kao što smo i napomenuli i do tri puta veće.

Na svetu ima oko 30 ljudi koji se bave ovakvim skokovima i to su uglavnom bivši olimpijci. Pošto su u pitanju vrhunski sportisti male su razlike u kvalitetu i samo sitnice utiču na pobedu.

Skok u sekvencama

Biografija

Naš sugrađanin, Zvezdan Grozdić (09.07.1967.), rođen je u Aranđelovcu. Bio je član plivačkog kluba “Crvena Zvezda” a danas je ponosan predstavnik i član kluba za skokove u vodu “Balkan-High Diving” iz Aranđelovca. Klub ekstremnih sportova “Balkan-High Diving” osnovan je 2006. godine u Aranđelovcu, ali aktivnosti u “High Diving-u” datiraju još od 1988. godine kada je naš jedini takmičar u ovom sportu Zvezdan Grozdić  započeo svoju sportsku karijeru, skokovima sa Starog Mosta u Mostaru.

logo BALKAN-HIGH DIVING

Godine 1990. Zvezdan po prvi put nastupa na Svetskom Kupu kao reprezentativac SFRJ. U to vreme jugoslovenski skakači su skakali samo "čuvenu" lastu, ali već 1991. Zvezdan ide dalje u svojim skokovima i uvodi nove elemente, počinje sa salto skokovima. U početku to su bile rotacije od jednog salta, da bi vremenom stigao do veoma teških skokova koji su postali konkurentni i za bolji plasman. Najbolji plasman ostvaruje 1997. na Mediteranskom Šampionatu gde osvaja drugo mesto u veoma jakoj konkurenciji. Na Svetskom Kupu najbolji plasman ostvaruje 2000. godine zauzevši šesto mesto. Nastupima na Svetskom Šampionatu i na takmičenjima u organizaciji Red Bull-a potvđuje kvalitet uspešnog takmičara.

Odmah po osnivanju kluba “Balkan High Diving” Zvezdan postaje ravnopravni član Evropske Federacije Sportova na Moru – “FEDEMAR” i zvanični zastupnik federacije za zemlje Balkana i Istočne Evrope.

2007. godine klub “Balkan High Diving” dobija organizaciju finalne skakaonice 20. Svetskog Kupa. Takmičenje je održano 03.07. 2007. na Adi Ciganliji u Beogradu uz učešće najboljih High Diver-a. Iste godine Zvezdan postaje potpredsednik FEDEMAR-a.

Zvezdan Grozdić i danas ima aktivno učešće na međunarodnim takmičenjima.

Skok u monaku

Trening šampiona

Po Zvezdanovim rečima ovaj sport zahteva veliku tehničku, fizičku ali i mentalnu pripremu. Kondicione pripreme obuhvataju skoro svakodnevno trčanje po Aranđelovačkim “stazama”. Uglavnom su to dužine 8-12km umerenim tempom 4:30-5’/km. Prema njegovim rečima, za skokove u vodu bi trebalo raditi više na kraćim deonicama i sprintevima, ali u njegovom slučaju veće dužine njemu više odgovaraju.

Naporan rad u teretani obuhvata specifičan trenažni postupak rada na snazi i izdržljivosti uz očuvanje fleksibilnosti za skokove u vodu. Zvezdan u teretani trenira preko zime 3-4 meseca i u toku jednog treninga radi vežbe za celo telo. Uglavnom radi brze treninge sa slobodnim težinama, dve vežbe po mišićnoj partiji u 5-6 serija sa kratkim pauzama između serija od 30-45 sekundi. Navodi da je jako važno dobro istezanje na kraju svakog treninga najmanje 10-15 minuta, kako bi opustio svoje mišiće i mogao adekvatno da odradi svoj tehnički trening skokova u vodu.

skok

Tehnika skokova u vodu

Tehniku skokova u vodu obavlja na bazenima i skakaonicama od 5, 7 i 10 metara 2-3 puta nedeljno. Trening se sastoji iz obaveznog dela zagrevanja koje obuhvata razgibavanje i postepeno skakanje prvo sa 5 metara a potom i sa 10. Kod Olimpijskih skokova u vodu najveća visina je 10 metara, međutim kod high diving-a je visina mnogo veća a samim tim i brzina. Kao i kod Olimpijskih skokova veoma je važno da se svi elementi izvedu “tečno” a naročito je bitan dobar ulazak u vodu, bez previše pljuskanja.

Zbog nedostatka uslova za kvalitetno vežbanje skokova u vodu, obavlja ih parcijalno sa visina od 10 metara, da bi ih ukomponovao u jedan skok tek kada bi stigao na takmičenje. Na primer: za tri salta sa pola vijka sa 20-28m, trenira sa 10m – dva i po salta kao prvi deo skoka, i dva salta sa pola vijka kao drugi deo skoka. Na osnovu ovoga možete zaključiti koliko su teške njegove pripreme a koliko je u stvari on zaista uspešan u tome.

 

Ishrana šampiona

Što se tiče svakodnevne ishrane, Zvezdan se kao i drugi sportisti bazira na zdravim dnevnim obrocima i manjim užinama u toku dana. Trudi se kako navodi da unos hrane bude adekvatan potrebama organizma i svakodnevnim fizičkim aktivnostima.

Obično ima dva glavna obroka i više manjih užina u toku dana. Prema njegovim rečima danima kada radi svoj aerobni trening, doručak se sastoji od miksa: ovsenih, raženih, pšeničnih pahuljica u kombinaciji sa nekim kandiranim voćem (brusnica, ananas, papaja, mango, suvo grožđe itd.) i sa jogurtom. Kada radi trening za snagu onda konzumira nešto jači doručak koji obuhvata: jaja, sir, mleko, maslac itd. uz integralni hleb ili pirinač. Većera je obično oko 20h, kada konzumira manju količinu hleba, barenog povrća i mesa, pirinač, špagete i sl. Između obroka i u toku dana konzumira nekoliko manjih užina koje obuhvataju uglavnom voće. Kako Zvezdan navodi, zbog velike potrošnje kalorija ali i užitka često se uz večeru za opuštanje može naći i po neko pivo.

Što se tiče suplementacije, Zvezdan kaže da koristi samo aminokiseline (po upola manjoj dozi nego što proizvođač preporučuje). Svakodnevno koristi neke multivitaminske preparate, dok posebno uzima samo magnezijum, koji prema njegovim rečima pomaže kod grčeva u mišićima.

 

 

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas186
Juče243
Nedeljno1170
Mesečno3347
Ukupno669766

Currently are 17 guests and no members online