Squash

Squash - 4.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

U ranom devetnaestom veku, velika opcesija za reketima i lopticama, donela je do jedne potpuno neočekivane sportske igre. U jednom zatvoru u Londonu po imenu Flit, zatvorenici su se rekreirali tako što su udarali reketima loptice od zidova kojih je u tom zatvoru bilo jako puno i prvenstveno začeli igru koju su nazivali "rekets". Rekets je igra koja je tokom perioda jako uznapredovala i prerasla u današnji - squah tokom 1820. godine. Prve zasebne nacionalne nacionalne asocijacije koje su formirane, bile su Squash Racket Asocijacija USA 1907. i Kanadska Squash Racket Asocijacija 1911. U Engleskoj je 1928. osnovana Squash Racket Asocijacija.  Squash se brzo širio u svojim ranim danima, a glavne zone širenja bile su mesta gde su bile stacionirane britanske trupe. Južna Afrika, Indija, Pakistan, Egipat, Australija, Novi Zeland i mnoge druge zemlje su squash naučile od vojske i uskoro ga prisvojile. U verovatno najuspešnijoj squash naciji svih vremena - Australiji, squash je začet kroz kontakte sa vojskom.

Squash se danas igra u 155 nacija na više od 50.000 terena širom sveta. 1993 je stvorena muška profesionalna Squash Asociacija (PSA) koja godsnje održi više internationalnih turnira sa ukupnim nagradnim fondom od gotovo 3 miliona dolara. Turneja posećuje svoje uobičajne tačke u Evropi, Aziji i SAD, ali održava važna takmičenja i na takvim mestima kao što su Južna Amerika, Afrika, Dubai, Katar, itd. Ženska međunarodna profesionalna squash asociacija (WSA) je nastala 1985. i uspela je da izgradi isplativi sistem turnira sa ukupnim nagradnim fondom od gotovo million dolara.

Jugoslovenska Squash Asociacija je osnovana u avgustu 2001. u Beogradu. Odmah nakon osnivanja JSA je postala član Evropskog, kao i Svetskog squash saveza. Takođe je osnovana Squash Asocijacija Srbije, kao i Squash Asocijacija Beograda.

Ugledni magazin Forbes je igru squah proglasio najzdravijom sportskom aktivnošću na svetu. Squah je igra koja ne zahteva naročite posebne uslove i prostor, a sa minimalnim vremenom i konstantnim kretanjem celog tela, predstavlja idealan sport za one koji vode aktivan stil života. Takođe stručnjaci navode da je ovo idealan sport za decu, naročito u toku njihovog razvoja. Ono što je zanimljivo jeste i činjenica da u takmičarskom squash-u učesnici istope i preko 1.000 kalorija tokom 60-minutne igre. Squash samim tim ima izuzetno veliki uticaj na kardiorespiratornu i mišićnu izdržljivost, kao i fleksibilnost.

 squash slika

Šta mi je potrebno za igranje squah-a

Za igranje ove veoma zanimljive igre potrebne su vam lagane i udobne patike, reket i loptica (dobijate ih ukoliko iznajmljujete teren) i flašica vode. Za početnički nivo igre potrebno vam je samo dovoljno snage da loptice udarate o zid i malo kondicije za kretanje. Takođe, pravila za igranje squasha su vrlo jednostavna i lako usvojiva pa ćete i "na bodove" moći brzo početi da igrate.

 

Zdrastvene prednosti squah-a

Kada je squah u pitanju nikada nije kasno krenuti sa igranjem. Možete ga igrati u bilo kom životnom dobu, a njegove prednosti su brojne:

 • kardiovaskularno zdravlje
 • Povećanje snage i sveukupne forme
 • Poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja
 • Poboljšanje fleksibilnosti i snage leđa
 • koordinacija, agilnost i fleksibilnost
 • Izgradnja koordinacije oka i ruke
 • Poboljšano psihološko zdravlje
 • samopouzdanje i samosvest
 • Poboljšanje socijalnih veština
 • Popravljanje koncentracije
 • Pomoć u izbacivanju stresa

 

Kako se igra squash

 U squah-u se nalazite između 4 zida - prednji, bočni i zadnji. Prednji zid predstavlja glavni zid i mora se pogoditi. Loptica sme samo jednom udariti ili pasti na pod nakon što udari o glavni zid. Nakon toga lopticu mora udariti suparnički igrač. Ukoliko loptica padne na pod više od jedanput, igrač koji je na redu gubi poen.

Squash se igra na tri dobijena seta, a jedan set dobija onaj igrač koji prvi sakupi 11 bodova. U slučaju da oba igrača imaju po 10 bodova, igra se na poen razlike. Pri servisu igrač mora barem jednom nogom stajati unutar "service boxa", a servis je ispravan ako loptica pogodi prednji zid iznad servis linije i padne u četvrtinu na suprotnoj strani (osim ako je primatelj ne udari pre toga). Nakon servisa lopta pre nego dotakne pod mora udariti u prednji zid iznad linije. Pri tome je dozvoljeno koristiti bočne kao i zadnji zid. Sve dok isti igrač osvaja poene dužan je menjati stranu sa koje servira, a na početku svakog seta i kod promene servera, isti može birati sa koje će strane servirati.

S obzirom da je teren za igru mali, neretko se dešava da dođe do bliskih kontakata igrača, u tom slučaju se dešava sledeće:

 • Ako igrač zasmeta svom protivniku pri kretanju prema loptici, dosuđuje se LET (izmena se ponavlja).
 • Ako igrač zasmeta protivniku dosuđuje se STROKE (udarač osvaja poen).
 • Ako se u trenutku udarca protivnik nalazi između loptice i prednjeg zida dosuđuje se STROKE. Udarač u takvoj situaciji radi protivnikove sigurnosti ne sme udariti lopticu.
 • Ako se protivnik opravdano boji udariti lopticu jer bi moglo doći do kontakta ili ne zna položaj protivnika dosuđuje se LET.
 • Ako je ometanje minimalno dosuđuje se NO LET (izmena se ne ponavlja i rezultat ostaje važeći).
 • Ako se procenjuje kako igrač ne bi stigao lopticu bez obzira na smetnju dosuđuje se NO LET.
 • Ako je igrač nastavio s igrom nakon kontakta dosuđuje se NO LET.
 • U slučaju da igrač pri udarcu dotakne reketom protivnikov reket ili odeću, automatski osvaja poen (STROKE).

 

Zagrevanje

Pre početka igre, oba igrača imaju pravo na petominutno zagrevanje sa reketom i lopticom. U toku zagrevanja oba igrača moraju imati mogućnost da se zagrevaju pod istim uslovima i da imaju jednak ’’posed’’ loptice za igru.

 

Žalba

Igrač za vreme trajanja seta, meča ima pravo da se žali na:

Odluku markera – da li je loptica dobra ili ne
Protivnikovo ponašanje na terenu
Protivnikovu igru – servis, preterani zamah, smetnje pri kretanju,..

Žalba se upućuje sudiji uz podizanje ruke i glasan zahtev (foult, let, out,...)

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas15
Juče243
Nedeljno999
Mesečno3176
Ukupno669595

Currently are 15 guests and no members online