Golf

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Počeci golfa kao savremenog sporta su još uvek nejasni, ali je opšte prihvaćena činjenica da se moderan golf razvio u Škotskoj u srednjem veku. Pretpostavlja se da su prvi igrači bili pastiri koji su čuvali ovce na prostranim škotskim pašnjacima a ovu igru su igrali sa palicama od drveta, i ručno pravljenim lopticama a kao rupe su im služile zečje jame. Ova igra nije naišla na veliku popularnost među širim narodnim masama sve do kraja 19. veka, kada se proširuje i na ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, a kasnije i na Ameriku.

Ime golf potiče od staroholandskih i škotskih termina za palicu ("kolf", odnosno "golve"). Prvi put, ovaj termin se koristio u 16. veku.

Golf je igra u kojoj je glavni cilj da igrač sa što manje udaraca ubaci golf lopticu u rupu, u skladu sa pravilima. Pobednik na svakoj rupi bio je igrač koji je sa najmanjim brojem udaraca ubacio lopticu u rupu, a ukupan pobednik je bio igrač koji je pobedio na najviše rupa. Normalno se igra na 18 rupa ili u skraćenoj verziji na 9 rupa.

Danas je golf postao elitni sport, izvor sportskog duha i rekreacije, ali i biznisa. Golf tereni su mesta okupljanja uspešnih poslovnih ljudi, a kako golf kao igra zahteva otvoren prostor u prirodi i obavlja se laganim tempom, idealno je mesto za druženje sa klijentima, potencijalnim partnerima i ljudima od uticaja. Golf kao sport nije međutim rezervisan samo za bogate i imućne ljude, relativno skupa oprema se može iznajmiti, a ukidanje klasnog sistema u društvu, omogućilo je igri kao što je golf, da postane pristupačan ljudima širih društvenih slojeva.

Zahvaljujući fenomenu u igranju ove igre pod imenom Tiger Woods (Tajger Vuds), umnogome je povećan interes za ovim sportom i među etničkim manjinama. Kurs za obuku igranja golfa nije skup, i može se naučiti svuda po svetu pa i kod nas, a za propusnice (zelene kartone) za odlazak na neke od svetskih golf terena nije potrebno malo bogatstvo, ali je svakako potrebno dosta želje, malo para, upornosti i vremena.

voc sport golf 1 pic woods tiger back

 

Pravila golf igre

1. Igra se odvija u prirodi na otvorenom prostoru (od 30 do 70 hektara);

2. Tereni nemaju utvrđeni oblik i veličinu, tako da na svetu ne postoje dva ista terena za golf;

3. Cilj igre je ubaciti golf lopticu sa što manje udaraca u predviđeni broj rupa (9 ili 18);

4. Igrač nema nikakvog uticaja na svog protivnika, može da utiče samo na sopstveni rezultat;

5. U golfu svi imaju iste uslove za ostvarivanje pobede, a za svaku startnu stazu postoje i tri startne pozicije. Prva je za profesionalce i na najvećoj je udaljenosti od rupe, druga je za muškarce amatere, a treća najbliža rupi je namenjena ženama;

6. Partija golfa traje najmanje 4 sata, što je za mnoge više nego dovoljno da zaborave na svakodnevne probleme i povrate izgubljenu energiju;

7. Postoje tri glavna principa kojih se igrači moraju pridržavati:

 • igraj na igralištu onakvom kako si ga zatekao;
 • igraj sa lopticom na mestu gde se nalazi;
 • ukoliko to nije moguće, postupi kako je pošteno.

8. Opšta pravila golfa:

 • igračima nije dozvoljeno da se dogovore oko neprimenjivanja bilo kog važećeg pravila;
 • igrač ne sme započeti igru sa više od 14 štapova;
 • pre početka igre veoma je važnno da svaki igrač obeleži svoju lopticu, ukoliko se ona ošteti tokom igre moguća je zamena iste. lopticu koju igrač ne uspe da prepozna smatra se izgubljenom;
 • igrač je odgovoran za upisivanje tačnog rezultata svake rupe na skor karti. Nakon završenog kruga, zapisničar i igrač moraju da potpišu skor kartu, koju treba predati što je brže moguće zapisničaru;
 • na start treba doći u određeno startno vreme uz obavezu igre u utvrđenoj grupi;
 • u toku igre nije dozvoljeno izvođenje probnih udaraca, sa izuzetkom u nekim slučajevima;
 • tokom igre se ne smeju davati saveti nijednom učesniku takmičenja koji igra na igralištu, a isto tako nije dozvoljeno ni traženje saveta. (Informacije o pravilima golfa, ili udaljenosti od zastavice se ne smatra savetom);

9. Loptica

Loptica se mora igrati iz onog položaja u kome se trenutno nalazi, što znači da nije dozvoljeno:

 • pritiskanje trave ili bilo čega drugog što se nalazi oko loptice;
 • pomeranje, savijanje ili lomljenje grana ili bilo kakvog rastinja koje ometa zahvat ili pravac igranja;
 • dodirivanje (rukom ili štapom) tla ili vode u preprekama;
 • uklanjanje neučvršćenih predmeta u preprekama.

