Silvester Stalone

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

 

Holivudski najpoznatiji akcioni heroj Silvester Enzio Stalone (06.07.1946.) rođen u Njujorku, američki je filmski glumac, režiser i scenarista. Najpoznatiji po filmskim serijalima Roki i Rambo, čime je postao odgovoran za kreiranje ta dva lika koja su postala bitan deo američkog kulturnog leksikona: Rokija Balboe, boksera koji savladava sve prepreke da bi postao šampion u boksu, i Džona Ramba, neustrašivog vojnika, specijalizovanog za spasavanje u najtežim situacijama. Oba lika oslikavaju Staloneovo lično iskustvo u životnim bitkama koje je vodio na putu od siromašnog deteta do jedne od najpopularnijih svetskih zvezda.

 stalon

Biografija

Stalone je rođen u Njujorku, na Menhetnu, dete je italijanskih emigranata, otac Franko Stalone (italijanskog porekla) i Žaklin "Džeki" Labofiš (rusko-jevrejsko-francuskog porekla). Usled nezgode pri njegovom rođenju, pojedini nervi na njegovom licu bili su priklješteni, tako da su delovi mišića njegove usne, jezika i brade ostali paralizovani. Međutim ta nezgoda ga je učinila jednom od najprepoznatljivijih ličnosti ikada u glumačkoj karijeri: nerazgovetan govor, opuštena donja usna i blago iskrivljeno levo oko, godinama su bili glavna tema karikaturista. Posledica svega toga bila je da je kao dečak Stalone bio veoma usamljen i bolešljiv dečak. Njegovi roditelji ulagali su izuzetan napor da bi izdržavali njega i njegovog mlađeg brata, Franka (koji je postao zvezda filmova B-produkcije).

Zbog mnogobrojnih svađa i prepirki svojih roditelja, deo života od nekoliko godina provodi i po hraniteljskim porodicama, a interesovanje za glumu potiče čak iz tog perioda, na koju želi da skrene pažnju strancima koji su ga odgajali. Nakon tih nekoliko godina, ponovo se vraća svojim pravim roditeljima, koji su nažalost još uvek prezauzeti svojim sopstvenim svađama i ne nalaze vremena za sopstvenu decu. Posle razvoda (Stalone je tada imao 11 godina) svojih roditelja, on nastavlja da živi sa svojim strogim ocem. Njegovo traumatično detinjstvo se nastavlja sa problemima u školi, iz koje je čak više puta bivao izbacivan zbog svog ponašanja, jer su ga vršnjaci često ismevali zato što se razlikovao od njih. U to vreme krenuo je i u školu za problematičnu decu, ali tada kreće i sa dizanjem tegova. Nakon te škole, bio je stipendista Atletskog koledža. U tom periodu radio je kao ženski trener, dok je u slobodno vreme igrao u školskim predstavama. To iskustvo motivisalo ga je da nastavi sa glumom, te upisuje dramu na Univerzitetu u Majamiju. Radeći mnoštvo čudnih poslova, Stalone je često bio na sceni.

 

Glumačka karijera

Svoju glumačku karijeru započeo je igrajući u nekim mekšim porno ostvarenjima kao što su "Party at Kitty"s and Studs", "The Italian Stallion" - često se pominje u kasnijim Staloneovim ozbiljnijim ostvarenjima. Staloneov dubok glas i njegov lik bili su glavni razlozi zašto su ga često odbijali na audicijama za ozbiljnije uloge. Filmsko ostvarenje koje mu je omogućilo da se lagano probija ka vrhu jeste film Vudija Alena "Bananas". Kada biva odbijen za ulogu u filmskom ostvarenju "Kum", i sam počinje da piše razna scenarija, a nakon nekog vremena dobija ulogu u filmu "Rebel". Manju pažnju na sebe skreće i ulogom u filmskom ostvarenju "Lords of Flatbush". Napokon posle nekog vremena izlazi scenarijo koji je i sam napisao a koji se dopao produkcijskim kućama, pod nazivom "Roki", čime je obezbedio i ugovorio glavnu ulogu za sebe kao i deo ostvarenog profita od filma. Producenti Irvin Vinkler i Robert Čartof prihvatili su njegove uslove i 1976. Roki postaje jedan od najvećih svetskih filmskih hitova svih vremena; film je osvojio i nekoliko Oskara: za najbolji film, reditelja, kao i nominaciju za najbolju mušku ulogu. Nakon "Rokija", Stalone se vrtoglavom brzinom našao u Holivudu. Usledio je serijal filmova o Rambu, "F.I.S.T.", kao i njegov rediteljski debi u filmu "Paradise Alley". Slede ostvarenja: "Saturday Night Fever", "Staying Alive", "Oscar", "Stop! Or My Mom Will Shoot", "Demolition Man", "Judge Dredd", "Copland","Get Carter" itd....

