Step aerobik

User Rating:  / 0
PoorBest 

Osnovao ga je Džin Miler 1989. godine u saradnji sa Reebok-ok. Predstavlja aerobnu vrstu aktivnosti koja se izvodi na posebnoj dizajniranoj platformi koju zovemo steper. Steper je prilagodljive visine od 15 do 25cm. Menjajući visinu stepera smanjujemo ili povećavamo intenzitet treninga. Vežbe su ritmične i praćene su muzikom a sastoje se od različitih penjanja, silaženja, obilaženja i prelaženja preko platforme stepera.

Step je osmišljen kao aktivnost niskog intenziteta koja treba da bude zanimljiva, izazovna i intenzivnija od klasičnog aerobika. Jedna od prednosti step aerobika je što svaki polaznik dobija svoj vlastiti steper i orjentisan je na veoma mali prostor koji ne zahteva veća kretanja.

Ko može da radi STEP AEROBIK

Preporučuje se svim vežbačima bez obzira na pol i godine koji žele da poboljšaju svoju kondiciju. Osobe koje ne bi trebale da se bave ovom aktivnošću su: hronični bolesnici, osobe koje imaju hipertenziju, osobe sa astmom i srčani bolesnici. Preporučuje se osobama koje vole da vežbaju u grupi, vole dinamičan trening uz muziku, osobama koje imaju višak kilograma, osobama koje žele da povećaju i održe tonus mišića.

Grupe mogu biti mešovite uključujući i muškarce i žene pa motivacija može biti samim tim i veća nego u drugim kardio aktivnostima.

Šta da obujem

Neki proizvođači patika nude obuću sa specijalno pravljenu za lakše koračanje. Ova obuća često ima potporu i čuva zglobove, pruža fleksibilnost i ima jastučiće za stopala. Međutim, najjednostavnije patike za aerobik biće sasvim ok. Najbitnije je da su vama udobne i da možete normalno da koračate u njima.

Tehnika

Pri vežbanju STEP AEROBIKA telo treba biti uspravno i opušteno bez grčevitih pokreta. Svaki korak izvodi se lagano i zakorak na steper vrši se celim stopalom. Kada se silazi sa platforme peta se mora spustiti na pod i ne previše daleko od same platforme. Pri izvođenju pokreta težina tela je na prednjoj nozi pri čemu koleno te noge ne sme prelaziti vrhove nožnih prstiju.

Visina platforme treba biti prilagođena utreniranosti polaznika i njegovoj visini. Maksimalna dozvoljena visina platforme je ona pri kojoj ugao između podkolena i natkolena, noge kojom se penjemo, ne prelazi 90 stepeni.

Delovi treninga

Jedan trening STEP AEROBIKA sastoji se od zagrevanja koje se odvija sa steperom, glavnog kondicionog dela, laganog hlađenja i smirivanja tela i istezanja na kraju.

Zagrevanje ima zadatak da pripremi vežbača na glavni deo treninga, ubrza rad srca i pokrene mišiće. Uključuje lagana ritmična kretanja koja uključuju velike grupe mišića.

Kondicioni deo treninga uključuje aerobne vežbe koje pospešuju kardiovaskularne sposobnosti vežbača. Vežbanje je intenzivno i po pravilu bez prekida uz koreografiju koju osmišljava trener STEP AEROBIKA.

Istezanje i hlađenje uključuje postepeno smirivanje organizma uključujući laganije vežbe, a za razliku od drugih aerobnih programa istezanje i hlađenje možete raditi na svom steperu. Posebno se istežu velike grupe mišića koje su učestvovale najviše u treningu.

 aerobik-kalorije-300x199

Osnovni koraci

1. Unilateralni - koraci koji ne manjaju nogu

2. Bilateralni - koraci koji menjaju nogu

 • Koračanje ispred stepera
 • Široko koračanje ispred stepera
 • Koračanje na steperu
 • Široko koračanje na steperu
 • Naizmenični “tap“ korak na sredini stepera
 • Naizmenični „tap“ korak sa bočnih strana stepera
 • „Basic step“ – osnovni korak
 • „Alternating basic step“ – naizmenični osnovni korak     
 • „Tap up – tap down“
 • „Tap up“ – naizmenično
 • „V- step“  
 • „V- step “ – naizmenični korak
 • „Leg lift alternating“
 • „Turn step“ – naizmenični V-okret
 • „Over the top“
 • „Repeater“

Muzika

Muzika je neizostavan deo aerobik-a i jedan od najvažnijih faktora za efikasnu i uspešnu realizaciju svakog aerobik časa. Preporučuje se da ritam bude u rasponu od 128 do 135 bita, jer veća brzina bi mogla narušiti pravilno izvođenje pokreta. Muzika sama po sebi utiče na: raspoloženje, motivaciju i slobodu izražavanja.

Metodika

Metodikom nazivamo postupak i principe savlađivanja koreografije i to od jednostavnih ka složenim pokretima. Za svaki čas vaš instruktor bi trebalo da detaljno razloži koreografiju koristeći više metodičkih pristupa jer je to nemoguće uraditi jednom metodom. Posao instruktora je odgovoran, složen i težak zadatak.

Preporuka

Pre svakog započinjanja bilo koje vrste treninga obavezno se konsultujte sa svojim lekarom. Pronađite sebi najbliži klub i raspitajte se da li nude i mogućnost STEP AEROBIK vežbanja. Poželjno je da imate kod sebe monitor srčane frekvencije kojim bi pratili rad vašeg srca. Ukoliko je za vas STEP AEROBIK nov način treniranja, biće vam potrebno malo vremena dok ne budete imali siguran iskorak na steper platformu. Ne uzbuđujte se, radite koliko možete i ukoliko naiđe neki veoma brz tempo i ne možete da ga ispratite stanite sa strane i sačekajte neki sporiji koji možete da ispratite. Uživajte u vašem treningu.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 9 guests and no members online