Sportsko penjanje

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Kao i što sam naslov navodi, ovde se govori o penjanju po zaleđenim ili stenovitim površinama bilo da se radi o stenama prekrivenim ledom, zaleđenim vodopadima ili samo stenama. Ukoliko se plašite velikih visina ovo verovatno nije sport koji bi bio pogodan za vas, ali ima zaista puno osoba koje u njemu uživaju i to sa razlogom.

Možemo reći da je svako od nas rođeni penjač. Skoro svako od nas je bio mali osvajač najrazličitijih penjalica za decu, a mnogi su osvajali i pojedina stabla. Ipak, i pored "stotina" manjih uspona i penjalica, većina osoba će se izjasniti da su u stvari "nesposobni" za penjanje, ili nas ta ideja o korišćenju beskonačno puno užadi i konopaca navodi na ideju da je ovakav sport beskonačno komplikovan i da zahteva godine i godine iskustva, poznavanje stotine  načina za vezivanje čvorova i nadljudsku snagu, kako bi bili uspešni u njemu.

Ovakva vrsta sportova zaista iziskuje posebnu vrstu opreme u zavisnosti od površine uz koju se osoba uspinje. Potrebne su i posebne čizme sa kramponima (dereze) koje bi penjaču olakšale penjenje, kao i posebni čekići (bajle) za zakucavanje oštrih šrafova u led. Pored navedenog koriste se i penjački pojas, šlem (sa zaštitnim vizirom), ledeni klinovi i sl.

U Srbiji je na primer moguće penjanje po ledu na Jelovarniku, Vodoskakalu, Gostilju, Mileševskom, Piljskim i mnogim drugim vodopadima. Pored toga postoji više veštačkih ali i prirodnih stena, a ovde ćemo navesti najpoznatije:

 • Prvoj Beogradskoj Gimnaziji (SPK Gekon);
 • SPK Granit kod Pančevačkog mosta;
 • Osnovna škola Laza Kostić na Novom Beogradu;
 • Veštačka stena na Adi Ciganliji (SPK Vertikal);
 • Penjališta na Košutnjaku;
 • Kalemegdanska tvrđava;
 • Veštačka stena u Novom Sadu (SPK ADrenalin);
 • Jelašnička klisura;
 • Grdoba kod Valjeva;
 • Dubočka pećina i sl.

 penjanje uz stenu zimi

Prvi koraci ka uspešnom penjanju

Koliko god jedan pojedinac bio fizički spreman u početku, potrebno je određeno vreme privikavanja na stenu. Kojim god sportom se pre ovog sporta bavili, na početku penjanja imaćete bolove u rukama. Potrebno je pre svega privići šake, na kojima će se stvarati žuljevi i ogrebotine, kao i podlaktice koje će vam se grčiti u početku. Privikavanje se može postići samo učestalim boravkom na steni, što mnoge u početku plaši i odbija. Mnogi pojedinci koji su na samom početku penjačke karijere, često ne žele da vežbaju na veštačkim stenama, koje se često nalaze u zatvorenim prostorima, gde je vrlo često zagušljivo a same stene su dosta prašnjave, što pruža dodatnu notu odbijanja. Nakon perioda početnog privikavanja i upoznavanja sa osnovnim tehnikama penjanja, dolazi na red i kupovina osnovne penjačke opreme, za početak to su patike i kreda (magnezijum) za penjanje. Pored toga, potrebno vam je i odgovarajuće uže, pojas i slična oprema koja je stvar dogovora sa klubom u kome trenirate.

 

Vrste penjanja

Penjanje kao sport u zavisnosti da li se obavlja u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, može se podeliti u nekoliko pod vrsta:

 

