Klizanje na ledu

Klizanje na ledu - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Klizanje predstavlja umeće kretanja po zaleđenim površinama koristeći specijalne klizaljke za kretanje po ledu. Površine za klizanje mogu biti prirodno zaleđena jezera i reke, ili veštački napravljene površine za klizanje na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Klizanje na ledu je danas veoma raširen oblik rekreacije, ali i osnova mnogobrojnih sportova i sportskih disciplina na ledu.

Sportovi koji uključuju klizanje na ledu

  • umetničko klizanje;
  • sihronizovano klizanje;
  • brzo klizanje;
  • brzo klizanje na kratkim stazama;
  • hokej na ledu.

klizanje109

Kratka istorija klizanja na ledu

Najstariji par klizaljki datira čak iz 3000 godine pre nove ere, pronađene na dnu jezera u Švajcarskoj. U to vreme klizaljke su pravljene od kostiju uzetih sa nogu nekih većih životinja, rupe su bušene u kostima i vezivani su kožni kaiševi kako bi se napravila tadašnja verzija klizaljki. Stari nemački naziv za klizaljke je bio "schenkel", što doslovno znači "nožna kost".

Oko 14 veka, Holandija je počela da koristi drvene platforme za klizaljke koja je imala gvozdeno dno, i kožne trake za pričvršćivane za nogu klizača.

Prvo veštačko klizalište izgrađeno je 1876. godine u Londonu (Engleska) i nazvano "Glaciarium". Najveće klizalište na otvorenom sagrađeno je 1967. godine u Japanu i sadrži ledenu površinu od 165.750 kvadratnih metara.

 

Klizanje na ledu i deca

Pojedini roditelji vode decu na klizanje čim ona prohodaju, međutim idealno vreme kada decu možete uvoditi u klizanje jeste oko treće ili četvrte godine. Dete nije u mogućnosti da savlada i pravilno razume pokrete klizanja i tehnike kretanja po ledu sve do svoje pete ili šeste godine života. Ono što se preporučuje jeste da decu treba prvo upoznati sa rolerima i naučiti ih stabilnosti na njima, pa tek nakon toga uvoditi u klizanje na ledu.

 

Klizanje kao fizička aktivnost

1. Poboljšava ravnotežu i koordinaciju

- Prema istraživanjima iz oblasti sportske medicine, naučnici su potvrdili da klizanje i zaista utiče na poboljšanje ravnoteže i kordinacije pokreta;

2. Potrošnja kalorija

- Pošto vaše telo tokom klizanja radi napornije kako bi se zagrejalo u hladnijim uslovima, za jedan sat klizanja možete sagoreti i do 300 kalorija. Brzo klizanje sagoreva i do 950 kalorija po satu;

3. Aerobna sposobnost

- Elitni klizači prema istraživanjima pokazuju visok nivo aerobne moći (količina energije koja može da se proizvede u jedinici vremena).

4. Jaki mišići butina i zadnje lože

- Kako vaše telo tokom klizanja konstantno mora biti sa polusavijenim kolenima, vaši mišići butina i zadnje lože biće stalno pod tenzijom. Ukoliko želite da na jedan zabavan način ojačate ove mišiće onda je klizanje idealno za vas;

5. Veća gustina kostiju

- Istraživanja su pokazala da nakon 30 meseci profesionalnog treninga hokeja na ledu, gustina kostiju je bila povećana znatno u celom telo, a naročito u kukovima i kičmi. Još veća uvećanja pokazana su nakon 70 meseci intenzivnih treninga.

 

Problemi kod klizanja

1. Problemi sa disanjem

- Istraživanja su pokazala da je visok procenat osoba koje imaju neke od problema sa disanjem, naročito kod profesionalnih klizača, verovatno zbog materija koje se koriste za održavanje klizališta;

2. Nedostatak bezbedonosne opreme

- Za razliku od ekih drugih sportova, rekreativni i profesioalni klizači umetničnog klizanja ne nose nikakvu zaštitnu opremu za zglobove i glavu. Iako glatka površina smanjuje učestalost posekotina i ogrebotina, statistike pokazuju da klizači imaju veći procenat povrede glave u odnosu na druge sportove.

 

Kako pravilno klizati na ledu

Da li imate želju da graciozno kližete po ledu bez padova, klecanja kolena poput slavnih umetničkih klizača? U ovom delu teksta pružićemo vam savete kako da na pravi način naučite da klizate i možda u budućnosti postanete i profesionalni klizač. Ali imajte na umu da kao i za bilo koji drugi sport, biće vam potrebno mnogo prakse i zalaganja, ipak na kraju sve zavisi od vas i vaše želje za uspehom.