 

Ishrana šampiona

Prema njegovim rečima tokom rada na kasnijim "Roki" ostvarenjima imao je vrlo nezdrav način ishrane, čime je vežbao često praznog stomaka, dok je njegovo telo počelo da "proždire" samo sebe, čime je hteo da kaže da je često doživljavao katabolizam. Njegov plan je bio da što brže smanji masne naslage a potom da doda što više mišića. U to vreme kaže da je dolazio do stadijuma da bude kost i koža, a za energiju su mu koristile velike količine kafe koju je pio u toku dana.

Takođe kaže da sada vodi mnogo drugačiji i zdraviji način ishrane koji ne dozvoljava velike poskoke u težini, ali mu je za tako nešto bilo potrebno godina i godina iskustva i trošenja hiljade i hiljade dolara na nutricioniste i različite stručnjake za ishranu.

Prema rečima njegovog telohranitelja Gary Compton - "Stalone je jedna od najdisciplinovanijih osoba koja je ikada hodala zemljom".On nikad ne jede kasno uveče, on čak i ne užina, i ne jede puno u globalu. Osnovne namirnice njegove ishrane jesu riba i pirinač. Često se dešava da ribu jede i za doručak. Pije veoma malo alkohola, ali uživa povremeno u šampanjcu. Ume da pojede i kolače od ovsenih pahuljica, ali naravno bez dodatog šećera.

Što se tiče suplemenata, s obzirom da ima i svoju liniju suplemenata pod nazivom "Instone" često ih uzima i nema problema u vezi njih. Prema rečima njegovog telohranitelja, pre svakog obroka tu je "paket" od nekoliko tableta.

Jedna od ideja ishrane:

  • ustajanje 7:30h, čaša aminokiselina;
  • 7:45h, lako svarljiva hrana za doručak: jaja, crni hleb, par smokvi i sl;
  • Nakon toga dopušta najmanje jedan sat za varenje hrane i nakon toga odlazi u teretanu;
  • ručak oko 12:30h - pečena piletina bez kože, neka salata i na kraju komad voća;
  • poslepodne se bavi svojim ličnim poslovima;
  • večera oko 20h - pečena riba, spanać, salata, povremeno konzumira i teletinu sa nekoliko kriški integralnog hleba. Vrlo je važno jedino da meso bude nemasno i jednostavno pripremljeno.

Prema njegovim rečima trudi se da crvena mesa unosi najmanje 1 nedeljno, tako da nema prevelikih skokova u svojoj ishrani. Prema njegovim rečima kaže da je tokom određenog perioda vremena pripreme za određeni film toliko dugo pazio na svoju ishranu, da je posle konzumiranja hot-doga imao jake grčeve u stomaku. Ukoliko ima manje treninga zbog obaveza tokom nedelje smanjuje i svoju ishranu za pola unosa hrane. Ukoliko mora da putuje, pripremi dobru energetsku hranu kako bi se obezbedio za putovanje. Kaže da samo kada je u dobroj formi, oseća se sjajno i tada može sve, a samim tim ne mora puno da brine o svojoj formi za neki naredni film.

