Plivanje

Plivanje - 4.7 out of 5 based on 3 votes
User Rating:  / 3
PoorBest 

 

Plivanje kao fizička aktivnost bilo je poznato još u praistoriji, neke slike u kamenu datiraju još pre 7.000 godina. Pismeni zapisi datiraju od 2.000 godina pre nove ere. Neki od najranijih zapisa uključuju "Ep o Gilgamešu", "Ilijadu i Odiseju", "Bibliju" i mnoge druge. Plivanje kao takmičarski sport počelo je u Sjedinjenim Američkim Državama oko 1.800 godine sa prsnim stilom kao osnovom. Leptir stil je razvijen tek 1930. a prihvaćen je kao poseban stil 1952. godine.

Plivanje je odličan izbor fizičke aktivnosti, koji mogu obavljati svi bez obzira na godište i uzrast, a posebno se preporučuje kod osoba sa određenim fizičkim ograničenjima ili tokom rehabilitacija. Plivanje je zdravo jer uključuje rad celokupnog tela, i aktivnost je koja ima mali intenzitet opterećenja za osobe sa artritisom, za one koji imaju problem sa mišićnom masom ili prekomernom težinom. Voda predstavlja idealno rešenje za sticanje kondicije, ublažavanje bola i ukočenosti. Kada ste uronjeni do struka u vodi, vaše telo nosi samo 50% svoje težine, do grudi 25-35%, a do vrata samo 10% težine.

Plivanje uključuje u rad sve grupe mišića: ramena, leđa, noge, ruke, trbušnjake, kukove i gluteuse. Voda pruža 12 puta veći otpor od vazduha i zaista pomaže u izgradnji snage i kondicije.

 

Koristi od plivanja

 • 30 minuta neprekidnog plivanja sagori preko 200 kalorija – dakle preko 400 u jednom satu;
 • bilo koja vrsta plivanja koja vas podstiče na jače disanje računa se kao "umerena" aktivnost. Čak i kada odete na more ili uđete u bazen koji je plitak, koračanje u vodi vam iziskuje nekakav napor, tako da u većini vremena dok ste u vodi vi zapravo vežbate;
 • vežbanje u vodi omogućava različiti nivo težine vežbi - što omogućava vežbanje svima - od početnika do profesionalnih sportista;
 • pored toga što voda omogućava veću elastičnost tokom vežbanja, vežbanjem u vodi troši se i više kalorija nego kada upražnjavate klasične programe vežbanja (plivanje uključuje i vežbe snage i kardiovaskularne vežbe);
 • obzirom na veći otpor koji prilikom vežbanja pruža voda – zaštićeniji ste od povreda;
 • pošto su Vaši mišići okruženi vodom - dok trenirate na ovaj način istovremeno upražnjavate i hidromasažu;
 • ako vežbate na zatvorenom bazenu - imate mogućnost treninga tokom cele godine, a tokom leta ovo je idealna prilika da se osvežite;
 • vežbanjem u vodi oslobodićete se stresa i napetosti – bićete optimističniji i imaćete mnogo više energije za obavljanje svakodnevnih poslova.

 

Kompletno zdravlje - plivanjem:

 • jače kosti, zglobovi i mišići;
 • zdrave vene, pluća i srce;
 • bolji balans, koordinacija, držanje tela i fleksibilnost;
 • smanjuje se rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti, troši se puno kalorija plivanjem;
 • bezbolna vežba koja omogućuje najbolju vrstu rehabilitacijue;
 • plivanje razvija samodisciplinu.

 

Četiri osnovna stila takmičarskog plivanja:

 • Slobodni stil - kraul - iako je reč o disciplini koja u osnovi pokriva bilo koji stil, u praksi je to najčešće kraul. Razlog je taj što je kraul najbrži stil kojim se ostvaruju i najbrža vremena na svim deonicama iako plivač na takmičenju u ovoj disciplini može, ako želi, plivati i neki od drugih stilova. Zbog brzine se svi takmičari odlučuju za kraul. Kod kraula se izvode naizmenični zamasi levom i desnom rukom, a plivač je u položaju licem prema dole paralelno sa površinom vode. U isto vreme, naizmeničnim udarcima nogama sihronizovanim sa zamasima ruku kretanje se podržava i pospešuje. Plivač pri tome najčešće udah izvodi okretajući glavu udesno ili ulevo između dva zamaha rukom kako bi uzeo vazduh, dok izdah obavlja u vodi.
 • Leđni stil - ovaj stil je najlepši stil koji postoji. Plivač i dalje koristi naizmenične zamahe leve i desne ruke kao i nogu, ali ovaj put okrenut licem prema gore, dakle u položaju kao da leđima leži na vodi. Ovo je jedini stil kada plivači startuju iz vode. U štafetama 4x50 uvek prvo startuju leđa.
 • Prsni stil - kod ovog stila izvode se pokreti obema rukama prema napred uz ograničenje da laktovi moraju biti ispod vode. Pokreti nogu su sihronizovani sa pokretima ruku, ali za razliku od ostalih stilova noge takođe rade zajedno, u pokretu koji podseća na žablje plivanje. Ovo je najstariji i najsporiji stil plivanja koji zahteva veliku snagu nogu i ramena.
 • Delfin ili leptir - vrlo atraktivan stil plivanja kod kojeg je osnovni zahtev da ruke rade sihronizovano, a laktovi ovaj put ne moraju biti ispod vode tokom zaveslaja. Ovaj stil smatra se tehnički najzahtevnijim i najtežim za izvođenje, a samim tim zahteva osim snage ramena i veliku snagu leđa i nogu.

 

Tehnike u plivanju

 

Kraul - slobodan stil

front-crawl-photos

Položaj tela

Telo treba da bude što je moguće vodoravnije na vodi. Ako niste u vodoravnom položaju povećava se otpor. Osim toga, ako niste horizontalni, rukama i nogama ćete gurati vodu delom i prema dole što neće imati nikakvog efekta. Da bi mogli plivati u tom položaju morate imati dobru tehniku disanja. Disanje morate izvoditi na stranu, a ne prema napred. 

Da bi smanjili otpor, lakše disali i imali efikasniji zaveslaj, morate se valjati sa boka na bok tokom plivanja kraul načinom. Dobrog plivača možete prepoznati po tome što sporo radi rukama i nogama, a brzo pliva.

Rad ruku

Kod kraula ruke izvode zaveslaje naizmenično, jedna pa druga. U nekim varijantama plivanja ruka može i čekati drugu ruku. Ruka izvodi zaveslaj savijena u laktu. Taj lakat je uvek visoko podignut kako bi zahvatili i povukli što veću količinu vode prema nazad. Potom se ruka  vraća kroz vazduh i to savijena u laktu i opuštena jer se jedino tada možete odmarati. Neka Vam ruke daju veću brzinu plivanja nego noge kod kraul načina plivanja.

Rad nogu

Kod kraul načina plivanja noge izvode naizmenične udarce prema dole. Za vreme udaraca stopala su jako opružena i malo okrenuta prema unutra. Važno je da kod udaraca započnete pokret savijenom nogom, a vratite je opruženu prema gore. Noge mogu raditi različitom brzinom. Ako želite da plivate brže trebali bi izvesti 6 udaraca nogama sa 2 zaveslaja rukama. Kada želite da plivati duže vreme, racionalnije je da smanjite broj udaraca nogu na 2. Vaša stopala zapravo predstavljaju mala peraja koja guraju vodu natrag, a potiskuje telo napred.

Disanje

Pravilno disanje je preduslov za pravilno plivanje. Možete disati na svaki drugi ili na svaki treći zaveslaj. Bitno je samo da potpuno izdahnete, a zatim potpuno udahnete vazduh. Disanje je najbolje izvoditi na kraju zaveslaja jedne ruke i to kada se okrećete na bok. Tada snažno izdahnite na usta i nos i odmah jako udahnite na usta. Kod početnika se zna pojaviti blaga glavobolja zbog dubokog disanja ali ta pojava brzo prođe. Za vreme izvođenja zaveslaja pod vodom možete polako ispuštati vazduh kroz nos.

 

Leđni stil

backstroke2 

Položaj tela

Telo treba da bude što je moguće vodoravnije na vodi. Glava se nalazi u produžetka tela, a telo se tokom zaveslaja rotira sa jedne strane na drugu. Ova rotacija je vrlo bitna jer vam znatno olakšava plivanje.

Veoma je bitno da pokušate kukove održavati na površini jer ćete na taj način stvarati manji otpor. Da bi to postigli, morate neprekidno raditi nogama.