1. Nosite odgovarajuću odeću

- Kada se odlučite za klizanje, trebali bi da odaberete odeću koja je lagana i u kojoj se lako krećete, po mogućstvu da je napravljena od materijala koji neće postati teški ukoliko se umokre. Ne bi trebalo da nosite puno odeće na sebi kako bi vaše telo bilo fleksibilno. Preporučujemo vam da ne nosite farmerke jer ćete se u njima teško kretati zato što su krute. Ukoliko padnete brzo će se umokriti i još više vam otežati kretanje po ledu.

2. Pronađite dobar par klizaljki

- Klizaljke koje odaberete trebaju vam biti udobne i odgovarajuće vašim stopalima. Postoji veoma puno dobrih brendova koje možete da odaberete, ali za svoje prve korake na klizaljkama možete ih i iznajmiti na samom klizalištu.

3. Hodajte pre nego što krenete da kližete

- Većina klizaljki ima gumenu podlogu. Kada prvi put obujete klizaljku imaćete veoma čudan osećaj nestabilnosti. Lagana šetnja pre izlaska na klizalište pomoći će vam da se naviknete i uspostavite centar ravnoteže. Za početak neka bude uvek neko pored vas kako bi vas pridržavao, ili se sami pridržavajte za ogradu oko klizališta. Trik leži u tome da vam klizaljke budu što udobnije, kako bi vaše telo bolje balansiralo. Proces učenja može da traje, ne očekujte da postanete stručnjak odmah po stajanju na klizaljke. Za početak je najbitnije da se oslobodite straha, i da vaše telo nije kruto, prepustite se osećaju.

4. Naučite da održavate ravnotežu

- Kada prvi put kročite na led, vaše telo treba da bude opušteno ali stabilno, sa blago savijenom kičmom ka napred i blago razmaknutim stopalima, blago savijenim kolenima, opuštenim rukama i ispravljenim u nivou ramena (kako bi uspostavili ravnotežu) i sa obaveznim pridržavanjem za okolnu ogradu. Pokušajte da sve pokrete obavljate lagano i bez cimanja. 

5. Provežbajte padove

- Padovi su deo većine sportova, a naročito klizanja u početku, na koje se morate navići. Pad sa pravom tehnikom sačuvaće vas povređivanja i pomoći duže održavanje na ledu. Padove možete provežbati i kod kuće, jednostavno kada pomislite da gubite ravnotežu čučnite lagano sa rukama ispravljenim ispred vas, stegnutim šakama (kako ne bi slomili prste) i spusite se na tlo.

6. Provežbajte ustajanje

- Ustanite tako što ćete postaviti sebe na rukama i nogama, potom jednu nogu postaviti između ruku, potom uraditi isto i sa drugom i podići se uspravno.

7. Kretanje ka napred

- U klizanju se uvek oslanjate na jednu nogu, dok drugom u dijagonalnom smeru spolja gurate klizaljku i to radite naizmeničnim pokretima. Ovi pokreti će vam omogućiti kretanje ka napred. Za početak pokušajte da ujednačite pokrete i da dijagonalne pokrete kontrolišete, oni ne bi trebali da budu preveliki kako vam se noge ne bi razdvojile i izazvale nestabilnost i padove.

8. Ubrzavanje

- Zapamtite, što su vaši dijagonalni pokreti brži i vaše kretanje će biti brže. Ukoliko osetite da postajete sigurniji, pokušajte da na kraju dijagonalnog pokreta odbijete se nogom radi dodatnog ubrzanja.

9. Naučite da se zaustavite

- Kada želite da se zaustavite, savijte i postavite kolena blago ka unutra i napravite potisak u ledu sa jednom ili obe noge. Kada stanete, primetićete malo istisnutog i napravljenog snega isped vas koji je rezultat vašeg zaustavljanja.

10. Vežbajte i vežbajte

- Što više vežbate, probajući navedene tehnike, bićete i bolji i sigurniji. Ukoliko ste u mogućnosti uzmite i par individualnih časova klizanja sa trenerom. Tada ćete biti u mogućnosti da vas neko profesionalno nadgleda i koriguje vaše pokrete. Znajte da je samo potrebna želja i malo više vežbanja i da ćete i vi zasigurno postati dobar klizač na ledu.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 47 guests and no members online