Biciklizam

Biciklizam - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

Razmišljate da krenete sa biciklizmom? Bez obzira da li vozite biciklu iz zabave, potrebe prevoza ili fitnesa, bicikla je sjajan način da se krećete okolo. Navešćemo osnovne stvari koje treba znati kada je bicikla u pitanju.

 

Kako kupiti odgovarajući bicikl

Jedna od najvažnijih stvari koja često zbunjuje kada se radi o bicikli jeste da među gomilom različitih ne umemo da odaberemo onaj pravi. Odgovor možete lako dobiti razmatrajući sledeća pitanja:

 • gde ćete najviše voziti svoj bicikl i za koje potrebe;
 • kolika je vaša visina;
 • koliko ste u mogućnosti da date za bicikl.

Ova tri faktora čine najvažniji deo vašeg odabira budućeg bicikla. Ostalo je samo da ga kupite i uživate u vožnji.

 Buying-a-bicycle

 

Učinite da vožnja biciklom bude bezbedna

Znamo da mnogo nas često nema dodatnog vremena za gubljenje i jedva čeka da sedne i vozi svoj bicikl, ali zbog svoje sopstvene bezbednosti potrebno je da uradite određene provere i utvrdite da je vaš bicikl spreman za vožnju. Dobra vest je da su instrukcije brze i veoma lake i da vam neće trebati više od 30 sekundi za njih.

 

Gume i felne

guma-bicikl-michelin-wildrace-r-26x2.15-ts-slika-2777126

Pre nego što sednete na svoj bicikl proverite svoje gume kako bi bili sigurni da su dovoljno napumpane, pogledajte okolo njih u slučaju da su negde pohabane ili pocepane što će biti prvi znak da ih trebate promeniti ukoliko želite bezbednu vožnju. Pored toga proverite šrafove i mehanizam koji drži točkove na mestu, često može doći do opuštanja pojedinih šrafova koji mogu izazvati nestabilnost točkova i prouzrokovati nesreću.

Spoljne gume se prema konstrukciji mogu podeliti na one koje zahtevaju korištenje unutrašnje gume i one kojima unutrašnja guma nije potrebna (tubeless ili UST). Prednosti UST guma u odnosu na obične su daleko teže bušenje i niži pritisak na koji ih je potrebno napumpati kako bi se mogle voziti bez opasnosti o bušenja pri udaru, takodje u UTS gumu možete sipati posebnu lepljivu smesu koja će automatski zalepiti manje rupe. Pošto različiti modeli guma imaju različite oblike i raspored krampona stvarna širina spoljne gume u okviru iste oznake (na primer 2,1”) veoma varira od gume do gume, te će vam nekada i napumpana guma sa oznakom 1,9” delovati šire od drugog modela koji nosi oznaku 2,1”. Pri izboru guma uvek se treba voditi karakteristikama terena po kome ćete najviše voziti. Svaki teren zahteva posebnu gumu kako bi vožnja bila što efikasnija.

 

Kočnice

kocnice

Proverite kočnice kada ste u mestu kako bi bili sigurni da se u svakom trenutku možete bezbedno zaustaviti. Proverite kočione pločice da li prianjaju tačno na gumu. Neki proizvođači ručice prave tako da se pomoću zavrtnja može kontrolisati rastojanje kačenja sajle od osovine. Takođe na kvalitet kočenja utiče i uvijanje same ručice kočnice, pa obratite pažnju na kvalitet izrade istih, uporedite ih sa skupljim i jeftinijim modelima, obratite pažnju na završnu obradu ručica, pri dugotrajnim kočnenjima loše obrađene ručice stvaraju probleme vozačima. U svakom slučaju, možete se osloniti na sve modele renomiranih proizvođača u ovoj oblasti kao što su Shimano i Avid.

 

