Upoznajte poznatog svetskog kaskadera Bobby Holland-a

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Bobby Holland Hanton - kaskaderstvom se bavi više od 25 godina, a vratolomije u poznatijim filmovima počeo je da izvodi od 2008. godine kada je i zapažen od strane javnosti. Poznata filmska ostvarenja na kojima je radio jesu - "Batman: The Dark Knight Rises", "Quantum of Solace", "Harry Potter", "Pirates of the Caribbean", "Sherlock Holmes", "Captain America", "Robin Hood" i film koji je dobio oskara "Inception", da navedemo samo nekoliko. Ovakvi filmovi su podrazumevali da odigra deo opasnih scena poznatih glumaca kao što su - "Chris Hemsworth", "Christian Bale", "Daniel Craig", "Ryan Reynolds", "Channing Tatum", "Jake Gyllenhaal" i sl.

Svoju već dugogodišnju karijeru počeo je kao gimnastičar, a učestvovao je i na mnogim takmičenjima, dobitnik je i mnogih medalja zemlje koju je predstavljao - Velike Britanije. Sa svojih punih 17 godina povlači se iz gimnastike i usmerava na fudbal, gde brzo ulazi u polu profesionalnu ligu sa svojih 19 godina.

Međutim, želeći više od svog života, uskoro kreće da se pojavljuje i u mnogim realiti šouima, radi i kao pantomimičar, učestvuje u TV reklamama za Adidas, Pepsi a u mnogima se pojavljuje i kao dubler Fernando Toresa, Dejvid Bekama, Stivena Džerarda gde se od njega zahtevalo dosta trčanja, penjanja, skakanja, mnogo pre nego što i sam odlučuje da se i profesionalno bavi kaskaderstvom.

Da bi postao profesionalni kaskader potrebno mu je bilo dodatno iskustvo i dosta veštine, a kako bi sve to postigao bilo mu je potrebno 4 godina obuke i treninga. To je podrazumevalo savladavanje veština kao što su kik boks, profesionalne tehnike plivanja (slične testovima specijalnih snaga), 10m slobodnog ronjenja na dah, scuba dive (ronjenje sa bocom), dodatne gimnastičarske veštine i još puno toga. Zasigurno nije najveće ime u Holivudu, ali "Bobby Holland Hanton" je svoje ime uvrstio u filmsku industriju kao momak koji pobeđuje smrt. Kako bi adekvatno predstavio glavne glumce u filmovima, često je morao da menja sopstveni izgled kako bi postao njihov "odraz u ogledalu".

bobby-holland-hanton-dubler-thorbobby-holland-hanton-batman-the-dark-knight-rises

 

 

 

 

 

 

Iskustvo jednog kaskadera

Prvi film u kome je učestvovao i prekretnica za njegov uspeh bio je "Quantum of solace", sada već poznati serijal filmova o Džems Bondu koga je u ovom filmu glumio Danijel Krejg. Dobio je poziv od producenata i snimanje filma trebalo je da traje oko 5 nedelja, da bi se kasnije to sve pretvorilo u dugih 6 meseci. Po njegovim rečima, snimanja ovog prvog sjajnog ostvarenja se ne seća dobro, jer je sve to tada bilo novo za njega, ali mu je omogućilo učestvovanje u drugim sjajnim ostvarenjima i veliki uspeh jednog kaskadera. 

Najizazovnija uloga je učestvovanje na ostvarenju filma pod nazivom "Thor". Glumac pod imenom "Chris Hemsworth", koji je i sam morao da radi na sebi kako bi za ovu ulogu izgledao veliki i mišićav, uticao je na našeg kaskadera da trenira dva puta dnevno mesecima kako bi dostigao njegovu veličinu.

Najzahtevnija egzibicija mu je predstavljao slobodan pad sa oko 50 metara visine u poznatom filmskom ostvarenju "The Dark Knight Rises", a mentalno i fizički jako zahtevno iskustvo bio je i skok sa balkona u pomenutom filmu "Quantum of solace".

