Steeve Reeves

Steeve Reeves - 5.0 out of 5 based on 3 votes
User Rating:  / 3
PoorBest 

Steeve Reeves (Stiv Rivs - January 21, 1926 – May 1, 2000. godine) Američki bodibilder i glumac. Na vrhuncu svoje karijere bio je najplaćeniji glumac u Evropi. Rođen u Glazgovu (Montana), sa deset godina nakon smrti svoga oca Lester Dell Reeves odlazi sa majkom Goldie Reeves u Kaliforniju. Interes za bodibilding razvija tokom srednje škole kada počinje i da trenira u obližnjem klubu. Nakon završetka srednje škole, odlazi u vojsku na Filipinima tokom drugog svetskog rata.

Nakon odsluženja vojnog roka i osvajanja AAU Mr. America (bodibilding takmičenje) 1947. godine, postaje zainteresovan za glumačku karijeru. Prepoznatljiv je po tome što je bodibilding promovisao kao sport bez upotrebe anaboličkih sredstava. 

Najpoznatiji filmovi:

 • Hercules 1958;
 • Goliath and the Barbarians 1959;
 • Sandokan the Great 1963;
 • A long ride from hell 1968;
 • The trojan horse 1961;
 • Jail bait 1954;
 • The white warrior 1959;
 • Morgan, the pirate 1960;
 • The Slave 1962;
 • Duel of the titans 1961.

Bez obzira da li ste ljubitelji modernog bodibildinga ili ne, treba poštovati ono što je uradio Stiv Rivs. Kada se pogleda razvoj bodibildinga i kakav je bio nekad i sad, teško je poverovati da su bodibilderi nekad bili i zaista jedni od najzdravijih ljudi. Nekadašnji bodibilderi, promoteri samog početka ovog sporta kao što su: Reg Park, Džon Grimek i Stiv Rivs imali su sve: snagu, neverovatne dimenzije i simetriju, fleksibilnost i kardiovaskularnu kondiciju. U ovom tekstu želimo podrobnije da istražimo filozofiju treninga i ishrane Stiva Rivsa i načine putem kojih je to i postigao. 

steve-reeves

Pravilo br. 1

Ne treniraj više od tri puta nedeljno

Stiv smatra da većina vežbača trenira previše i vrlo brzo dolazi do pretreniranosti, a da je u stvari sasvim dovoljno imati tri programa koji obuhvataju celo telo u sklopu tri dana tokom nedelje. Kritična stavka u prevelikom treniranju jeste oporavak i odmor koji mnogo vežbača previdi a koji su u stvari ključni za dalji razvoj i napredak. Bez obzira kakve dodatke (suplemente) koristili u toku vašeg programa, oni nikako ne mogu nadoknaditi loš san i neadekvatan odmor.

Mnogi početnici su stimulativni zavisnici, usmereni na sam ishod procesa umesto na načine za ostvarenje tog cilja. Često verujući da duže znači i bolje, dolaze do pretreniranosti, odustaju od treninga a sve zbog vrlo loših rezultata. Kao što u muzici postoje pauze između nota, tako je potreban odmor između svakog programa vežbi po rečima Stiva.

Za maksimalan odmor, Stiv preporučuje dan ipo pauze između svakog pojedinačnog programa. Na primer - prvi trening može biti ponedeljak ujutru, drugi u sredu uveče a poslednji u subotu ujutru.

 

Pravilo br. 2

Ne "varaj" u toku vežbi

Momak koji zamahom radi biceps pregib sa prevelikim težinama ili u brzom ritmu odbija šipku sa grudi tokom ležećeg potiska, neće impresionirati Stiva. Stiv je bio prava "cepidlaka" kada se radi o pravilnoj formi izvođenja pokreta. Kako bi osigurao pravilnu formu izvođenja pokreta za maksimalan razvoj snage i mase, Stiv koristi ponavljanje od 2 sekunde na koncentričnom delu (podizanju opterećenja) vežbe i tri sekunde na negativnom (spuštanje opterećenja) delu vežbe. Ovaj tempo sprečava trzanje i adekvatno pogađa željene mišiće.

Kada se radi o disanju, Stiv će udahnuti odmah pred koncentrični deo pokreta, kratko zadržati dah i ispuštati vazduh tokom negativnog dela. Pravilnim udisajem i izdisajem sprečava se povećavanje pritiska u području abdomena koji održava kičmu na mestu i čini celokupan srednji deo tela stabilnim.