Sedište i rukohvati

41WgIJ53gL. SL500 AA300

Deo bicikla koji vam najviše može zagorčati uživanje u vožnji. Pre nego što se odlučite za neko određeno isprobajte sva koja možete, dakle sva koja vaši prijatelji voze, pošto čak i najskuplji modeli ne odgovaraju svakome, udobnost sedišta je individualna karakteristika. Proverite da li je vaše sedište pravilno podešeno prema vašoj visini i da li su rukohvati dobro pričvršćeni. Normalna kontrola vašeg bicikla u toku vožnje je najvažnija. Sedište se sastoji iz šina, osnove i tapacirunga. Šine sedišta predstavljaju njegovu vezu sa šticnom. Pomoću šina možete podesiti vašu poziciju na biciklu tako što ćete sedište približiti ili udaljiti od kormana, ovo je karakteristika koju morate sami empirijski odrediti. Uglavnom se sedište postavlja tako da ono bude horizontalno (dakle vodena vaga je ovde poželjna). Neka sedišta se pak prave tako da se postavljaju pod oštrim uglom gde je kljun sedišta niži od repa. Podešavanja ugla se vrše pomoću mehanizma na šticni. Kvalitet šina sedišta uglavnom zavisi od materijala od koga se proizvode, slabija sedišta koriste čelične šine, a spektar materijala od kojih se šine proizvode je veoma širok. Najkvalitetnija sedišta uglavnom koriste titanijum ili karbon. Kvalitetan materijal omogućuje da šine budu lake, ali veoma izdržljive te svojom elastičnošću upijaju deo vibracija koje se preko šticne prenose, ali se veoma teško plastično deformišu. Takmičarska sedišta su namenjena za vožnju u biciklistickom šorcu, sa uloškom i ona su veoma uska.

 

Lanac i menjač brzina

dcl

Poslednja stvar ali nikako manje važna od ostalih jeste lanac i menjač brzina. Svaki bicikl ima svoj način menjanja brzina i sopstvenu tehnologiju ali je ona u principu veoma slična kod svakog bicikla. Proverite da li je vaš lanac podmazan i da li se promena brzine odvija normalno.

Provere su završene i sada ste spremni da vozite svoj bicikl. Provere ne treba da traju više od 30 sekundi i zaista zahtevaju samo vizuelnu inspekciju a predstavljaju pametan i jednostavan način da vaša vožnja bude bezbedna i sigurna. 

080903112034-large

Koristi od biciklizma

 • za svakoga - jedan od najlakših načina za obavljanje aerobnih (kardio) akivnosti. Bicikl mogu voziti i stari i mladi bez obzira na pol i starosnu dob. Sve što vam je potrebno jeste ispravan bicikl, malo vremena, malo samopouzdanja i vožnja može da počne. 
 • izgrađuje snagu i tonus mišića - Nasuprot mišljenjima da biciklizam izgrađuje samo mišiće nogu, biciklizam gradi snagu na holističan način, jer svaki deo tela je uključen u biciklizmu. Povećava opštu mišićnu funkciju a najviše deluje na tonus mišića na butinama, zadnjoj loži i kukova.
 • gradi izdržljivost - Osobe koje se bave biciklizmom mogu primetiti da su izdržljiviji tokom dugog hodanja ili trčanja.
 • poboljšava kardiovaskularno zdravlje - Istraživanja su pokazala da osobe koje odlaze na posao biciklom mogu poboljšati svoju kondiciju od 3-7%. 
 • troši mnogo kalorija i odličan je za mršavljenje. Prosečan gubitak kalorija vožnjom bicikla po satu je oko 300 kalorija, ali zavisi od metabolizma, vaše težine, brzine okretanja pedala, da li je uspon ili ravnica i sl. Svakodnevnom vožnjom bicikla ubrzaćete vaš metabolizam i trošiti više kalorija.
 • poboljšava zdravlje srca - Istraživanja su pokazala da vožnja bicikla najmanje 30 km nedeljno može da smanji rizik od srčanih oboljenja i za 50%.
 • poboljšava koordinaciju - Pošto obuhvata rad celog tela i traži stalnu pažnju prilikom vožnje i često brze pokrete, možemo slobodno reći da poboljšava koordinaciju pokreta.
 • smanjuje stres - Svaka redovna vežba može ublažiti stres i depresiju i poboljšati samopouzdanje i blagostanje. Biciklizam je dobar način da provedete u prirodi i odmorite um od svakodnevnog stresa.

 

Kako pravilno voziti bicikl

bike fit1sideview

1. Kontrola bicikla

 • Ukoliko ste vešti u kretanju, okretanju i zaustavljanju bicikla, bićete bezbedni, nećete naletati na druge i nećete pasti. Biciklista koji češće vozi svoj bicikl i često menja površine za vožnju i naseljenost mesta mora imati i dobre veštine i tehnike kako bi izbegao brojne opasnosti koje može doneti sebi ali i drugima. Beton je najlakša površina za vožnju, ali ukoliko ste početnik predstavljaće i pravi izazov jer neće praštati vaše moguće padove. Površine sa kratkom travom ili utabanim zemljištem pak mogu predstavljati pravu alternativu za svakoga ko se plaši padova, ali znajte da ove površine često mogu biti i dosta neravne pružajući i veći otpor vožnji, tako da i one mogu predstavljati donekle izazov posebno za početnike. Gde god da vozite svoj bicikl, uverite se da ima što manje saobraćaja, gužve, skučenih prostora i velikih padina koje mogu predstavljati pravu opasnost. Umesto toga izaberite prirodne ali ravnije površine koje će ublažiti vaše moguće padove ali i učiniti  vožnju prijatnijom;