Kada osetite da plivate leđnu tehniku bez ikakvih pomeranja tela levo-desno ili gore-dole, to je znak da ste postigli dobar položaj. Pokušajte da glavu zadržite potpuno mirnu. Kako bi bili sigurni da je mirna, stavite neki lagani predmet na čelo i pokušajte plivati sa njim.

Rad rukama

Ruke izvode zaveslaje naizmenično, jedna pa druga. Kada gledate plivača leđnom tehnikom učiniće vam se da su mu ruke stalno opružene. Međutim, kada izvode zaveslaje pod vodom onda ih savijaju u laktu. Tako imaju snažniji zaveslaj. Pokušajte ruku prenositi kroz vazduh opruženu, a zarotirajte telo da bi i rame bilo u vazduhu.

Kako bi bili sigurni da pravilno izvodite pokret, izvucite ruku palcem okrenutim prema gore i gledajte svoj dlan. Kada ruka ulazi u vodu okrenite mali prst prema dole. Kada je ruka uronila u vodu pustite ju neka malo potone, a onda savijenom u laktu povucite vodu prema natrag kako bi dobili što veću brzinu. Kada vam je ruka u vodi, morate osetiti otpor vode. Nemojte ga izbegavati. Što je otpor vode na ruku veći, to ćete i vi brže plivati.

Rad nogama

Kod leđne tehnike noge moraju neprekidno raditi. Na taj način ćete održavati telo u horizontalnom položaju. Ne zaboravite da ćete nepravilnim položajem tela izgubiti na brzini zbog velikog otpora. Osim što vas održavaju u horizontalnom položaju, noge vas potiskuju prema napred. Da bi to postigli, morate savijenim nogama udarati prema natrag i prema gore.

Po istom principu kao i kod kraula, takvo guranje vode nogama prema natrag gurat će telo prema napred. Nemojte dozvoliti da vam noge ili kolena izlaze iz vode. Taj pokret je suvišan, a vrlo često i nepravilan. Kada ste završili udarac prema gore, pruženu nogu vratite dole u početni položaj. U početku nogama radite polagano jer ćete se vrlo brzo umoriti. Kako napredujete, povećavajte brzinu udaraca nogama.

Kao i kod tehnike kraul plivanja, pokušajte da uradite 6 udaraca nogama sa 2 zaveslaja rukama. Nije potrebno brojati udarce. Ukoliko radite nogama i rukama neprekidno, taj odnos bi na kraju trebao biti 6-2.

Disanje

Plivanje leđnom tehnikom je vrlo jednostavno što se tiče disanja. Glava je mirna i izvan vode i možete bez smetnji disati kako vam odgovara. Problemi mogu nastati ako slabo plutate, ako ne rotirate telo s jedne strane na drugu ili ako imate jako nefleksibilna ramena. Tada će vam dosta vode padati na lice i morati ćete je snažnim izdahom otklanjati sa lica.

Zbog toga je dobro da pronađete ritam disanja koji vam odgovara kako bi mogli nesmetano da plivate. Kada osetite da bez napora možete plivati leđnom tehnikom, a da je glava potpuno mirna, to će biti znak da ste u dovoljnoj meri usavršili sve elemente. Postepeno povećavajte brzinu ali pazite da ne narušite položaj tela ili tehniku plivanja.

 

Prsni stil

breaststroketechique

Položaj tela

Tokom plivanja telo zauzima različite položaje. U pravilu, bilo bi dobro "klizati" horizontalno na vodi kad god je to moguće. Međutim, kada pripremate noge za udarac morate malo spustiti telo da bi mogli savinuti noge i pripremiti ih za udarac. Tada se znatno povećava otpor. Ne zaboravite, voda je oko 700 puta gušća od vazduha i pruža 10 - 15 puta veći otpor. Zbog toga je prsna tehnika najsporija.

Rad rukama

Kod prsne tehnike zaveslaj se izvodi savijenim rukama. Kod prsne tehnike zaveslaj rukama je kratak ali vrlo brz. Kada opružite ruke u vodi ispred tela pokušajte polukružnim pokretom povući vodu prema natrag, prema unutra i podići telo. Taj zaveslaj je kratak i ne bi smeo preći liniju kukova. Kada završite zaveslaj rukama dlanovi bi vam trebali biti ispod lica. Bolje je izvoditi nešto kraće zaveslaje nego predugačke jer pri povratku ruku gurate vodu prema napred i smanjujete brzinu.