10. Igranje pogrešnom lopticom

 Preporučljivo je da pre početka igre svaki igrač obeleži svoju lopticu tako da može u svakom trenutku da je prepozna. Za igranje sa pogrešnom (saigračevom) lopticom, dobija dva kaznena udarca, pri čemu je u obavezi da igru nastavi sa svojom lopticom. Loptica može da se uzme ukoliko treba da se očisti samo radi prepoznavanja. Ukoliko se loptica iz bilo kog drugog nesvesnog razloga pomeri, podigne ili odgurne u slučaju kada to nije dozvoljeno, dobija se jedan kazneni udarac. 

11. Glavna pravila igre

Cilj igre je ubaciti lopticu u željenu rupu (eng. "hole"), krećući se sa početne pozicije (eng. "tee") i to sa što manje broja udaraca. Svaki udarac loptice, bez obzira na njegovu uspešnost boduje se. Područje oko rupe u koju loptica mora ući naziva se "green" (u doslovnom prevodu "zeleno" jer je trava oko tog mesta najgušća). Rupa se nalazi u sredini green polja, dubine je od oko 10cm i prečnika od 10.8cm. U rupu je zabodena dvometarska zastavica (eng. "pin"). Dok je u području oko loptice trava posečena na visinu između 3 i 6mm, na ostalim delovima terena ona se kosi na visinu od 10-18mm.

Područje između početne tačke i rupe u svakom polju naziva se "Fairway" . Fairway je okružen nešto višom travom na kakvoj je igra bitno otežana (taj se prostor naziva eng."rough"). Sem travnate površine, golf igrališta imaju i površene prekrivene (ili napunjene) peskom tzv. eng. "sand trap" ili bunker odnosno peščani "hazard" (peščana zamka). Takođe postoje vodeni hazardi odnosno površine prekrivene vodom i obeležene crvenim oznakama (jezera, ribnjaci, more itd.). Cilj ovih površina je otežati igru i pružiti igraču priliku da razvije svoje strategijske sposobnosti.

Svako golf polje ima svoj PAR (eng.Personal Average Result - lični prosečni rezultat) koji označava koliki je broj udaraca potreban profesionalnom igraču  za savladavanje tog polja. Kraća polja uglavnom imaju manji PAR (PAR3, PAR4 itd.) dok ona duža, naročito polja s preprekama, zahtevaju daleko veći broj udaraca. Standardni PAR jednog golf igrališta je 72.

Pojedini rezultati upoređeni s PAR-om imaju i specifične nazive - kada igrač savlada polje sa jednim udarcem manjim od PAR-a, njegov rezultat naziva se "birdie". Dva udarca ispod PAR-a su "eagle". Jedan udarac iznad PAR-a donosi rezultat koji se zove "bogey" dok dva udarca iznad PAR-a donose "double bogey". Polje odigrano jednim jedinim udarcem naziva se "hole in one".

Sem PAR-a, postoji još i 18 težinskih kategorija polja koja se nazivaju "stroke". Najteže polje nosi oznaku stroke1 dok je stroke18 najlakše savladivo polje Težinu polja određuje njegova dužina, broj prepreka tj. hazarda, konfiguracija tla itd.

12. Teren

Golf igralište, kao što smo i ranije napomenuli je velika prirodna površina (od 30-70 hektara). Sastoji se od 18 ili 9 rupa koje se prolaze dva puta. Polja (rupe) su većim delom prekrivena kvalitetnom travom, ali na njima ima i brojnih zamki (eng. "hazarda") kao što su bare, reke, jezera, stabala, peščanih površina i sl. Polja do 225m smatraju se kratkima, ona do 425m srednje dugačkim a sva polja veća od toga dugačkim. Golf teren se može nalaziti na ravnom ili valovitom terenu. Po obodima pojedinih polja prolazi i puteljak koji je namenjen kretanju igrača putem golf vozila. Na terenima koji su predviđeni za turnire, vodi se računa i o broju i smeštaju gledalaca, kojih može biti i do desetak hiljada.

13. Golf oprema

U osnovnu opremu spadaju: set palica (tokom igre sme se koristiti najviše 14 palica), loptice, specijalne golf cipele, torba za opremu i eventualna dodatna oprema kao što su rukavice, kišobrani itd. Palice se razlikuju s obzirom na deo terena i vrstu udarca za koji se koriste i podeljene su u tri kategorije: wood, putter i iron.

Wood palice imaju veliku "glavu" i služe za izvođenje snažnih početnih udaraca tj, udaraca sa kojima se želi postići najveći domet;
Iron palice su kraće i građa "glave" je nešto drugačija;
Putter palicama igrači se koriste samo tokom igre na Green području oko rupe.
Danas se sve češće koriste tzv. hibridne palice čija glava je izrađena tako da kombuje karakteristike i wood i iron palica.

Golf loptice uglavnom su napravljene od tvrdog jezgra obmotanog dugačkom trakom gumene vrpce (cca 15m) i zaštićene površinskim slojem ili ljuskom od posebnog materijala (Balat- mekši ili Surlin- tvrđi).

 

Savet

Navedene činjenice o golf igri pretstavljaju samo osnovne informacije za potpunog početnika ove igre. Tokom bavljenja ovim sportom i nakon niza godina igranja, jedan igrač može tvrditi da poznaje sva potrebna pravila golfa. Pravila i načina igranja ove igre ima zaista puno, pa se čak preporučuje i nošenje knjižice o pravilima golfa sa sobom, ali samo za one koji žele da se ovim sportom bave na profesionalnom nivou. Svi ostali mogu uživati i oprobati se u ovoj igri i na kratkoročnom nivou.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas13
Juče243
Nedeljno997
Mesečno3174
Ukupno669593

Currently are 13 guests and no members online