Ronjene sa bocom (scuba diving)

Ronjene sa bocom (scuba diving) - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Ronjenje sa bocom ili popularno "scuba diving" je ronjenje pod vodom koristeći podvodnu opremu za disanje (eng. SCUBA - Self Contained Underwater Breathing Apparatus; diving - ronjenje ). Koristeći bocu sa komprimovanim vazduhom za disanje ili drugim mešavinama gasa (npr. sa manje azota i više kiseonika ili helijuma), ronioci imaju mogućnost da ostanu pod vodom mnogo duže nego što bi to bilo moguće sa sopstvenim dahom. 

Postoje dva osnovna tipa ronilačkih aparata: sa otvorenim i sa zatvorenim krugom. Aparati sa otvorenim krugom preko specijalnog ventila ispuštaju izdahnuti vazduh u vodu. Koriste se uglavnom u rekreacionom ronjenju. Aparati zatvorenog kruga su one u kojima se izdahnuti vazduh ponovo udiše nakon apsorpcije ugljen-dioksida iz izdahnutog vazduha i uz dodavanje kiseonika. Masovno su korišćeni pre nego što su aparati otvorenog kruga postali dostupni, posebno kod vojnih ronilaca.

Postoji nekoliko poddisciplina u podvodnom ronjenju, među kojima su najzastupljenije:

 • wreck diving - ronjenje na lokacijama na kojima se nalaze potopljeni brodovi, ili neki drugi objekti;
 • cave diving - ronjenje u podvodnim pećinama;
 • ice diving - ronjenje ispod površina prekrivenih ledom.

Podvodno ronjenje je sport koji se rekreativno praktikuje širom sveta, pa čak može da bude i u obliku profesije: instruktor ronjenja, podvodna policija, naučni ili vojni ronioci.

 Great-Barrier-Reef-Scuba-Diving

Zašto ljudi rone

Za većinu ronjenje predstavlja uživanje u lepotama morskog grebena i podvodnom svetu koji ga okružuje, dok za druge predstavlja uzbuđenje otkrivanja pećina i davno napuštenih olupina. Svako od njih može imati drugačiji razlog ali većina će se složiti da je to zapravo odlazak u neki drugi "svet" daleko od našeg koji sve ostavlja bez daha. Bez obzira da li želite da se opustite uz fotografisanje šarenih i najneverovatnijih vrsta podvodnog sveta, želite da istražujete ili ronjenje predstavlja pravo zanimanje za vas, sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

Ko može da roni

Jednostavan odgovor je skoro svi. Ronioci mogu biti uzrasta od 8 i više godina i da dolaze iz svih sfera života a evo i nekih osnovnih razmatranja:

Starost - deca već od 8 godina mogu da počnu sa programima ronjenja koji se obavljaju bezbedno u plitkim bazenima i na malim dubinama. Već sa napunjenih 10 godina deca mogu biti sertifikovana kao juniori ronioci otvorenih voda, a već sa 15 kao pravi ronioci otvorenih voda. Gornja starosna granica ne postoji;

Zdravlje - da bi mogli da se bavite ronjenjem, morali bi da budete dobrog zdrastvenog stanja. To ne znači da morate da budete super-fit, ali ne bi trebali da imate ozbiljne zdrastvene probleme. Prilikom prijave u bilo koju školu ronjenja popunjavate prijavu i medicinski upitnik, ukoliko instruktor ili vi imate bilo kakvu zabrinutost u vezi zdrastvenog stanja, generalni savet je da uradite opšti pregled kod svog lekara. Pored toga vrlo je važno da umete da plivate i da se održavate na vodi;

Invaliditet - ronjenje je pristupačno za osobe sa invaliditetom. Mnogi instruktori ronjenja su obučeni da pruže kurseve za osobe sa bilo kakvim fizičkim nedostacima a uz to postoje i društa ronioca čiji je osnovni cilj pružanje podrške i promovisanje ronjenja za osobe sa fizičkim nedostacima.

 

Oprema za ronjenje

Ukoliko želite rekreativno ili profesionalno da se bavite ovim sportom, potrebna vam je i adekvatna oprema a ovde ćemo razmotriti samo najosnovnije delove ronilačke opreme:

 

1. Maska

Ukoliko za početak možete sebi da priuštite samo jedan komad opreme, obavezno prvo kupite masku visokog kvaliteta. Udobna maska koja dobro prianja na vaše lice može da napravi veliku razliku između užitka i potrošenog vremena pod vodom. Posedovanje sopstvene maske omogućiće vam odlaskom na more, reku ili jezero početnu pripremu i probu za ono što će kasnije uslediti ukoliko se odlučite i za ostatak opreme za ronjenje.

