Stojeće veslanje na dasci

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

Naziv sporta nastao od engleskih reči "Stand Up Paddling" što u prevodu znači stojeće veslanje na dasci. Jedan je od najbrže rastućih sportova na svetu. Potiče sa Havaja, a nastao je tako što su surferi morali da izmisle način veslanja u danima kada nije bilo dovoljno vetra. Iako se smatra da su se ovim sportom ljudi aktivnije počeli baviti od 2005. godine, neka istraživanja pokazuju da se ovakva aktivnost beleži 60-ih godina prošlog veka. Prvo ozbiljnije takmičenje u SUP-u održalo se u Kaliforniji 2007. godine.

Neverovatnu popularnost i brzi rast ovog sporta omogućilo je i nastajanje nekoliko različitih disciplina, to jest nekoliko različitih oblika dasaka napravljenih u zavisnosti od potreba veslača i vode u kojoj se veslanje odvija.

Opremu za SUP mogu nabaviti oni sa malo dubljim džepom s obzirom da se cene kreću od 700-1700 EUR-a u zavisnosti od kvaliteta iste. Na sreću uvek postoji mogućnost iznajmljivanja iste, i tu se cene kreću oko 10 EUR po satu.

 stojeće veslanje na dasci par

 

Stojeće veslanje na dasci

Ovo je jednostavan sport za koji nije potrebno nikakvo prethodno znanje, kao ni naročita fizička forma. Mnoge osobe koriste stojeće veslanje kao određeni vid meditacije, budući da se radi o izolaciji čoveka sa prirodnom. Zbog jednostavnosti i brzine učenja, SUP je sport kojim se mogu baviti doslovno svi, potrebna je samo daska i veslo. Iako ovaj sport zahteva održavanje ravnoteže i aktivaciju određenih mišićnih partija, kako SUP-aši ističu veslaš a da to i ne primećuješ jer si potpuno usmeren na zvuke prirode i okruženje, tako da se umor ni ne oseća.

 

Kako početi sa veslanjem

Ukoliko želite da se oprobate u ovom sportu, savetujemo vas da za prvi put izaberete mirnu vodu. Za početak je bitno da savladate osnovne korake držanja vesla, stojanja na dasci i veslanja. Pre nego što se uspravite, krenite iz klečeće pozicije koja je puno stabilnija i jednostavnija za usvajanje. Kolenima se oslonite o dasku, negde oko sredine daske. Lagano prebacujući težinu sa jedne strane na drugu, osetite ravnotežu daske. Kad ste smirili dasku, polako se dignite u stajaću poziciju, a stopala neka budu postavljena na sredinu daske u širini ramena. Nemojte stajati na rubovima daske jer vrlo lako možete iskliznuti i izgubiti ravnotežu. Iz lagano u kolenima spuštene pozicije, balansirajte kukovima, a ne gornjim delom tela. Uronite veslo u vodu i potom ga povucite prema nazad i lagano pokrenite dasku. Pokret izvodite iz kukova, rotiranjem u struku i aktivacijom mišića stomaka.

Ukoliko planirate da ga koristite kao fizičku aktivnost, SUP će vam pomoći da brzo dođete u formu. Naime, nakon što vežbač uhvati ravnotežu na dasci, aktiviraju se sve mišićne partije koje su istovremeno u pokretu: ruke, grudi i leđa rade na zaveslaju a stopala, noge i trbušni mišići rade na stabilizaciji daske.

 

Zlatna pravila stojećeg veslanja

  1. Veslo uronite u vodu celom površinom pre povlačenja kroz vodu;
  2. Uvek tokom veslanja budite u pravilnoj poziciji za veslanje: stojite otprilike na sredini daske, stopala su u širini ramena, kolena su lagano spuštena, a leđa su ravna i uspravna u odnosu prema tlu. Mišići stomaka su stisnuti;
  3. Tokom veslanja aktivirajte mišiće stomaka: izbegavajte veslati samo rukama i ramenima jer ćete se brzo izmoriti, a i povećavate opasnost od povreda.

Mapa sajta

Pretražite sajt

Prevedi stranicu

srendeitrues

Citati

"Pobednici traže načine, a gubitnici razloge." "Odustati od vaših snova znači prepustiti se dosadnoj svakodnevici!" "Ne ponesi se pobedom, ne ponizi se porazom" "Slavi svoje uspehe bez obzira koliko oni veliki ili mali bili!" "Ne osvrći se nikad iza sebe, neko te može prestići" "Igraj bez ikakvih prethodnih očekivanja, i verovatno ćeš biti iznenađen ukupnim trudom." "Uspeh nastaje kada se sretnu spremnost i prilika." "Ne možeš pobeđivati ako ne naučiš da gubiš" "Ja ne vjerujem da trebaš biti bolji od svih ostalih. Ja vjerujem da moraš biti bolji nego što si ikada mislio da ćeš biti.“

Kalendar vesti

December 2018
Mo Tu We Th Fr Sa Su
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Brojač poseta

Danas12
Juče243
Nedeljno996
Mesečno3173
Ukupno669592

Currently are 34 guests and no members online