1. Klasično penjanje uz stenu

- Vrsta penjanja koju ćete najčešće videti u holivudskim filmovima ili dokumentarcima. Prvi penjač ili "vođa", počinje uspon zavezan za jedno ili dva užeta. Pri napredovanju u pukotine u steni postavlja opremu za osiguravanje (klinove,čokove,frendove...) i u njih kompletima (dva karabinera povezana vrpcom) pričvršćuje uže. Drugi penjač osigurava prvog tako da drži uže, obično nekom spravom za osiguravanje. Kad prvi penjač dođe do odgovarajućeg mesta, postavlja sidrište, pričvršćuje se u njega i osigurava drugog penjača do tog mesta. Dok se penje, drugi penjač skuplja svu opremu za privremeno osiguravanje kako bi je opet mogli kasnije koristiti. Prednosti ovakvog penjanja je što ne zahteva mnogo opreme, i što se možete na ovakav način popeti uz bilo koju stenu pod uslovom da ona ima dovoljno pukotina u koje možete postaviti opremu. Tehnike klasičnog penjanja koriste se kod manjih stena ili na stenama alpinističkog ranga.

2. Solo penjanje

- Solo penjanje podrazumeva penjanje uz bilo koji uspon, bez uobičajnog osiguravanja. Može biti vrlo privlačan ali nikako i preporučljiv za početnike u penjanju jer može biti i jako opasan. Solo penjanje se izvodi posle godina iskustva kada dobro poznajete svoje telo i fizičku snagu i možete dobro da procenite uspon uz koji se penjete. Jedan od sigurnijih načina ove vrste penjanja i često primamljiv jeste iznad vode. Ne samo da ćete iskušati svoje sposobnosti, nego i prednosti pada čije su posledice tek iznenadni ulazak u vodu i možda malo duže plivanje – ali nikako ozbiljnije povrede ili smrt. Nije čudno da je ta vrsta penjanja omiljena tokom dugih i vrućih letnih dana. Međutim, zapamtite da i voda može biti tvrda kao "čelik" ukoliko neprikladno padnete sa visine od 10 metara ili više i da hladna voda i veliki valovi nisu ništa manje opasni od tvrdih stena ispod vas – dok u nekim područjima ne treba zaboraviti i na moguće susrete sa morskim psima.

 

3. Penjanje po veštačkim stenama

- Veštačke stene u zatvorenim ili na otvorenim prostorima predstavljaju idealno mesto za upoznavanje tehnika i vežbanje samog penjanja. Većina sportskih dvorana s veštačkim stenama ima širok spektar smerova različite težine pa ujedno nude i priliku da učite i od drugih penjača. Glavna opasnost sportskih dvorana za penjanje je što početnici entuzijasti često prebrzo prelaze granice svojih mogućnosti pa su povrede mišića i ligamenata česte. Neiskustvo u osiguravanju isto tako može rezultovati nizom nepotrebnih nesreća. tako da se preporučuje konsultovanje stručnih lica i postepeno osvajanje odabranih površina. S obzirom da se nalazite na veštačkoj steni jedini ograničavajući faktor može biti visina stene ili plafon do koga se prostire. Međutim, i sami možete probati drugačije tehnike penjanja ili se kretati drugačijim pravcima i na takav način postavljati sebi nove izazove.

 

4. Penjanje po ledu

- Indentično je klasičnom penjanju uz stenu, sa tom razlikom da se penjete u ovom slučaju uz zamrznute površine (vodopade ili glečere). Penjači u ovom slučaju sami biraju opremu u zavisnosti od vrste leda uz koju se penju. Često se nose posebne kacige kao zaštita od oštrih ivica kao i posebni čekići za zakucavanje šrafova u led. Većina tehnika penjanja uz ledene površine potekle su od klasičnih tehnika penjanja uz stene. Zbog specifične strukture leda treba imati na umu da šrafovi u ledu ne pružaju sigurnu zaštitu od padova, tako da treba imati na umu da je ovo vrlo opasna disciplina namenjena samo najspemnijim i najiskusnijim penjačima.

 

5. Bouldering i Buildering

- Bouldering predstavlja penjanje uz vrlo niske stene bez dodatnog osiguranja, dok buildering predstavlja penjanje uz izgrađene objekte bez osiguranja.

Bouldering predstavlja najjednostavnije penjanje od svih jer ne zahteva nikakvu dodatnu opremu a sve što vam je potrebno jeste neka niska gromada koja može biti od pola metra do „zastrašujućih“ 10-ak metara. U tom slučaju potrebne su vam patike za penjanje (penjačice) kao i prah (od magnezijuma) koji se koristi da osuši znojne prste i dlanove i omogući čvršći hvat za stenu.