Maske za ronjenje imaju nekoliko bitnih obeležja:

1. Nesalomivo sigurnostno staklo;

2. Udoban okvir koji fino prianja uz vaše lice;

3. Prostor za nos, koji omogućava jednostavno izjednačavanje pritiska;

4. Mali unutrašnji volumen, koji omogućava lakše izjednačavanje pritiska, kao i lakše pražnjenje maske;

5. Podesiv remen;

6. Široko vidno polje.

U trenutnom izboru maski, najviše ima onih koje su izrađene od silikonske gume. Ta silikonska guma je najčešće providna, iako proizvođaci ponekad dodaju boje da bi dobili crnu ili neku toniranu boju. Ranije, postojale su i maske od neoprenske gume, ali su izbačene iz upotrebe jer silikonska maska traje višestruko duže, pa je lakša i za održavanje.

Kao i za ostale delove ronilačke opreme , i za masku važe tri pravila kod održavanja, i to :

1. Isperite temeljno slatkom vodom nakon svakog korišćenja;

2. Držite masku dalje od sunca i drugih izvora toplote;

3. Čuvajte je na hladnom i suvom mestu.

 

2. Peraja

Peraja obuhvataju veću površinu vode, pa se pomoću mišića nogu lakše i brže krećemo.Većina ronioca smatra da posedovanje sopstvenih peraja pruža više samopouzdanja pod vodom zato što iznajmljena peraja često dolaze u različitim dužinama, stilovima i materijala pa je često teško predvideti šta ćete u stvari dobiti od opreme i da li ćete time biti zadovoljni. Ovo je od izuzetne važnosti za ronioce koji imaju neobičnu veličinu stopala, bez obzira da li su manja ili veća.

Postoje dve vrste peraja koje možete sresti ukoliko se bavite ronjenjem. Prva su peraja sa zatvorenom petom, a druga su peraja sa remenom za podešavanje. Peraja sa remenom za podešavanje imaju otvorenu petu, dok peraje sa zatvorenom petom obuhvata celu nogu i pristaje poput gumenih papuča. Većina ronilaca koristi peraja sa podesivim remenom, jer ova peraja omogućavaju nošenje ronilačkih čizmica. Ronioci koji ne koriste boce (ronjenje na dah ili apnea), obično koriste peraja sa zatvorenom petom jer ne koriste ronilačke čizme.

Moderna peraja izrađuju se od mešanih materijala, gde se prostor za stopalo i remen izrađuju od neoprenske gume, a potisni listovi od odgovarajuće plastike. Takođe, postoje modeli peraja koji su se kompletno izrađeni od neoprena.

Kod kupovine peraja prvenstveno treba obratiti pažnju na njihovu veličinu. Ukoliko kupujete peraja sa podesivim remenom, prvo obucite čizmice, pa onda probajte peraja. Peraja sa zatvorenom petom trebaju udobno pristajati i ne smeju da vas stiskaju. Takođe, imajte na umu da što je potisni list peraja veći i cvršći, to je potrebno vise snage za njegovo korišćenje.

Kao i kod ronilačke maske, potrebno ih je isprati u slatkoj vodi posle korišćenja i skladištiti ih na suvom i hladnom mestu. Da ne zaboravimo, držite dalje od sunčeve svetlosti. Ukoliko imate model sa podesivim remenima, redovno kontrolišite njihovo stanje. Remenje se brže haba nego peraja, pa ih je potrebno povremeno i menjati.

 

3. Odelo

Ronilačko odelo koristi se gotovo u svim ronilačkim aktivnostima i to najviše iz dva razloga:

 • kako bi se smanjivao gubitak toplote;
 • kako bi se ronilac zaštitio od manjih povreda - uboda ili ogrebotina.

Ronilačka odela mozemo podeliti na tri vrste: pododela, mokra odela i suva odela.

Pododela su napravljena od raznobojne likre, najlona ili sličnih materijala. Pod-odela štite celo telo od ogrebotina i sunčevih opekotina. Ova odela ne izoluju previše, zbog čega se uglavnom koriste u tropskim krajevima. Takođe, ovo odelo se može nositi kako bi se lakše obuklo mokro odelo. Pod-odela odlično prijanjaju uz telo.