2. Sledite pravila u saobraćaju

 • Kao i kod vožnje automobila ukoliko vozite po gradu, vrlo je važno da pratite kako saobraćajne znake tako i dešavanja u saobraćaju. Često se može desiti da vas pešaci i saučesnici u saobraćaju ne primete i da morate na vreme krećete, okrećete i zaustavljate svoj bicikl, a samim tim će i vožnja biti teža. Vrlo je važno da u toku noćne vožnje koristite farove i da vaš bicikl poseduje "mačje oči" koje će omogućiti drugim saučesnicima u saobraćaju da vas lakše primete. Znajte da polovina biciklista izaziva nesreća kršeći osnovna pravila na putu. Nadamo se da ćete saslušati naše savete i biti obazrivi u vožnji;

3. Pravilno kočenje

 • Osnovno pravilo vožnje bicikla je i da imate dobre kočnice na svom biciklu i da znate kako pravilno i kada da ih iskoristite. Dobra je ideja ukoliko imate nov ne isproban bicikl, dopustite sebi vožnju na dužem putu bez saobraćaja i probate svoje kočnice na biciklu. Ukoliko vaš bicikl ima kočnice na rukohvatima, testirajte prvo zadnje a potom i prednje kočnice. Ukoliko su vaše kočnice previše osetljive na dodir probajte da ih podesite po vašim potrebama. Testiranje kočnica možete uraditi i u mestu, tako što ćete podići prvo prednji a potom i zadnji točak, naizmenično okretati točkove i testirati brzinu i prianjanje kočionih spojeva na biciklu. Zadnja kočnica se obično češće koristi kod početnika, jednostavna je i bezbedna. Prednja kočnica je mnogo bolja u zaustavljanju ali ima i potencijal da vas izbaci iz sedišta prema napred i izazove pad ukoliko se koristi nepravilno. Prednje kočnice se za zaustavljanje koriste postepenim kočenjem. 

4. Sedište i upravljač

 • Jako je važno da je vaše sedište kao i rukohvati pravilno podešeni prema vašoj visini i građi tela. Optimalna visina sedišta je takva da je noga potpuno opružena kada je pedala u donjem položaju. Visina sedišta trebala bi biti tolika da kada petu stavite na pedalu u donjem položaju, noga bi trebala biti ispružena. Ukoliko je sedište prenisko okretanje pedala je napornije, a u slučaju previsoko postavljenog sedišta moguće je dovođenje ravnoteže u pitanje. Upravljač treba da je u takvom položaju da ruke imaju polu savijen stav. Visinu upravljača podesite nakon visine sedišta i to tako da vam telo pri vožnji sa podlogom zatvara ugao od otprilike 45 stepeni. Leđa pri tome moraju biti ispravljena, a laktovi opušteni. Tu isto postoji jedno opšte pravilo da visina upravljača treba biti od 5 do 8 cm ispod gornje površine sedišta. Ukoliko vam se u toku vožnje počnu javljati bolovi u krstima i kičmi to je znak da nešto nije dobro podešeno.

 

Preporuka

Posmatrajte biciklizam kao bazičnu kardio aktivnost gde ukoliko želite kompletan fitnes program trebali bi ubaciti i određene vežbe izdržljivosti i vežbe za snagu. Ukoliko ste početnik krenite lagano i počnite sa umerenom vožnjom bicikla najmanje 30minuta dnevno i postepeno povećavajte. Potrudite se da bicikl vozite po prirodi a da izbegavate saobraćajnice i prometna mesta. Osim što nisu bezbedna za vožnju prepuna su zagađenih materija koje će pogubno uticati na vašu vožnju bicikla.Pre svakog sedanja na vaš bicikl obavezno proverite gore navedene činioce koji će obezbediti sigurnu vožnju i sačuvati vas od problema koji mogu nastati.

Pre početka svake fizičke aktivnosti konsultujte se sa svojim lekarom i utvrdite vaše trenutno fizičko stanje.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas216
Juče240
Nedeljno456
Mesečno4273
Ukupno670692

Currently are 62 guests and no members online