Mnogo ljudi filmove koje odgleda uzima zdravo za gotovo i samo kao jednostavan vid zabave. Prema rečima ovog kaskadera pripreme za jedan film počinju 8 do 12 nedelja pre samog snimanja. Ukoliko niste strastveni prema svom poslu i ne dajete sve od sebe, ni film neće uspeti. U toku priprema za snimanje jednog filma provode se sati, dani i nedelje i uči se na pokušajima i greškama kako bi se izveo i predstavio na pravi način svaki trik i detalj u jednom filmu, a sprečio nastanak povreda. Kaskaderstvo predstavlja veštinu koja se iznova usavršava i izvodi sa mnogo ponavljanja, kako bi konačno jedna scena uspela.

bobby holland trenira

Trening kaskadera

Što se tiče treninga, funkcionalni fitnes danas dobija na sve većem značaju. Ukoliko se pravilno brinete o sebi i svom telu, održavate strogi režim kvalitetne ishrane i dobro isplaniran trening, opstaćete dugo u karijeri jednog kaskadera.

Kao što smo i ranije naveli, trening ovog kaskadera u zavisnosti od zahtevnosti uloge obavlja se dva puta dnevno tokom 5 ili 6 dana nedeljno, sa samo jednim danom za kompletan odmor. Trening mu počinje u vremenu oko ručka, laganim džogingom na pokretnoj traci kako bi se zagrejao. Uglavnom radi kružne treninge koji se sastoje od 90 sekundi sprinta na traci pod nagibom. Potom bez odmora kreće na vežbe:

  • 12 zgibova
  • 12 propadanja
  • 12 sklekova sa podignutim nogama
  • 30 čučnjeva
  • 25 podizanja listova na jednoj nozi

Kružni trening traje oko 2 minuta, sa ponavljanjem od 4 kruga ukupno, bez odmora između. Prema njegovim rečima najviše voli da vežba sa sopstvenom težinom  umesto korišćenja slobodnog opterećenja. Kako bi bio u stanju da svoje telo adekvatno iskontroliše u svakom trenutku, vežbe sa sopstvenim telom su najadekvatnije po njegovim rečima za održavanje mišićne snage i mase uz izbegavanje pumpanja, osim ukoliko to i sama uloga ne zahteva.

Nakon snimanja ili proba za ulogu odlazi u večernjim satima u teretanu kako bi radio na jednoj mišićnoj partiji koju je odabrao toga dana. Kako bi sprečio nastanak platoa, često menja broj serija i ponavljanja u vežbama, radeći i sa različitim opterećenjem. Takav način mu omogućava uvek visok nivo motivacije i nove izazove. Kako bi se adekvatno odmorio, spava najmanje 8 sati tokom svake noći.

bobby holland telo

Ishrana kaskadera

Prema njegovim rečima, od svih stvari koje njegov posao zahteva, ipak mu najteže pada ishrana. Kao tinejdžer hranio se nezdravo i često preskakao obroke, uzimao čokolade za energiju i nije puno razmišljao o sebi i svom izgledu. Shvativši da je takav pristup pogrešan i da mu je potrebno dobro definisano telo i adekvatna svakodnevna energija, počeo je da razmišlja o ishrani na drugačiji način. Eksperimentišući sa hranom, došao je i na ideju da nikad ne jede dok nije gladan, kako ne bi stvarao dodatne zalihe masti u telu.

Svako jutro mu počinje sa obiljem proteina, uključujući dva jaja sa pilećim grudima ili tunom sa spanaćem i avokadom. U toku celog dana ima više manjih obroka kako bi održavao metabolizam ubrzanim. Često koristi manje užine kao što je razno koštunjavo voće. Koristi složene ugljene hidrate u ishrani i bazira se na brokoliju, braon pirinču ili slatkom krompiru. Jednom nedeljno dozvoljava sebi da ima "cheating day" - dan za varanje, kada se opušta, konzumira čokoladu, beli hleb i sl.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas181
Juče243
Nedeljno1165
Mesečno3342
Ukupno669761

Currently are 17 guests and no members online