Skijanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Skijanje ili smučanje predstavlja način kretanja po snežnim površinama upotrebom skija koje su snažnim vezovima pričvršćene za noge skijaša. Skijanje je prvobitno nastalo kao način transporta, odnosno kretanja po snegu, a tek u 20. veku je preraslo u popularni način rekreacije i sporta. Osim skijanja po snegu, vrlo slična aktivnost je i skijanje na vodi, pri čemu skijaš koristi vučnu silu motornog čamca kako bi ostvario silu potrebnu za održavanje na vodi.

Danas se skijanje retko koristi kao način transporta a postalo je popularno kao vid rekreacije. Skijanje je danas postalo toliko raširen način odmora da pojedine države veći deo turističke ponude zasnivaju upravo na rekreativnom skijanju. Najbolji primeri za to su Austrija, Francuska, Italija, Švajcarska i mnoge druge. U nordijskim zemljama skijaško trčanje je veoma popularan vid rekreacije, iako se staze za trčanje danas mogu naći u skoro svim alpsim skijalištima.

Posebno je zanimljiva ponuda dvoranskog skijanja, pošto u pojedinim zemljama zbog nedovoljnog broja snežnih dana (Japan, Saudijska Arabija) izgrađuju velike skijaške staze u dvoranama, opremljenim veštačkim klimatskim uslovima i snegom koje zadovoljavaju potrebe rekreativnih skijaša.

Skijanje je standardan Olimpijski sport. Skijaške discipline možemo podeliti na alpske, nordijske i skijaške letove. Postoje i određene varijante štafetnih trka u nordijskom skijanju, ali se skijanje ipak ubraja u pojedinačne sportove. U skijaške sportove takođe se ubraja i „snowboard“, koji je takođe uključen u porodicu Olimpijskih sportova.

skiing-alps

Alpske takmičarske skijaške discipline su:

 • slalom;
 • veleslalom;
 • spust;
 • super-veleslalom;
 • alpska kombinacija;
 • paralelna takmičenja.

Sva pravila i kontrola skijaških takmičenja su pod upravom „Međunarodne skijaške federacije“(FIS) sa sedištem u Bernu (Švajcarska).

cross-country-skiing2

Nordijske discipline, poznate su i pod nazivom nordijsko trčanje, i postoje u dve osnovne kategorije:

 • klasični stil;
 • slobodan stil.

Jedna od varijanti skijaškog trčanja je i biatlon, koja kombinuje skijaško trčanje sa streljaštvom.

 

Skijaška oprema

ski-gear

Skijanje je jako popularan sport ali sa druge strane i jako skupo sport s obzirom da iziskuje dosta opreme:

 

 • skije sa skijaškim vezovima;
 • skijaški štap;
 • skijaške cipele.

Dodatna oprema bez koje skijanje ne postoji odnosi se na skijaško odelo, kapu, rukavice, naočare i kacigu. Dodatna oprema se razlikuje od discipline, vremenskih uslova i modernih trendova.

 

Kada početi

Za učenje osnova skijanja i početak uživanja u njemu, nikad nije kasno, ali ukoliko želite da trenirate ovaj sport sigurno ste već zakasnili s obzirom da se preporučuje da se sa treninzima krene od šeste godine života. Deci bi trebalo dati priliku da probaju razne sportove dok se ne odluče za onaj pravi. U fazi razvoja deteta, skijanje još uvek predstavlja igru i zabavu, i ne treba ga presirati,ukoliko odmalena zavoli ovaj sport, voleće ga do kraja svog života.

Kada pripremate decu za ovaj sport, radite to lagano i kroz igru, shvatite da dete možda neće odmah biti spremno da prihvati teške cipele, krute skije i ograničenost pokreta. Nametanje skijanja kod deteta može dovesti i do suprotnog efekta, zato pravu obuku skijanja dete treba da započne onda kada bude spremno da prihvati skijanje kao sport i da postigne minimum koncentracije kako bi moglo da isprati čas skijanja i upije nešto od toga.