Rad nogama

Noge kod prsne tehnike imaju podjednaki uticaj na brzinu plivanja kao i ruke. Kod početnika je taj uticaj i veći. Za pravilan rad nogama potrebno je imati veliku fleksibilnost kukova, kolena i stopala. Noge zapravo guraju vodu polukružno prema natrag. Zbog toga stopala moraju biti otvorena prema spolja i moraju biti privučena potkolenicama. Kolena se mogu širiti ali ne šire od stopala. Kod pripreme nogu za udarac, potkolenice se savijaju kako bi mogle izvršiti udarac. Udarac nogama je polukružan. Na kraju udarca noge se sastavljaju, a stopala opružaju.

Disanje

Disanje se kod prsne tehnike izvodi na svaki zaveslaj rukama. Kada ruke završavaju zaveslaj potiskuju telo prema gore i tada se izvodi udisaj. Kada ste izronili s glavom eksplozivno izdahnite sav vazduh na usta i na nos, a zatim brzo udahnute na usta i vratiti glavu u vodu. Glavu držite mirnu u odnosu na telo. Plivač kod prsne tehnike ne sme roniti osim kod starta i okreta.

 

Delfin ili leptir stil

butterfly

Položaj tela

Kod tehnike plivanja delfin stila telo se kreće po sinusoidnoj putanji. Ukoliko kod plivanja glavom izvodite male sinusoide za vreme plivanja, telo će slediti taj put. Prema tome, obratite pažnju da glavom (čelom) uranjate i izranjate iz vode i telo će pratiti glavu i izvoditi pokret vrlo sličan delfinu.

Rad rukama

Kod tehnike plivanja delfin stila ruke rade simetrične istovremene zaveslaje prema natrag kroz vodu. Kada završite zaveslaj rukama odmah nastavite kretnju i prenesite ipružene ruke prema napred uz samu površinu vode. Pod vodom ruke izvode zaveslaje savijene u laktu i to putanjom u obliku slova "S". Zaveslaj je vrlo sličan zaveslaju kod kraul tehnike ali se izvodi nešto šire. Kada započinjete zaveslaj učinite to polako kako bi dozvolili telu da se kreće po sinusoidi i da noge mogu učiniti dva udarca. Kraj zaveslaja mora biti snažan i brz jer vas on izbacuje iz vode i omogućava da prenesete ruke kroz vazduh. U početku će verovatno biti problema ukoliko nemate fleksibilna ramena. Nemojte pokušavati preneti ruke potpuno napred po svaku cenu. Neka urone u vodu u širini koju vam dopušta fleksibilnost ramena ali tada gurnite ruke kroz vodu potpuno napred.

Rad nogama

Noge izvode simetrične udarce iz kukova prema dole. Stopala su maksimalni opružena i okrenuta malo prema unutra. Udarac prema natrag i prema dole potiskuje telo prema napred i prema gore. Noge i stopala zapravo imitiraju peraju. Za vreme izvođenja jednog zaveslaja rukama dolaze dva udarca nogama koja nastaju kao posledica sinusoidnog kretanja tela. Nemojte očekivati da ćete u samom početku moći potpuno pravilno plivati delfin tehniku jer je ona vrlo zahtevna. Međutim, u vrlo kratkom vremenu ćete postići upravo ovakvu tehniku plivanja.

Disanje

Disanje kod dupin tehnike se izvodi podizanjem glave prema napred. U nekim slučajevima plivači dupin tehnike dišu na stranu. Disanje se izvodi na kraju zaveslaja rukama kada se glava vadi prema napred i izvodi eksplozivni izdah kroz usta i nos, a zatim brzo udahne vazduh na usta. Glava se vadi iz vode toliko koliko je potrebno da usta izađu iz vode, tj do visine brade. Čim je udahnut vazduh glava se vraća u vodu sa čelom prema dole i to nešto ranije nego ruke dodirnu vodu. Ne zaboravite da je pokret čelom prema gore kod udaha i prema dole kod urona, početak sinusoide koju će preuzeti vaše telo.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas173
Juče243
Nedeljno1157
Mesečno3334
Ukupno669753

Currently are 16 guests and no members online