Mokra odela su daleko najpoznatiji tip ronilačkih odela. Mogu se nabaviti u različitim vrstama, uzorcima i  različitim debljinama koje nude odgovarajuću temperaturnu zaštitu u praktično svim temperaturama vode od 10 do 30 stepeni. Mokra odela, izrađena od neoprena, smanjuju gubitak toplote jer izoluju telo ronioca. Ime su dobila po tome jer je ronilac u ovakvim odelima mokar. Voda ulazi u prostor između tela i odela, i tu ostaje zarobljena. Telo relativno brzo zagreva tu vodu koja je ušla u odelo, i na taj način telo sporije gubi toplotu.

Suva odela kao sto i samo ime kaze održavaju ronioca suvim i pružaju bolju izolaciju od mokrih odela. Ovakva odela pružaju najveću zaštitu od svih vrsta ronilačkih odela. U ovakvim odelima, ronjenja u vodama čija je temperatura manja od 10 stepeni postaje ugodna. S obzirom da vahduh loše provodi toplotu, suvo odelo izoluje telo slojem vazduha koji se nalazi unutar suvog odela. Budući  da unutar suvog odela postoji vazdušni prostor, i u ovom prostoru potrebno je izjednačavati pritisak. Suva odela se pune vazduhom iz boce. Ronjenje u suvom odelu nije teško, ali zahteva posebnu obuku.

Od ove tri vrste odela, mokro odelo ima najviše obeležja iz razloga što se koristi u najrazličitijim ronilačkim okolinama. Uobičajna obeležja uključuju veličinu, kratke ili duge rukave i nogavice, jednodelna ili dvodelna odela, debljinu, položaj patent zatvarača, džepove i ojačanja na kolenima i laktovima.

Za sva ronilačka odela postoje četiri koraka u održavanju :

1. isperi;

2. suši na obrnutoj strani;

3. skladišti;

4. povremeno podmazuj patent zatvarač.

Izbegavajte savijanje i pakovanje mokrog odela na duže vreme. Time se uništavaju zatvorene celije o kojima smo pričali i umanjuje njihova sposobnost izolacije.

 

4. Boca

Boca nam je više nego očigledno potrebna da bih pod vodom imali izvor ili bolje rečeno skladište gasa kako bi mogli normalno da dišemo u toku ronjenja. Boca i oprema koja ide uz nju zavise uglavnom od vrste podvodne aktivnosti. Većina škola za ronjenje poseduje sopstvene boce i ostalu opremu koju će vam pružiti na korišćenje. Međutim, ukoliko ste završili neke od kurseva i želite da i sami krenete u avanturu preporučuje se da posedujete i sopstvenu bocu kako bi se jo bolje upoznali sa njenim funkcijama i načinom korišćenja.  Zapamtite da je vrlo opasno da sami kupite opremu i probate je bez prethodnog iskustva u ronjenju sa bocom.

Boce se većinom izrađuju od čelika i aluminijuma. Takođe, postoje varijacije na temu, gde se boce oblažu drugim kompozitnim materijalima, radi dobijanja na čvrstini. Uvek pre korišćenja proverite da li boca ima spoljašnjih oštecenja i koji je pritisak u boci na manometru.

 

Upotreba vazduha

Prema ličnim iskustvima profesionalnih ronilaca, prosečan ronioc se može zadržati pod vodom u zavisnosti od načina upotrebe opreme i sopstvenog iskustva u trajanju od 45 minuta. U nastavku ćemo navesti načine na koje bi mogli bezbedno da smanjite upotrebu vazduha prilikom ronjenja:

Tehnike čuvanja i štednje vazduha:

Neprijatan je osećaj kada u toku zarona ustanovite da ostajte bez vazduha. Svi ronioci na prvom zaronu, koriste veliku količinu vazduha tokom. U nastavku teksta nalaze se tehnike kako ronioci mogu sigurno da produže vreme zarona i optimizuju korišćenje vazduha.

1. Usporite disanje - Dišite polako, ukoliko možete da napravite malu zadršku posle izdisaja, pokušajte da opušteno dišete. Duboko disanje omogućava duže iskorisćavanje vazduha u plućima. Potrebno je malo vežbe da bi vam ovo postalo normalno pod vodom.