Buildering često izvode najspremniji i najekstremniji penjači koji često izazivaju reakcije prolaznika. Imajte na umu da osim što ovakvo penjanje može biti jako opasno, i uzrokovati plaćanje kazni i u gorim slučajevima hapšenje. Jedan od možda i najpoznatijih svetskih slobodnih penjača uz građevinske objekte jeste i Alain Robert – poznat i kao „Francuski Spider-Man“.

 

Oprema za penjanje

Najvažnija oprema za penjanje koju ćemo ovde navesti odnosi se na:

 • patike;
 • pojasevi;
 • oprema za osiguravanje.

 

Patike

Olakšavaju stajanje na veoma uskim ivicama i stabilnost tela. Pre nego što uopšte i krenete u kupovinu patika za penjanje razmislite o tome kojom vrstom penjanja ćete se baviti. Ukoliko planirate savlađivanje visokih stena ili dugih pukotina, kupite duboke patike sa čvrstim umetkom kako bi vam zaštitile stopala. Odaberite patiku koja omogućava vašim prstima da budu gotovo ravni. Dobro je probati patiku sa tankom čarapom na nozi. Pre nego što navučete patiku, potpuno olabavite pertle. Kada vam je patika na nozi, zategnite pertle koliko vam je udobno. Ako probate patiku koja nije upertlana, ili sa prezategnutim pertlama, nećete moći da procenite da li vam odgovara.

Ukoliko planirate penjanje prvenstveno na veštačkim stenama, ili na kraćim smerovima, potražite patiku koja vam čvrsto obuhvata prste, ali ih ne pritiska. Postoje i patike sa izuzetno mekim đonovima, bez pertli, koje imaju veoma visok koeficijent trenja, te su dobre za penjanje na pločama, ali patike sa pertlama pružaju veći stepen kontrole tamo gde je rad nogu težak, i uglavnom će bolje održati oblik.

Ukoliko planirate da se bavite raznim vrstama penjanja, od dugih pukotina, do glatkih boldera i veštačkih stena u dvoranama, najbolje je da obratite pažnju na univerzalne patike za penjanje. One imaju đonove srednje trvdoće, niske stranice kod zglobova radi maksimalne fleksibilnosti i nizak profil na prstima koji odgovara pukotinama i malim udubljenjima na steni.

Gotovo sve patike za penjanje se prave od kože, koja se nošenjem rasteže. Možete očekivati da će se kožne patike rastegnuti za oko 1 cm posle nekoliko nošenja. Ukoliko imaju postavu, ne bi trebalo da se rastežu, iako će se upotrebom prilagoditi obliku vašeg stopala. Poznato je i da neki penjači kvase patike vodom kako bi ubrzali proces rastezanja. Ono što je još bolje je sprej za rastezanje koji se prodaje u obućarskim radnjama.

Kada kupujete patike, ne obraćajte mnogo pažnje na veličinu označenu na kutiji. Svaki proizvođač drugačije određuje veličinu svoje obuće, tako da pazite da ne upadnete u zamku, misleći da nosite broj 41. Uvek probajte nekoliko pari različitih veličina i proizvođača, pošto su sve različitih oblika i dimenzija.

 

Pojasevi

Poslednjih godina proizvodnja pojaseva ima za rezultat izuzetno udobne i dobro postavljene pojaseve koji su dovoljno lagani ali i jaki i otporni da izdrže naprezanja koja nastaju pri klasičnom penjanju. Pojas bi trebalo čvrsto da vam obuhvata struk (ali ne previše), sa nogavicama koje vam labavo vise oko butina. Ako možete da uvučete dva prsta između nogavice i butine, znači da ste dobro postavili pojas. Kada kupujete pojas, probajte ga preko farmerki. Pazite da vam remenovi za struk i butine budu dovoljno dugački da obezbede nekoliko rezervnih santimetara za topliju odeću koju ćete nositi po hladnom vremenu.