 

Pravilo br. 3

Uvek postavi određeni cilj pre svakog programa

Pored dugoročnih ciljeva, kao što su dobijanje 5kg mišićne mase ili probijanje platoa na benč potisku, svaki vežbač bi trebao da poseduje i pojedinačne ciljeve pre svakog programa vežbanja. Nikada ne bi trebali da odlazite na svoj trening i tek onda odlučivali šta bi mogli u stvari da radite. Pre svakog treninga bi trebali da znnate koju mišićnu grupu/e radite i kojim vežbama. Ciljevi povećavaju fokus i odlučnost. Vaš klub ne bi trebao da bude mesto za "izlazak" na kome ćete ćaskati i provoditi vreme sa svojim ortacima. Stiv smatra da ukoliko se želi ostvarenje bilo kakvog uspeha u ovom sportu, potrebna je duboka koncentracija tokom svake serije i ponavljanja. Druženje je ok ali samo pre ili nakon treninga, nikada u toku. Prema Stivovim rečima svu vašu mentalnu i fizičku energiju trebate usredsrediti samo na trening.

 

Pravilo br. 4

Vežbe za noge ostavi uvek na kraju treninga

Raditi kompleksne vežbe poput čučnja na samom početku treninga je velika greška prema Stivu. Noge predstavljaju osnovu vašeg tela, i ukoliko postanete preumorni od intenzivnih treninga, gornji deo tela će "patiti". Na primer pokušajte da uradite nekoliko teških serija za noge, a onda pokušajte da uradite nekoliko serija potiska iznad glave, shvatićete da je ovaj način vežbanja veoma težak.

Prema Stivu, radeći prvo sve odabrane vežbe za gornji deo tela, dobro ćete se zagrejati za naporne vežbe nogu na kraju vašeg treninga. Pružamo vam uvid u Stivov plan treninga za vežbe celog tela:

 • deltoidi;
 • grudi;
 • leđa;
 • biceps;
 • triceps;
 • butine
 • zadnja loža;
 • listovi;
 • donji deo leđa.

Iskoristite 45 sekundi odmora između svake serije i 2 minuta pauze između svake mišićne grupe.

 

Pravilo br. 5

Treniranj suprotne mišićne partije

Stiv je jako mnogo verovao u uparivanju suprotnih grupa mišića, kako bi se obezbedio maksimalan razvoj, dobra pumpa i efikasnost treninga. Drugim rečima umesto da odradite serije benč potiska, pa potom vežbe veslanja za leđa, uradite jednu seriju benč potiska, odmorite pa potom uradite seriju veslanja. Na ovaj način radite po jednu seriju vežbi suprotnih mišićnih grupa. Radite ovako dok sve izabrane vežbe i mišićne partije ne budu pokrivene.

 

Pravilo br. 6

Serije, ponavljanja i pauze određuju tvoj cilj

Ukoliko je vaš glavni cilj snaga, radite manje ponavljanja sa većim opterećenjem u intervalu od 2 do 3 serije sa 5 - 6 ponavljanja. Pravite pauze od najmanje 5 minuta nakon svake serije. Ukoliko želite snagu i veličinu, radite 5 do 6 serija po 5 do 6 ponavljanja. Za maksimalno razvijanje mišićne mase iskoristite maksimalno opterećenje sa kojim možete odraditi 8 do 12 ponavljanja. Ovde iskoristite pauzu ne veću od 45 sekundi između serija. Jedine grupe mišića koje Stiv trenira na drugačiji način su trbušnjaci i listovi. Za obe grupe mišića radi seriju od 20 do 25 ponavljanja. Trbušni mišići zahtevaju manji odmor i dosta tenzije, dok listovi funkcionišu samo u velikim serijama i sa većim opterećenjem.

 

Pravilo br. 7

Praktikuj duboko disanje

Stiv smatra da duboko disanje isporučuje mnogo više kiseonika u krvotok i povećava količinu hormona epinefrina (adrenalin) - Adrenalin je jedan od hormona stresa. Usled stresne reakcije dolazi do lučenja adrenalina iz nadbubrežne žlezde. Putem krvi dolazi do gotovo svih organa gde izaziva sledeće promene: ubrzanje rada srca, povećanje snage srca, suženje krvnih sudova, širenje bronhija, stvaranje toplote i sl. Možemo reći da je adrenalin prirodni stimulans koji čini da se osećate bolje i energičnije. Stiv nije verovao u jednostavno ostvarenje velikih mišića i snage, već i vežbanja zbog sveukupnog zdravlja i kondicije.

 

Pravilo br. 8

Istezanje je jako važno, ali previše fleksibilnosti može biti i kontraproduktivno

Prema Stvivovim rečima, povećana fleksibilnost može umanjiti mogućnost nastanka povreda, dok previše fleksibilnosti može učiniti zglobove nestabilnim i osetljivijim na povrede. Statičko istezanje pre glavnog programa kad je organizam "hladan", nikako nije preporučljivo. Istezanje treba obaviti nakon treninga kada ste i prirodno mnogo više fleksibilniji kako bi smanjili mogućnost nastanka upala, zaštitili mišiće od povreda, poboljšali fleksibilnost i opseg pokreta.