 SylvesterStallone HallOfFame-600x525

Trening šampiona

Kao zvezda visokog profila akcionih filmova kao što su "Roki", "Rambo" i mnogi drugi, Staloneova egzistencija i uspeh na velikom platnu zavisi od njegove sposobnosti da ostane u formi i dobro izgleda. Stalone čak i danas u svojim godinama trenira, i nastavlja da igra glavnu ulogu u mnogim filmovima čija ostvarenja najavljuje. Svoju dnevnu rutinu i načine vežbanja Stalone opisuje i u svojoj knjizi pod nazivom "Sly Moves". Stalone radi u teretani sve od klasičnih bodibilderskih vežbi koje podrazumevaju superserije i padajuće serije, zatim rad sa girjama, kao i uključivanje izolacionih mašina. Pošto vrlo često menja svoju rutinu treninga, čime sprečava stagnaciju, nije moguće izdvojiti jedan tipičan trening koji koristi za pripremu u svakom filmu. Na primer za film "Rambo" želeo je da bude sa što moguće manje masti sa što većom vaskularizacijom, dok je za film "Roki" više izgledao prirodniji ali i dalje mišićav. Za skoriji film "expandables" želeo je da ima što veće podlaktice i sa istaknutom bradom, jer je odlučio da karakter koga igra baš tako treba da izgleda. Pošto često menja programe i vežbe, veliki akcenat daje na balans tela i ravnotežu pa često uključuje vežbe sa slobodnim opterećenjem, čak i sa džakovima, vežbe na jednoj nozi i sl. koje uključuju rad velikog broja mišića tela i razvijaju snagu.

Vežbe ruku i nogu

Kada radite ruke, izolujete svaku moguću oblast i fokusirate se na pojedinačne mišiće. Stalone koristi vežbe koje uključuju različite pregibe za ruke, izdržaje, vučenja, potiske i ekstenzije kako bi dobro i kvalitetno odradio celokupnu regiju ruku. Kada je reč o nogama tu su iskoraci, čučnjevi, ekstenzije zadnje lože, nožni potisak, šut na mašini čime pokriva sve mišićne partije nogu. Vrlo mu je važno da ima dobro usklađen i izbalansiran izgled tako da daje akcenat na celokupno telo bez izuzetka mišićne partije.

Vežbe za stomak

Kada Stalone radi na vežbama za trbušne mišiće, možete ga videti često kako viseći podiže noge, radi razne obrtaje i kombinacije trbušnjaka u parteru. Kako bi trening ostao raznolik i adekvatno pogađao ciljanu regiju, često kombinuje različite vežbe koje radi svakog dana.

Vežbe za leđa

Kada je u pitanju razvoj leđa, tu su standardne vežbe koje podrazumevaju vučenja i veslanja sa slobodnim opterećenjem, hiperekstenzija, kao i različite izolacione vežbe, uglavnom maksimalno 5 vežbi po jednom programu.

Kardio

Stalone svaki svoj trening počinje sa nekim kardio vežbama, provodeći vreme od 5 minuta na kardio mašini po izboru. Na ovaj način on misli o svom pravilnom zagrevanju i povećanju otkucaja srca. Na kraju svakog treninga on se takođe i hladi naa kardio mašini po izboru u trajanju od 10 minuta. Na taj način on ocenjuje svoj trening sa ocenom 9 od 10 čime postiže visok intenzitet treninga koji odgovaraju njegovom telu.

 

Zanimljivosti....

Iako je postigao velike uspehe u karijeri, Silvester i dalje doživljava porodičnu tugu. Sa prvom ženom ima dva sina - Sage koji 2012 umire od srčanog udara (a šest meseci nakon toga umire njegova polu sestra Toni Ann Filiti od raka pluća) i Serđa, koji je autističan. Ovaj stresni podatak doveo je do razvoda 1985. Posle razvoda, zabavljao se sa mnogim ženama i često bio meta tabloida. Bio je u braku sa Brižit Nilsen, kao i sa 19-godišnjim modelom Dženifer Flavin (Jennifer Flavin). Sa njom je dobio ćerku koja je imala veliki problem sa srcem, ali je nakon nekoliko operacija njeno stanje dovedeno u red, tako da je devojčica sada zdrava i veliki borac - kao i njen slavni otac.

Tokom snimanje akcionih scena u filmu "expendables" lomi vrat, što je zahtevalo ugrađivanje metalne pločice. Jedan je od vlasnika lanca restorana "Planet Holivud", zajedno sa svojim kolegama, glumcima Brusom Vilisom i Arnoldom Švarcenegerom. Zanimljivo je da je odbio ulogu Džona Mek Klejna u filmu "Umri muški",1988. godine (kasnije je ta uloga dodeljena Brusu Vilisu). Nominovan za Oskara kao najbolji glavni glumac u filmu Roki, 1976. godine.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas28
Juče214
Nedeljno1427
Mesečno3604
Ukupno670023

Currently are 11 guests and no members online