Pojasevi su teški od svega 300 do čak 900 grama. Lakše znači i bolje, ali nemojte žrtvovati udobnost radi nekoliko grama manje. Sitnice koje pojas treba da ima zavise od toga kakvim ćete se penjanjem baviti. Standardna oprema uključuje prsten za osiguravanje i vuču, postavu i ojačane alke za kačenje opreme. Iako su sve kopče na pojasevima napravljene da bi prošle i najstrože testove, nisu sve jednake. Većina radi tako što se remen jednom provuče i vrati kroz kopču, a razlikuju se po naporu koji treba uložiti da bi se remen udenuo u nju.

 

Oprema za osiguravanje

Oprema za osiguravanje trebala bi da bude laka i jednostavna za upotrebu. Uže treba glatko da klizi kroz uređaj, tako da vam je pažnja uvek usmerena na penjača, a ne na upleteno ili uvrnutno uže. U svakom slučaju, uređaj za osiguravanje i uže su definitivno delovi opreme koji vas i vašeg partnera sprečavaju da ne udarite o tlo prilikom pada. Ukoliko se penjete koristeći neko specifično uže, dobro proverite da li vaš novi uređaj za osiguravanje dobro radi sa užetom tog prečnika pre nego što ga kupite.

Postoji mnogo različitih uređaja na tržištu. Kada kupujete uređaj za osiguravanje, slobodno zatražite da ga isprobate sa parčetom užeta. Ako je moguće, isprobajte ga u lokalnoj sali za penjanje ili prodavnici planinarske opreme. Kada isprobavate uređaj, vodite računa o tome da li uže glatko prolazi kroz njega. Padnite namerno, a zatim spustite penjača. Da li se uže zaglavljuje ili upliće? Uređaj koji uvrće uže nije samo neugodan, već i opasan, jer vam neizbežno skreće pažnju sa penjača.

Uzimte u obzir i tip užeta koji ćete koristiti. Neki uređaji ne mogu da izađu na kraj sa užadi koja je deblja od 10mm. Drugi odlično rade sa jednim užetom, ali su prava noćna mora kada koristite dva užeta.

Pločice za osiguravanje su ravni komadi metala sa rupama za jedno ili dva užeta. Obično su otvori različitih veličina, tako da možete osiguravati debelim užetom od 11mm, kao i užetom od 8 mm. Ipak, ako koristite tehniku osiguravanja sa dva užeta, užad iste debljine neće podjednako dobro prolaziti kroz rupe različite veličine. Pločice su izuzetno lake za upotrebu, ali nisu baš dobre za uže, jer je ono savijeno pod oštrim uglom kako bi se ostvarilo maksimalno trenje za sprečavanje pada. Ipak, praktično su neuništive i u manjoj meri kvare uže u odnosu na ostale uređaje.

Osmice su najpopularniji uređaji za osiguravanje na tržištu. Ravnomerna zakrivljenost omogućava glatko prolaženje užeta. Ipak, nezgodne su za osiguravanje sa dva užeta, i uvrću uže prilikom spuštanja više nego drugi uređaji.

Pojasevi i oprema za osiguravanje podležu UIAA standardima, tako da i ako kupite jeftin model, mora vam biti osiguran visok kvalitet.

 

Ostala oprema koju treba poneti za penjanje na otvorenom prostoru

Osnovna oprema koja se preporučuje za odlazak na penjanje na otvorenom prostoru trebala bi da obuhvata:

1.) ranac od 60-80I

2.) adekvatnu obuću i odeću (rezervu)

3.) pomoćna oprema za boravak na terenu

 • logor za spavanje;
 • nož;
 • sveća;
 • flaša sa vodom;
 • sitan alat;
 • telefon;
 • kompas;
 • baterijska lampa;
 • naočare za sunce;
 • karta.

4.) prva pomoć

 • zavoji;
 • flasteri;
 • gaza;
 • dezinfekciono sredstvo;
 • tablete protiv bolova ili mučnine.

5.) sredstva za higijenu

 • mali sapun;
 • četkica za zube;
 • mali peškir;
 • grickalica;
 • toalet papir;
 • papirne ili vlažne maramice.