 

Pravilo br. 9

Uključi u program i brzo hodanje zbog aerobnog i mentalnog zdravlja

Zbog aerobnog zdravlja i mentalnog blagostanja, Stiv je bio veliki zagovornih brzog hodanja. Jedan oblik ovakve vežbe bi bio da izaberete dug i ravan put i krećete se što brže moguće koristeći žustre i duge korake. Ovakav program možete izvoditi na sledeći način: izmerite svoje vreme na deonici dužine jednog kilometra. Kada utvrdite svoje vreme, sledeći cilj bi bio postepeno povećavanje brzine i skraćivanje vremena. Ključ brzog hodanja je u konstantnom povećavanju intenziteta. Neke od varijacija jesu i brzo hodanje sa prslukom koji poseduje opterećenje, hodanje sa tegovima ili drugim opterećenjem u rukama, hodanje uz brdo i sl. Što se tiče učestalosti ovakve vrste vežbanja, Stiv je preporučivao četiri puta nedeljno po 30 minuta. Glavni cilj je ostati u formi i steći dobru kondiciju.

 

Pravilo br. 10

Odgovarajuća ishrana je glavni put do uspeha

Prema Stivu ishrana bi se trebala sastojati iz 60% ugljenih hidrata, 20% proteina i 20% masti. Stiv nikada nije pratio komplikovane režime ishrane. Još jedan kontrast od današnjig pravila zdrave ishrane a koji je Stiv upotrebljavao jesu tri obroka dnevno, kao i daleko od preporučenih najmanje 2gr proteina po kg telesne mase kako se danas preporučuje u krugovima vežbača.

Na primer, doručak Stiva se sastojao od jaja, banana, meda, soka od pomorandže i nekoliko kašika proteinskog praha.  Za ručak bi jeo Švabski sir sa nekoliko oraha i suvog grožđa i vrlo malo svežeg voća. Za večeru je obavezno imao veliku salatu sa nekim mesom (riba, ćuretina ili govedina).

Stiv je jako verovao u zdrave namirnice i izbegavanje belog šećera i brašna. Za sticanje energije pred trening popio bi piće od limuna i meda. Jako zanimljiva činjenica je da Stiv preporučuje da su mnogo važniji obroci dan pre treninga nego na dan treninga u smislu energije za trening. Stiv preporučuje da dan pre treninga pojedete umerenu količinu složenih ugljenih hidrata. Na primer, Stiv predlaže da se za dan pre treninga za doručak pojede činija ovsenih pahuljica u kombinaciji sa nekim koštuničavim voćem, a potom u toku dana nekoliko banana. Za ručak po izboru nešto od složenih ugljenih hidrata i parče mesa ili sira, a za večeru samo špagete ili makarone bez ulja ili mesa. Narednog dana spremite se za tonu energije putem ovakvog načina ishrane.

 

Primer treninga Stiv Rivsa

Ponedeljak

 • potisak iznad glave za ramena;
 • benč potisak ravna klupa za grudi;
 • veslanje sa šipkom u pretklonu za leđa;
 • pregib sa šipkom za biceps;
 • triceps ekstenzija;
 • čučnjevi;
 • stojeći izdizanje listova;
 • mrtvo dizanje;
 • trbušnjaci.

Sreda

 • naizmenični potisak bućicama iznad glave za ramena;
 • paralelno propadanje;
 • zgibovi sa palčevima ka unutra;
 • naizmenični pregib bućicama;
 • triceps ekstenzija / benč potisak;
 • prednji čučanj;
 • sedeći izdizanje listova;
 • hiperekstenzija za donji ddeo leđa;
 • viseće podizanje nogu za stomak.

Subota

 • prednje podizanje bućica za ramena;
 • potisak sa grudi na kosoj klupi;
 • veslanje sa bućicama;
 • koncentracioni pregib bućicama sa kolena;
 • ležeća triceps ekstenzija;
 • iskoraci bućicama;
 • stojeći izdizanje listova;
 • mrtvo dizanje;
 • trbušnjaci.

U cilju izgradnje što više mišića držite opseg ponavljanja od 8 do 12 u 2 do tri serije po vežbi. Iskoristite pauzu od 45 sekundi između svake serije i dva minuta odmora između svake vežbe. Svesni smo da je ovo jako dug i naporan program treninga, ali predstavlja način na koji je Stiv Rivs trenirao i napredovao.

 

Savet

Stiv Rivs je kao što i sami možete videti bio legenda ovog sporta i sve što je radio, na njega je delovalo. Savetujemo vas da ovaj članak posmatrate pre svega na informativni način a ne kao savet u primeni ovakve vrste treinga. Morate razumeti da je svako telo i organizam individualan i da ukoliko jedan program kod jedne osobe da vrhunske rezultate ne mora da znači i da će kod druge. Probajte ovakvu vrstu treninga samo ukoliko imate već dovoljno iskustva i dobro poznavanje svih vrsta vežbi. Dozvolite sebi da probate trening jednog šampiona svoga vremena i utvrdite kako će on delovati na vas.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas22
Juče214
Nedeljno1421
Mesečno3598
Ukupno670017

Currently are 21 guests and no members online