2. Opustite se - bitan faktor kod smanjenja potrošnje vazduha je relaksacija i opuštanje. Ronilac pod stresom koristi dva do tri puta više vazduha u odnosu na ronioca koji nije pod stresom. Naročito je primetno kod ronilaca početnika, koji se još uvek ne osećaju opušteno u vodi;

3. Odmorite se pre zarona i fizički mentalno;

4. Redovno ronjenje - pomaže u izgradnji samopouzdanja i usavršavanju tehnika ronjenja, a naročito plovnosti;

5. Unapredite plovnost - vaša plovnost veoma utiče na potrošnju vazduha. Prilagodite količinu tegova za zaron u koji krećete, jer će to uštedeti vazduh na dva načina. Prvenstveno, smanjićete potrebu za podešavanjem plovnosti, a kao drugo smanjićete potrebnu snagu za plivanje;

6. Budite u formi - što ste u boljoj formi, bolje koristite kiseonik iz vazduha koji dišete, bilo pod vodom ili iznad nje;

7. Maska - veliki broj ronilaca koristi više vazduha nego što je potrebno da bi ispraznili masku. Naučite kako da očistite masku sa što manje vazduha;

8. Izbegavajte gubitke - osigurajte da vam ni jedan deo opreme ne propušta vodu;

9. Ostanite u najboljem pomožaju - Ispravan položaj prilikom ronjenja smanjuje upotrebu peraja, odnosno optimizuje vaše ronjenje jer ćete manje koristiti peraja. Obratite pažnju da oprema koju imate na sebi/kod sebe ne “leti” okolo, i trudite se da je sva orema koju nosite sa sobom pravilno pričrvšćena;

10. Umarajte se što je moguće manje - voda je oko 800 puta gušća od vazduha, pa ukoliko je moguće izbegavajte plivanje. Dobro osmotrite greben ili mesto na kojem prilazite mestu zarona, i izaberite mesto za ulazak gde imate najmanje da plivate. Izbegavajte maratonska plivanja do mesta zarona;

11. Ostanite blizu dna - ukoliko i plivate protiv struje ostanite blizu dna i pokušavajte da se privlačite obali tako što ćete se vući za fiksne predmete pod vodom, ukoliko ih ima. Izbegnite struju , ukoliko je to moguće;

12. Usavršite tehniku upotrebe peraja - ovo nije potrebno dodatno objašnjavati, potrebno je samo vežbati;

13. Temperatura tela - što se telo više hladi, više vazduha je potrebno da bi se održala temperatura. Obucite se adekvatno za zaron;

14. Adekvatna zaštita - Budite adekvatno zastićeni od hladnoće sa dobrim i kvalitetnim ronilačkim odelom. 


Da li je ronjenje sa bocom opasan sport

Kao i u bilo kom sličnom avanturističkom sportu možemo reći da određeni rizici postoje. S obzirom da ljudi nisu stvoreni da prirodno dišu pod vodom, to u pravom slislu znači da je svaki ronilac direktno zavistan od svoje opreme i njene ispravnosti, ali i od veštine i obuke da se u vanrednim situacijama snađe i bezbedno izroni na površinu vode. Iako sve ovo može da izgleda stravično za jednog početnika u ronjenju ne treba da deluje obeshrabrujuće. Dokazaćemo vam da ronjenje nije opasan sport sve dok ronilac zahteva temeljnu obuku, sledi sigurne ronilačke instrukcije, koristi odgovarajuću opremu sa kojom prethodno zna dobro i da rukuje i zaranja u okviru svog nivoa iskustva.

Prema istraživačkim proračunima fatalna smrt u ronjenju sa bocom se javlja 1 na 211.864 hiljade zarona. Da li ovo po vama izgleda rizično ili ne, stvar je ličnog mišljenja ali hajde da zajedno pogledamo neke statistike u drugim oblastima preuzete iz istraživanja u SAD:

 • 1 od 5.555 hiljada registrovanih vozača pogine u saobraćajnim udesima;
 • 1 od 7.692 trudnice umre od komplikacija na porođajima;
 • 1 od 116.666 padobranaca završi sa fatalnom smrću;
 • 1 od 126.626 maratonaca premine od posledica iznenadnog srčanog udara.

Statistički posmatrano, ronjenje sa bocom je bezbednije od vožnje kola, rođenja deteta, padobranstva ili maratonskog trčanja. Naravno ovo je generalizacija, ali odlazeći u dubinu proučavanja zašto bi jedan ronioc mogao da pogine dolazimo do zaključka da se to dešava zbog nedovoljnog iskustva, nepoznavanja opreme ili zarona van sopstvenih granica.

 

Savet

 • pre početka bavljenja ronjenjem obavite detaljan lekarski pregled, naročito ukoliko ste stariji od 40 godina;
 • učite roniti pod vođstvom ovlašćenog instruktora ronjenja;
 • nikad ne ronite sami;
 • ronite samo ako se osećate dobro, fizički i psihički, a u slučaju bilo kakve dvoumljenja odustanite;
 • uvek ronite u skladu sa ronilačkom kategorijom koju posedujete i u skladu sa svojim znanjem i iskustvom;
 • ronite u granicama dekompresijskog režima.

 

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 10 guests and no members online