Voženje rolera kao sportska aktivnost

Voženje rolera kao sportska aktivnost - 5.0 out of 5 based on 1 vote
User Rating:  / 1
PoorBest 

 

Voženje rolera predstavlja kretanje po glatkim površinama obućom koja se sastoji najčešće od po 8 točkova. To je vrsta rekreacije, kao i sporta, a može biti i sredstvo prevoza. Rošule se mogu naći u dve osnovne varijante: kvad rošule i inlajn rošule, popularno nazvane roleri. Prvi zabeleženi pronalazak rolera datira još iz 1760. godine, kada je Džon Džozef Merlin demonstrirao prve primitivne inlajn rolere sa metalnim točkovima. 1979. godine braća Olson iz Mineapolisa redizajniraju ih modernim materijalima, povezujući hokejaške cipele sa rolerima. Ovaj dizajn postaje sve popularniji i uskoro potiskuje kvad rošule.

Dolaskom proleća i toplih sunčanih dana, počinje i više poseta parkovima, a osobe koje voze rolere sa iščekivanjem razmišljaju kada će uživati i voziti se po njima. Osim što se nalazite na vazduhu, voženje rolera ima i niz drugih zdrastvenih prednosti koje ćemo predstaviti u nastavku ovog teksta.

 roleri za sve

Prenosti rolera

Većina osoba rolere doživljava kao idealnu spravu za zatezanje nogu i zadnjice, ali će one pomoći i kod mentalne relaksacije, smanjiti depresiju, stres a mogu usportiti i osećaj starenja. Na taj način roleri pružaju izvanrednu aerobnu aktivnost koja pruža kvalitetno opuštanje, zatezanje i sagorevanje suvišnih kilograma. Roleri omogućavaju telu da smanji nivo loših hormona poput kortizola, a pospeši lučenje hormona sreće ili endorfina.

Osim što primarno utiče na zatezanje nogu i zadnjice, roleri značajno utiču na jačanje svih mišićnih skupina obuhvatajući i stomak, i leđa. Takođe, redovnim voženjem rolera poboljšava se izdržljivost i kondicija tela, jača kardiovaskularni i respiratorni sistem, a sve to bez opterećivanja zglobova, naročito kolena i skočnog zgloba, što je dobro i za one osobe koje imaju nekih sličnih problema sa navedenim delovima tela. 

Tokom voženja rolera, noge se guraju u stranu, pa se time jačaju i bočni mišići zadnjice i butina, što nije slučaj kod klasičnog trčanja. S obzirom da je pri voženju rolera potrebno održavati ravnotežu, obavezno je aktivirati trbušne mišiće i stabilizatore. Ukoliko se više savijate (čučite) prilikom voženja rolera, više ćete aktivirati mišića nogu i stomaka.

S obzirom da je voženje rolera aerobna aktivnost, idealna je za sagorevanje kalorija i topljenje masti. Za samo sat vremena vožnje rolera možete sagoreti oko 400 kalorija, a kako vremenom povećavate brzinu i rastojanja, taj broj se može povećavati. Da biste osetili sve navedene zdrastvene prednosti, potrebno je rolere praktikovati najmnje 3 puta nedeljno, a ukoliko je moguće i više.

 

Izbor rolera

Kod izbora rekreativnih rolera veoma je važno da obratite pažnju da vam cipela stoji sigurno i udobno. Ona ne sme biti premala niti sme biti previše velika i široka. Pored nekoliko načina vezivanja rolera, najbolja cipela je ona koja poseduje sva tri veza: kopču, pertle i čičak trake. Kvalitetni roleri su danas izrađeni iz više delova, pa je veoma bitno da vaš roler poseduje zglobno mesto tj. osovinu koja će vam obezbediti pokretljivost skočnog zgloba. Takođe, roler za rekreativnu vožnju nikako ne sme biti težak i glomazan.

 

Zaštitna oprema

Zaštitna oprema je nezaobilazni deo ovog sporta. Noseći je, štitite kako sebe tako i druge vozače oko sebe. U ovaj deo opreme ubrajamo: zaštitu za kolena i laktove, štitnike za šake i kacigu. Važno je da kaciga stoji zategnuto na glavi i da ima uski, areodinamični izgled. Često ljudi misle da su široki šorcevi i velike majice dobra odeća za vožnju. Što se brzinske vožnje tiče, korisnija su spandeks odela, koja smanjuju otpor vazduha omogućavajući veće brzine. Takođe, naočare su jedan od bitnijih delova. One štite od sunca i vetra, ali i od insekata i raznih otpadaka na putu.

 

Tehnika voženja rolera

Sama tehnika voženja rolera nije prezahtevna pa se relativno lako i brzo usvaja, ali bez obzira koliko vešti bili na rolerima, poželjno je da u svakom trenutku koristite zaštitnu opremu kako biste sprečili opasnost od povreda i osećali se sigurnije. Takođe, kao i pre svakog drugog treninga, tako i pre treninga na rolerima, potrebno je dobro se zagrejati i istegnuti kako biste i na taj način izbegli povrede i na pravi način pripremili svoje telo za akciju.

Ako ste iskusni roler, možete na njima izvoditi intervalne treninge. Na primer možete smenjivati brži i sporiji ritam voženja rolera. Na taj način ćete pojačati potrošnju kalorija. Osim toga, možete voziti rolere i po laganoj uzbrdici što će biti pravi izazov za vaše mišiće nogu i zadnjice.

 

Kratki saveti za početnike

Ako ste početnik u voženju rolera savetujemo da krenete lagano. U početku je bitno naučiti osnovnu rolersku poziciju, način na koji se kreće i zaustavlja, i način kako održavati balans. Najbolje da prvih par sati na rolerima odradite uz nekog iskusnijeg rolera, koji će vas uputiti u položaj tela, način kretanja nogu i ruku i veoma važnu tehniku zaustavljanja. Nikako ne krećite na rolere bez zaštitne opreme (štitnika za dlanove, zglobove i kacige). Nemojte brinuti o tome izgledate li smešno u tom "oklopu" jer biste još smešnije izgledati ukoliko se desi da padnete.

Pre kretanja s rolerima obavezno je najmanje 10 minuta zagrevanja celog tela dinamičnim pokretima istezanja. Nakon toga, prvih 5-10 minuta lagano voziti rolere lagano kako biste zagrejali zglobove. Nakon toga podignite tempo na željeni i održavajte tako barem 30 minuta. Na kraju, zadnjih 5-10 minuta ponovo lagano vozite rolere kako biste puls vratili na normalu i smanjili radnu temperaturu. Kad skinete rolere obavezno odradite istezanje, kako biste izbegli upale mišića.

 

Savet

Roleri su jako zabavni i svima se preporučuju, pa samim tim ukoliko je lepo vreme nemojte čekati sutra, nego krenite odmah i osećajte se bolje već danas. Izaberite neku lepu lokaciju, pozovite prijatelje i krenite u akciju. Garantujemo vam vrhunsku zabavu, a uz samo malo uloženog truda potroši ćete puno energije, učiniti mnogo za vlastito zdravlje i osećati se puno bolje.

 

 

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 9 guests and no members online