6.) hrana za put

 • lagane namirnice bez tečnosti ili one koje se mogu pripremiti iz kesica. Preporučuju se energetski obroci poput sportskih čokoladica, pića ili koštunjavo voće;

 

Starosna granica

Kada govorimo o ovoj vrsti sporta i starosnoj granici važi pravilo da ono ne postoji u pisanom obliku. Iz iskustva bi preporučili da deca do pete godine života ne bi trebala da se penju, a nakon pete godine trebali bi biti pod nadzorom stručnih lica koja će ih adekvatno obučiti i omogućiti pre svega bezbednost prilikom penjanja. Kada je reč o starijim osobama, možemo reći da samo pokretljivost i želja mogu biti ograničavajući faktor. Poznato je da su čak i osobe u šezdesetim uspele da su popnu na neke od veštačkih stena. 

 

Trening i priprema za penjanje

Osobe koje žele da se bave ovim sportom moraju imati dobru fleksibilnost u kukovima, ramenima, stomačnim mišićima ali i nogama koji će im omogućiti slobodno uvrtanje i dobru stabilnost prilikom penjanja. Osim anaerobne komponente (razvoja snage), veoma je važna i aerobna komponenta (trening koji povećava potrošnju kiseonika u telu). Ne treba zaboraviti i komponentu istezanja (fleksibilnosti) koja je jako važna za ovu vrstu sporta.

U okviru standardnih komponenti za razvoj tela, penjanje zahteva i visok stepen specifičnih veština, kojima se naročito morate pozabaviti u početkui postepeno razvijati tokom vremena:

 • rukovanje užetom i celokupnom opremom za penjanje koju koristite;
 • adekvatan rad ruku i nogu i uspešno pronalaženje stabilnih ruta za penjanje;
 • pronalaženje dobrih pozicija za odmor dok se penjete;
 • svest o bezbenosti i poznavanju vremenskih prilika;
 • opšte veštine za preživljavanje u prirodi ukoliko želite da se bavite penjanjem vani.

Standardne vežbe koje se preporučuju za razvijanje gornjeg dela tela obuhvataju:

 • najrazličitije zgibove ili vežbe za leđa sa opterećenjem;
 • potisak sa ramena sa opterećenjem, letenje i prednje odručenje za ramena;
 • triceps ekstenzija;
 • biceps potisak;
 • vežbe za grudi najrazličitijim sklekovima ili opterećenjem;
 • najrazličitije vežbe za trbušne mišiće.

Standadne vežbe koje se preporučuju za razvijanje donjeg dela tela obuhvataju:

 • čučnjeve sa opterećenjem;
 • mrtvo dizanje sa sakupljenim ili razmaknutim nogama;
 • iskoraci sa opterećenjem;
 • podizanje listova sa opterećenjem.

 

Trening izdržljivosti

Samo redovno i kontinuirano penjanje omogućiće poboljšanje vaše izdržljivosti. Pronađite manju stenu ili bezbednu građevinu, koja vam može omogućiti lako penjanje u okviru vaših mogućnosti i pokušajte da se penjete što brže možete ali sve u okviru bezbednosti. Najvažnije je da zapamtite da se izdržljivost za penjanje dobija na laganim penjačkim rutama koje možete lako savladati a koje će vam omogućiti i lakše savladavanje ozbiljnijih uspona.

 

Dodatne preporuke

 • pre svakog treninga ili penjanja uvek dobro zagrejte svoje telo vežbama oblikovanja, jer ovo je najbolji način da pripremite svoje telo i sprečite nastanak povreda;
 • pored fizičke pripreme obratite pažnju i na mentalnu pripremu, fokusirajte se na ono što radite i ne razmišljajte o drugim stvarima;
 • jednom kada krenete da se penjete, veoma je važno da šaku ili prste koje ste postavili na određeno mesto ne pomerate dok ne uspostavite dobru stabilnost tela;
 • pre svakog penjanja, dobro namažite ruke kredom za penjanje, koja će omogućiti čvršći i stabilniji hvat;
 • ukoliko dođete do određenog dela stene koji onemogućava vaše dalje kretanje, vratite se lagano nazad i proverite da li su vaša očekivanja za penjanje i zaista realna ili proverite da li postoji mogućnost “zaobilaženja” dela stene na kome se trenutno nalazite.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas14
Juče243
Nedeljno998
Mesečno3175
Ukupno669594

Currently are 19 guests and no members online