Planinarenje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Planinarenje ili penjanje uz planinu je jedan od najzdravijih i najzabavnijih sportova na otvorenom. Postavljanje naizgled jednostavnog cilja - osvajanje vrha, savremenom gradskom čoveku omogućava izazov i istrajnost ali i uživanje u prirodnim lepotama, udisanje svežeg vazduha, upoznavanje biljnog i životinjskog sveta i sticanje novih prijatelja.

Iako ne zahteva veliku obuku sa gomilom opreme kao kod alpinizma, ipak zahteva dovoljno dobru spremnost i kondiciju jer zahteva konstantno penjanje ili silaženje. Osnovnu planinarsku opremu čine cipele, topla i slojevita odeća i ranac sa hranom, pićem, presvlakom, šatorem itd. Razvojem planinarenja nastajale su i brojne druge sportske discipline kao što su alpinizam, "free climbing", orjentaciono trčanje i sl.

Planinarenje je za mnoge ekstreman sport, dok ga drugi posmatraju kao jednostavan i uzbudljiv sport koji predstavlja izazov za snagu i izdržljivost.  Međutim, čak i obično pešačenje uz planinu može biti opasno ukoliko planinar nije dovoljno fizički spreman ili nije dovoljno dobro sagledao vremenske prilike.

Pokušaćemo da vam skrenemo pažnju na neke činioce na koje bi trebali da obratite pažnju kada je planinarenje u pitanju.

planinarenje

1. Istraživanje

- Pre bilo kakve ekspedicije i osvajanja vrha neke planine, utvrdite da li imate sve ono što je potrebno za takav put. Pokušajte da pronađete što više informacija o planini koju želite da osvojite. Pronađite osobe koje su već bile na ovakvim ekspedicijama kako bi podelili sa vama svoja iskustva i veštine. Jednako je važno da budete i mentalno i fizički spremni za ovakav put. Što više informacija prikupite i što se bolje pripremite lakše ćete savladati i put do cilja;

 mtjefferson2010 27

2. Mentalna snaga

- Planinarenje je mnogo više od obične snage i fizičke izdržljivosti. Dobar planinar mora da zna brzo da proceni pravac, vremenske prilike, prirodne uslove, bezbednost i još mnogo toga. Ukoliko ste osoba koja je tek izašla iz svoje kancelarije, postoje stvari na koje bi trebali da obratite pažnju:

 • da li lako paničite i pribegavate donošenju ishitrene odluke;
 • da li ste u stanju da prilikom teških prepreka nastavite dalje, da li ste optimista, umete lid a bodrite sebe;
 • da li ste prirodno pozitivna osoba, iskrena i realna i prema sebi i prema drugima;
 • da li ste dobri u rešavanju problema.

Ukoliko je odgovor na većinu pitanja da, onda ste spremni da zakoračite u vašu novu avanturu. Stabilna i mirna glava, brza procena situacije i donošenje pametnih odluka sa normalnim razmišljanjem su opisi osobe koja ima potencijal da bude dobar planinar.

 

3. Budite fit

Da li posedujete dovoljno dobru kondiciju i veštine izdržljivosti? Ne možete ukoliko ste sedelački tip osobe, jednostavno odlučiti i krenuti na ovakav put. Da bi se dobro pripremili za ovakvu avanturu, možete krenuti sa sledećim fizičkim aktivnostima:

 • trčanje ili džoging, uključujući i intervalne treninge;
 • šetnje po visokim i promenjivim površinama;
 • rad sa opterećenjem za sticanje snage, šetnja pod opterećenjem sa rancem na leđima po površinama pod nagibom;
 • ukoliko krećete na planinu zimi, obavezno je da isprobate i znate sve o opremi koju nosite na sebi;
 • organizam mora da se aklimatizuje na sniženi atmosferski pritisak, postoje osobe koje mogu osetiti blagu glavobolju, tahikardiju (lupanje srca), vrtoglavicu, otežano disanje, mučnine, sve zbog snižene koncentracije kiseonika. U tom slučaju morate se spustiti na nižu nadmorsku visinu;

 Mountaineering-Equipment

4. Oprema

Kada se radi o opremi, postoje sledeće opcije: možete kupiti novu opremu, pozajmiti je ili iznajmiti. Ako se odlučite za korak kupovine nove opreme, znajte da ona može biti poprilično skupa, ali je dobra opcija ukoliko planirate penjanje na više od jedne planine. Ukoliko pak planirate da je pozajmite ili iznajmite, očekujte da takva oprema svakako neće izgledati novo, ali je najbitnije da nije pocepana i pohabana i da je i dalje upotrebljiva. Najvažnija oprema koju bi trebali da imate:

 • topla i slojevita odeća i tople i jake cipele;
 • ranac u kome ćete spakovati šator, presvlaku, hranu, vodu;
 • šešir ili kapu kao zaštita od vetra i sunca;
 • naočare za zaštitnim faktorom od sunčevih zraka;
 • džepni nož;
 • kutiju za prvu pomoć;
 • vreću za spavanje;
 • kompas, GPS,mapu;
 • mali i lagani pribor za pripremanje hrane;
 • durbin;
 • konopac;
 • štapove kao pomoćno sredstvo pri hodanju;
 • kameru (opciono ukoliko želite da ovekovečite svoju avanturu).

 

5. Naučite o planinarskoj etici

Mnoge planine se nalaze na udaljenim delovima sveta i vaše prisustvo može uticati na lokalnu sredinu. Vi ste u privilegovanom položaju jer ste u stanju da kročite na netaknuto ili zaštićeno prirodno tlo, pa

samim tim morate poštovati i čuvati prirodnu sredinu u kojoj se nalazite. To znači da ne treba da ostavljate otpatke za sobom i ne uništavate prirodu oko sebe.

 

6. Vaš prvi uspon

Prvi uspon trebao bi biti izveden sa iskusnim vodičem koji poznaje tlo i puteve. Nivo težine planine koji bi želeli da osvojite trebao bi biti niži i odgovarajući vašem nivou fizičke kondicije i iskustva. Bez obzira na to kakva je planina, ona će uvek da vam pruži neke izazove, tako da mere predostrožnosti nikad nisu na odmet. Kod prvog penjanja, stećićete iskustvo i tehniku penjanja. Uvek dobro proučite planirani uspon, rute kojima ćete se kretati i vremenske prilike. Dobro se odmorite pred početak vaše avanture, pripremite sve što je potrebno, pojedite dobar obrok i lepo se naspavajte;

 

Visinska bolest

Vazdušni pritisak opada sa povećanjem nadmorske visine. Kao posledica toga, prilikom planinarenja na visinama većim od 2.000 metara krv je manje zasićena kiseonikom, a organizam se teže prilagođava. Srce u ovim uslovima kuca brže i povećava se krvni pritisak. Simptomi visinske bolesti su: mučnina, glavobolja, nesanica, gubitak apetita, povraćanje, gubitak mokrenja itd. Postavlja se pitanje kako se izboriti sa visinskom bolesti?

Pre svega, morate biti u jako dobroj kondiciji, piti puno tečnosti, dobro i lagano se aklimatizovati (postepeno privikavanje organizma na visine). Planinari često pribegavaju aklimatizaciji po metodi “gore-dole”, što znači da u toku dana se penju, a tokom noći se spuštaju na manje visine kako bi spavali. Posle jednog ili više aklimatizacionih uspona, nastavlja se dalje ka vrhu.

 

Vrhovi

Dobri i iskusni planinari imaju za cilj da osvoje najveće vrhove sveta koji nisu manji od 8.000 metara. Oni se nalaze na Himalajima i to u: Nepalu, Pakistanu, Kini i Indiji. Osim što su jako strme a klima surova, karakteriše ih i jako razređen vazduh, pa dosta penjača koristi i boce sa kiseonikom, međutim one predstavljaju i veliki dodatni teret.

 

Preporuke

 • penjite se u grupama, ako ste početnik obavezno pratite iskusnog vodiča;
 • budite hidrirani i obavezno ponesite dovoljno vode sa sobom. Bez obzira da li je hladno ili toplo vreme, kretanje uz teške uspone može izazvati brzo znojenje i nedostatak vode u organizmu;
 • ukoliko osetite nedostatak kiseonika, mučninu, vrtoglavicu i sl. obavezno zaustavite grupu i ne nastavljajte dalje dok vam se stanje ne smiri. Ukoliko je potrebno vratite se na nižu nadmorsku visinu;
 • uvek budite na oprezu. Bolje je da se penjete postepeno, i ukoliko ne uspete prvi put vratite se kući i probate sledeći, bezbednost i vaše zdravlje uvek postavljajte na prvo mesto;
 • svoj otpad uvek nosite sa sobom i ne raznosite ga po prirodnim sredinama;
 • ova vrsta sporta se može upražnjavati u bilo kom starosnom dobu, pod uslovom da ste u dobroj form ii da pravilno razmišljate.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 31 guests and no members online