ThickBox alpedhuezhappyskiers1

Prednosti skijanja

Ukoliko ste već bili na skijanju ili se tek spremate da počnete možda bi bilo korisno da znate neke važne činioce o skijanju i prednostima kao fizičke aktivnosti.

Skijanje može sagoreti i do 3.000 kcal u toku šest sati skijanja, što znači da možete izgubiti oko 5kg težine, zategnuti vaše mišiće, pojačati imunitet i čak ublažiti depresiju za samo nedelju dana skijanja.

 

Sagorevanje kalorija

Vaše telo tokom skijanja sagoreva više kalorija jer vaši mišići mora da rade napornije kako bi telo održali u ravnoteži. Vaše telo je primorano da podigne telesnu temperaturu i to čini tako što sagoreva višak kalorija. Visoka kalorična hrana i topli napici idu pod ruku sa skijanjem s obzirom da se troši obilje kalorija, ali ukoliko želite da izgubite više kilograma izbegavajte ove poslastice.

 

Zatezanje mišića

Umetnost skijanja leži u činjenici da morate održavati stalnu stabilnost tela kada klizate niz padinu kako ne bi došlo do padova a skijanje proticalo elegantnim pokretima, a u tome će vam mnogo pomoći mišići leđa i kukova, potom mišići stabilizatori trbušnog zida, a svakako mišići koji najviše rade jesu mišići nogu (unutrašnja i spoljašnja butina, zadnja loža i zadnjica).

Ukoliko se pre skijajaške aktivnosti niste previše kretali, potrebno je lagano da je započnete sa obaveznim zagrevanjem od deset minuta i hlađenjem koje obuhvata lagano istezanje na kraju aktivnosti kako bi sprečili prevelike upale mišića i potencijalne povrede. Preporučljivo je da istegnete gornji i donji deo leđa, zadnju ložu, butine, potkolenice i ruke. Izbegavajte skijanje odmah posle obroka, dozvolite organizmu da svari hranjive materije i ne stvara vam nadutost prilikom skijanja. Obavezno ponesite neku užinu ili kupite na stazi nešto laganije što će vam pružiti lagano otuštanje energije na stazi.

 

Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja

Bez obzira da li ste početnik ili iskusni skijaš, unapredićete vaše kardiovaskularno zdravlje. Ono podrazumeva podizanje pulsa, povećanu cirkulaciju krvi a time i više hranjivih materija i kiseonika do vaših tkiva a samim tim i smanjivanje slobodnih radikala u vašem telu. Hranjive materije omogućiće bolji rad vaših mišića a oni da sagorite kalorije brže.

Početnici imaju tendenciju da umesto žičare hodaju uz padinu, a ova vežba znatno unapređuje srce i pluća i omogućava odličan dnevni trening koji i sa samo pola sata daje velika poboljšanja na ceo organizam.

 

Preporuke

Pre svakog skijanja obavezno zagrevanje najmanje 10 minuta glavnih mišićnih grupa. Uvek se obucite slojevito i pratite vremensku prognozu za taj dan. Pre svakog skijanja proverite vezove na skijama i cipelama, ukoliko su skije ili vezovi iznajmljeni, probajte ih na manjim padinama sa manjom brzinom kako bi bili sigurni da su u ispravnom stanju. Izaberite teren koji je u vašem nivou znanja i veština, kada ima gužve na stazi, ukoliko ste nesiguran skijaš sačekajte da gužva prođe pa tek onda nastavite sa svojim skijanjem. Ukoliko skijate po dubokom snegu ili strmim površinama, obavezno stavite kacigu na glavu, štitnike za zglobove, laktove i kolena, uvek mislite prvo na svoju bezbednost na stazi. Ne skijajte po maglovitom vremenu ili po mećavi, koliko god ste iskusan i dobar skijaš ne možete predvideti teren i objekte ispred sebe, najbolje je da ukoliko ste na stazi sačekate da se vreme smiri, spustite se lagano ili se žičarom vratite nazad.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas23
Juče214
Nedeljno1422
Mesečno3599
Ukupno670018

Currently are 17 guests and no members online